Hlavní obsah
Cestování

Sequoia: domov gigantů aneb poznejte národní poklad USA

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sekvoje patří k nejúžasnějším přírodním fenoménům severní Ameriky

V roce 1890 byl rozhodnutím vlády Spojených států zřízen druhý národní park. Ke slavnému Yellowstone tak přibyl menší, ale stejně zajímavý park Sequoia. A dodnes patří k těm nejzajímavějším.

Článek

Národní park Sequoia

Tento přírodní klenot nacházející se v jižní části pohoří Sierra Nevada v Kalifornii je známý především svými obrovskými sekvojemi, z nichž některé patří mezi ty vůbec největší a nejstarší organismy na planetě. Sekvoje ale zdaleka nejsou tím jediným, co park nabízí.

Národní park Sequoia se rozkládá na ploše přibližně 1 635 km² a je domovem rozmanité fauny i flóry. Zajímavé je, že oproti jiným americkým národním parkům je málo přístupný autem. Samozřejmě se do něj dojet dá, silnice ale nevede skrze něj a velká část parku je tak přístupná pouze pěšky nebo na koni.

Národní park je charakteristický svou velmi členitou geografií. Návštěvníci zde najdou hluboká údolí, vysoké hřebeny a agresivní skalní útesy, stejně jako husté lesy. Nejvyšším bodem parku je Mount Whitney, který se tyčí do výšky 4 421 metrů. Jedná se zároveň o vůbec nejvyšší bod kontinentálních Spojených států kromě Aljašky. To vše lze nalézt na ploše asi pětkrát menší, než jakou zaujímá Yellowstone.

Foto: Pixabay

Národní park Sequoia je druhý nejstarší v celých Spojených státech

Sequoia nejsou jen sekvoje

Název národního parku je odvozen od sekvoje vždyzelené (Sequoiadendron giganteum), který je jeho symbolem a představuje fascinující přírodní úkaz. V souvislosti s národním parkem Sequoia nelze nezmínit strom přezdívaný „Generál Sherman“. Tento obr je považován za největší strom světa podle objemu dřeva, který činí 1487 m³. Na výšku měří Generál Sherman také velmi úctyhodných 83,8 m. Impozantních sekvojí je v národním parku samozřejmě mnohem více a coby návštěvník nevyjdete z údivu.

Jak ale naznačuje již název kapitoly, národní park Sequoia není jen o sekvojích. Tamější úžasná příroda, to jsou i rysi, pumy a medvědi, stejně jako chřestýši, želvy, horské ovce a stovky dalších druhů.

Objevování národního parku Sequoia

Proč dorazit do národního parku Sequoia? Především proto, že prostřednictvím mnoha rozmanitých turistických tras, které se táhnou napříč parkem, můžete objevovat neuvěřitelné krásy tohoto místa. Mezi nejoblíbenější trasy patří samozřejmě stezka ke Generálu Shermanovi, která vede kolem několika dalších monumentálních sekvojí. Pro zkušené a zdatné je zde samozřejmě také trasa na vrchol Mount Whitney, která je ale opravdovou výzvou pro zkušené horolezce.

I v případě, že nejste zrovna horolezci, nudit se nebudete. Kromě pěší turistiky park nabízí také možnost kempování, rybaření, pozorování ptáků a fotografování. V zimních měsících se zde pak mohou návštěvníci věnovat běžkaření a sněžnicím, což přidává další rozměr k objevování tohoto úchvatného místa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz