Hlavní obsah
Cestování

Rhodos: jak dobře znáte oblíbenou dovolenkovou destinaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ulice rytířů a staré město na Rhodosu, přivstat se vyplatí

Řecko patří k nejoblíbenějším destinacím českých turistů a cestovatelů. Kombinace krásné přírody, bohaté historie i skvělého jídla jich sem každoročně láká opravdu hodně. Třeba na Rhodos.

Článek

Kde hledat Rhodos

Ostrov Rhodos je největším z tzv. Dodekanéských ostrovů v Egejském moři. Jeho rozloha je 1400 kilometrů čtverečních a od tureckých břehů jej odděluje pouze 17,5 km široký průliv. Na ostrově dnes žije asi 120 000 stálých obyvatel, téměř polovina z nich přímo v hlavním městě ostrova, které nese stejné jméno.

Ostrov je asi 80 km dlouhý a 40 km široký. Rhodos ale není potřeba Čechům příliš podrobně popisovat. Turistický ruch je základem místní ekonomiky a mezi řeckými ostrovy patří Rhodos k těm vůbec nejnavštěvovanějším. Jedna jeho návštěva však rozhodně nestačí k tomu, aby jej člověk opravdu poznal. Neunikly i vám některé jeho zajímavosti?

Středověké staré město

Žádný návštěvník hlavního města Rhodos nesmí vynechat procházku jeho středověkým starým městem, které je dnes právem součástí seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jeho středověká architektura i specifické části typu židovské či turecké čtvrti opravdu stojí za návštěvu.

Lindos a dokonalý výhled

Pokud dává turista přednost přírodním krásám, neměl by vynechat výlet do městečka Lindos, nad ním se totiž tyčí skála, ze které je podle mnohých ten vůbec nejhezčí výhled na celý Rhodos. Součástí tohoto zážitku často bývá i jízda na oslíkovi. Tomuto dopravnímu prostředku totiž dávají turisté přednost před výšlapem v klasickém letním horku.

Pokud se rozhodnete na Lindos skutečně vydat, udělejte to nejlépe brzo ráno. Vyhnete se tak horkům i davům turistů. V samotném Lindosu vás zaujme Akropole s chrámem bohyně Athény. Připravte se ale na to, že i k němu budete muset vystoupat po dlouhém schodišti, na kterém navíc často nebude k hnutí. Pokud si budete chtít v Lindosu přivézt nějaký ten suvenýr, nejlepší budou ručně vyšívané tkaniny jejichž výroba zde má dlouhou tradici.

Foto: Pixabay

Pozůstatky Akropole nad městem Lindos

Údolí motýlů

Jedinečnou zkušenost potom přinese tzv. Údolí motýlů. V tomto přírodním parku, který můžete prozkoumávat prostřednictvím nenáročných turistických tras se potkáte i s místem, kde se od června do září líhnou doslova miliony motýlů. Společně pak rozehrávají nádherné přírodní představení.

Monolithos a nejhezčí západ slunce

Asi 70 km od města Rhodos leží vesnice Monolithos. I v tomto případě, stejně jako v Lindosu, ukrývá svůj nejzajímavější poklad opravdu vysoko. Na kopci nad vesnicí jsou totiž pozůstatky strážního hradu, který chránil celou oblast před napadením, nebo nájezdy pirátů. Je z něj krásný výhled do okolí, ten nejúžasnější okamžik však nastává ve chvíli, kdy začne zapadat slunce. Na celém ostrově není pro pozorování romantických západů slunce lepšího místa.

Foto: Sanshiro KUBOTA from London, UK, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Západ slunce nad hradem Monolithos

Víno a med

Rhodos je známý také pro svoji vinařskou tradici, která sahá až do 7. století před naším letopočtem. Vinic, které můžete navštívit je zde více než dost. Na všech vám dají nejen ochutnat, ale dostane se vám i přednášky o místních odrůdách a procesu výroby. Dalším tradičním produktem je zde med. Mají tady dokonce včelí muzeum, které patří k největším svého druhu na světě.

Pláže na ostrově Rhodos

Žádná letní dovolená v Řecku se samozřejmě neobejde bez času stráveného na pláži. Ostrov Rhodos jich nabízí celou řadu. Začít můžeme třeba na pláži Afandou, která je jednou z nejdelších a také nejnavštěvovanějších. Turistům nabízí kombinaci písku a malých oblázků, i půjčovnu lehátek či slunečníků.

Obecně však Afandou není úplně přeplněná, a i v sezóně bývá poměrně klidná. Pláž pojmenovaná po herci Anthony Quinnovi je úplně jiná. Jedná se o malou zátoku, která je však charakterizována velkým množstvím ostrých skal a kamenů pod hladinou. Na potápění je tato pláž ideální, na klasické koupání už o poznání méně. A pro děti to platí dvojnásob.

Foto: Pixabay

O plážovou dovolenou na ostrově Rhodos nepřijdete

Klasickou dlouhou písčitou pláží před linií hotelů je potom pláž Faliraki. Tato 4 km dlouhá pláž je dobrou volbou pro milovníky vodních sportů i rodiny s dětmi a obecně všechny, kteří dávají přednost plážím s kompletní výbavou a infrastrukturou.

Další dlouhou pláží je Ixia táhnoucí se v délce několika kilometrů v okolí města Rhodos. Díky její poloze na západním pobřeží jsou zde časté silnější větry, což dělá z pláže Ixia místo oblíbené u surfařů a příznivců windsurfingu. Ti se sem sjíždějí z celého světa.

Nakonec zmíníme ještě pláž Kalathos, která patří k nejoblíbenějším na Rhodosu. Možná, že důvodem je i přívětivost k nudistům.

Závěr

Ostrov Rhodos je velice oblíbený, jen málokdo z těch, kteří se na něj vypravili, zná ale všechny jeho zajímavosti a lákadla. Na to by bylo potřeba opravdu hodně návštěv. Tak co, už máte plány na léto?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz