Hlavní obsah
Cestování

Romantická fontána hrající všemi barvami fascinuje všechny generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zpívající fontána je chloubou Mariánských Lázní

Mariánské Lázně navštíví ročně tisíce turistů nejen kvůli léčivým pramenům, ale také díky krásné atmosféře, kterou zde najdete nejen po celé léto.

Článek

Mariánské Lázně a okolí

Řekne-li se Slavkovský les, mnohým se možná vybaví proutěný košík plný čerstvých a lahodných hub, jiným zase lázeňské město, v němž nechybí hrající fontána ani kolonáda s báječnou oříškovou vůní sladkých lázeňských oplatek. Milovníci léčivých pramenů zde mohou zahnat žízeň při procházce centrem města a chybět zde nebudou ani doprovodné programy jako koncerty vážné hudby.

Zpívající fontána

Zpívající fontána zazněla poprvé dne 30. dubna roku 1986, její představení tehdy doprovázela skladba skladatele Petra Hapky složená přímo pro ni, na což odkazoval i název skladby: „Hudba pro fontánu“. Nyní denně ožívá každou lichou hodinu od 7 do 19 hodin, v létě potom i později. Ve večerních hodinách si fontánu můžete navíc užít i s barevnou projekcí, která vykouzlí nad městem pěknou vzpomínku na naše i světové hudební skladatele a interprety.

Fontána však není tím jediným, co stojí v lázeňském centru za vidění. Samotná stavba kolonády je zajímavou památkou, která je jedinečná v českém i evropském kontextu. Pochází z let 1888-1889 a jejím hlavním iniciátorem byl opat nedalekého kláštera v Teplé. Její dnešní podoba je daná rekonstrukcí z let 1973 až 1981. Určitě zde nezapomeňte zvednou hlavu vzhůru, na stropě totiž uvidíte zajímavou kompozici fresek, jejichž společným motivem je téma člověk a vesmír.

Foto: Pixabay

Jedinečná kolonáda v Mariánských lázních

Naučná stezka Kladská

Ve chvíli, kdy budete chtít alespoň na čas vyměnit lázeňskou atmosféru za dotek přírody, nabízí se vám výlet k nedaleké naučné stezce Kladská. Tato nenáročná, avšak velmi příjemná procházka je vhodná pro všechny věkové kategorie a bez problémů si ji projdete například i s kočárkem.

Od Mariánských Lázní je Kladská vzdálena asi 9 km. Zaparkovat můžete přímo na jejím začátku, na dohled od bývalého loveckého zámečku knížete Waldenburga. Následně se vydáte po dřevěné cestě lesem, která vás dovede až k rybníku Horní Bahňák. U něj si můžete odpočinout v příjemném altánku. Pokračovat budete kolem rybníku Dolní Bahňák až k té části stezky, která obkrouží celý kladský rybník. Čeká na vás řada naučných panelů i romantických míst, kde se vyplatí zastavit, a jen tak se kochat. Stezka, která celkově měří 2,5 km vás dovede zpět na parkoviště.

Foto: Draceane, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Naučná stezka Kladská je prakticky pro každého

Rezervace Smraďoch

Další zajímavostí, která stojí za výlet je rezervace Smraďoch. I zde na vás čeká krátká naučná stezka jejíž hlavním lákadlem jsou takzvané mofety, neboli bublající bahenní jezírka ze kterých se line zápach sirovodíku. Toto unikátní prostředí umožňuje růst řadě vzácných druhů rostlin. Nedaleko odsud také vyvěrá minerální pramen nazývaný Farská kyselka. Ochutnat jej můžete ze studny umístěné v dřevěném altánku.

To vše je však jen malá ochutnávka toho, co pro vás mají Mariánské Lázně přichystáno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz