Hlavní obsah
Cestování

Santorini: ostrov zrozený z ohně a oblíbená destinace nejen celebrit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Řecko je plné jedinečných scenérií i cenných historických památek. Vždy je tam co objevovat a co fotit. Tím nejfotografovanějším místem celého Řecka pak není Akropole, nýbrž ostrov Santorini.

Článek

Santorini jako symbol Řecka

Vyžádáte-li si od cestovní kanceláře katalog zájezdů do Řecka nebo kliknete na odkaz vedoucí na tuto nabídku na webových stránkách, můžete se vsadit, že na vás vykoukne fotografie malých modrobílých kostelíků tyčících se nad křišťálově modrým mořem, která pochází právě z ostrova Santorini. Tomu potom odpovídá i určité exklusivní postavení Santorini mezi ostatními řeckými ostrovy. Od skutečně masového turismu však ostrov příliš nechrání chrání ani trochu vyšší ceny pobytů v porovnání s dalšími destinacemi v Egejském moři.

Rozhodně nelze říct, že by snad Santorini představoval ostrov, kam se dostanete pouze jako milionář, byť se mu tak někdy říká. A i v případě, že si nevyberete žádný ze zájezdů, můžete se zde vydat v rámci lodního výletu pořádaného z dalších ostrovů. Jedinečné kouzlo tohoto ostrova si tak může prožít prakticky každý.

Dramatický vznik ostrova Santorini

Mluvíme-li o vzniku ostrova Santorini, nejme příliš přesní. Většina tohoto ostrova totiž musela v minulosti naopak zmizet, aby ostrov dostal dnešní podobu. V době starověkých civilizací se ostrov nazýval Théra avšak okolo roku 1500 let před naším letopočtem jej postihl největší sopečný výbuch, který již mohli lidé zažít. Během tohoto výbuchu podstatná část ostrova Thera zmizela pod hladinou a vzniklo Santorini tak, jak ho známe dnes. Procházíte-li se tedy mezi typickými malými domky a shora shlížíte na moře, jste ve skutečnosti na okraji zatopeného kráteru.

Výbuch sopky je zaznamenán například v čínských starověkých spisech hovořících o období, kdy se celá obloha zbarvila do žluta. Vrstva sopečného popela slouží dodnes archeologům k datování a je pravděpodobné, že se odráží v legendách o vzniku ostrova Santorini či v pověsti o Atlantidě.

Foto: Pixabay

Pohled na sopečný kráter, který je ostrovem Santorini

Santorini dnes

Santorini je nejjižnějším ostrovem souostroví Kyklády a jeho dnešní doba z něj činí jedno z nejfotogeničtějších míst světa. Nebuďte proto překvapení z toho, že je mezi návštěvníky ostrova tolik párů na svatební cestě, nebo si zde přímo říkají své ano. Jedinečná atmosféra ostrova Santorini je dána kombinací krásného moře, skalnatého pobřeží a jedinečné architektury, místní stavby jsou z naprosté většiny bílé a mají modré okenice, střechy, či dveře.

Nemusíte se však bát, že byste se kvůli skalám nedostali k moři. Pláží je zde dost, avšak není žádným překvapením, že jsou právě kolem nich vystavěna turistická letoviska. Tím největším je Kamari, které se nachází poblíž letiště Santorini a pokud se ubytujete právě zde, transfer je skutečně otázkou několika málo minut. Kromě kostela, ale nepočítejte z žádnými pamětihodnostmi. Zajímavostí letoviska Kamari je také černá sopečná pláž. Tu najdete také v druhém oblíbeném letovisku na Santorini, které nese jméno Perissa. Ani zde není žádné historické centrum a jedná se spíše o shluk hotelů.

Co čekat od Santorini

Ony ikonické záběry Santorini pocházejí z města Oia. Tomu však odpovídá fakt, že v sezóně to tady vypadá jako v mraveništi a sami tady rozhodně nikdy nebudete. Kostelíky s modrou střechou stojící na srázu nad mořem jsou však jednou z mála věcí, která zde stojí za vidění. Romantickou představu o tomto místě naplňuje vlastně jen jedna ulička, a to ještě pouze v případě, že si nebudete všímat davů kolem vás. Lidí se nezbavíte ani v hlavním městě ostrova Fira, nebo v dalším městečku Imerovili. Tato dvě města jsou však alespoň z architektonického hlediska pohlednější.

Až vás omrzí procházení uliček plných obchůdků se suvenýry, vydejte se za nejzajímavější památkou na ostrově, kterou představují ruiny starověkého města Théra. Toto město bylo založeno v 9. století před naším letopočtem a projít si můžete zbytky starověkého divadla, chrámů, nebo vojenského cvičiště. Nechybí ani muzeum. Další potom najdete ve zmíněné Fiře. Zajímavou destinací je také vesnička Pirgos se svojí zříceninou středověkého hradu.

Foto: Pixabay

Malebná ulička na Santorini

Návštěva žádného místa v Řecku se neobejde bez ochutnávky skvělé řecké kuchyně. I na Santorini najdete nespočet restaurací a hospůdek. Poměrně divoký je zde i večerní život. Jak již bylo zmíněno, ubytování na Santorini je o něco dražší než jinde, ceny v obchodech se však podobají těm, se kterými se setkáte jinde. Zájezdy na Santorini pořádá řada českých, německých i rakouských kanceláří. Let na Santorini trvá asi 2,5 hodiny a po krátkém transferu můžete začít dovolenkovat. Lodní výlety na Santorini se pořádají z letovisek na Krétě, na Rhodosu i na jiných místech. Z nich sem míří i pravidelné lodní linky.

Ostrov Santorini je nejznámějším z celého Řecka. Nabízí skutečně jedinečnou krásu a množství zážitků. Stojí ho proto za to vidět. Jen e musíte předem připravit na to, že romantiku vám budou trochu narušovat davy turistů a také na to, že ona romantika často končí hned za okrajem fotografie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz