Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Strašek paví: nadpozemský korýš s nejrychlejšími klepety světa, který pozná rakovinu dřív než doktor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cédric Péneau, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Strašek paví: vypadá sice jako z jiné planety, je to ale pozemšťan jako my

Hlubiny oceánů ukrývají nejednoho zajímavého tvora. Často se přitom jedná o živočichy, kteří vypadají doslova děsivě. A někdy jejich vzhledu odpovídají i jejich schopnosti. To je i případ straška.

Článek

Kdo nebo co je strašek paví?

Jedná se o poměrně nenápadného korýše, kterého byste našli pravděpodobně na dně Indického či Tichého oceánu. I když není tento korýš proporčně nijak veliký, svými silami by vydal i za několik mořských živočichů. Zabít dokáže jediným mohutným úderem klepet s rychlostí 80 km v hodině. Pyšnit se může také nebývale velkýma očima. Kdo z vás by si na takového mořského predátora troufl?

Složené přední končetiny straška připomínají na konci dvě palice, které vystřelí obrovskou silou na kořist vpřed. Strašek paví se s nikým nemaže. Usmrtit tento korýš dokáže i velkou rybu a hravě zvládne i kraba. Ohromnou potenciální energii ukrývá strašek paví v předních končetinách. Jakmile je má pod svým tělem s největší pravděpodobností chystá útok. Jeho končetiny vystřelí podobně jako natažená pružina. Palicemi na koncích končetin se pak trefí napoprvé se silou úderu až 1500 newtonů.

Strašek paví dokáže díky svým „kladivům“ kořist rozdrtit na malé kusy. Kdo by ho snad chtěl chovat doma v akváriu, musel by si proti jeho úderům pořídit minimálně plexisklové akvárium. Dokáže vykopnout neuvěřitelnou silou a rychlostí. Jeho klepeta jsou silnější než sekáček na maso. Amputovat končetiny by dokázal během jedné vteřiny.

Smrtelně nebezpečný a údajně i nejrychlejší živočich mořských vod se jen tak nedá. Má 2500 tisíckrát větší sílu než například krab, přitom je mu proporčně podobný. Dokáže zasadit takovou ránu, že umí oddělit klepeta kraba hned napoprvé. Jeho tělo dosahuje přitom délky zhruba 30 cm. Málokdy ho lze však spatřit mimo jeho úkryt. Tam zpravidla číhá na svou kořist, plížit se ke kořisti dokáže vždy tiše a pomalu.

Jak strašek paví vidí

Strašek vidí lépe než my lidé, vidí barvy ostřeji a vnímá kromě světla a barev i ultrafialové a polarizované světlo. Tenhle mořský kat seká končetiny bez rozmýšlení a nemá slitování. Jeho cílem je ulovit kořist co nejrychleji. Chyceného a omráčeného kraba vtáhne poté nemilosrdně do svého úkrytu, kde si na něm v klidu i pochutnává. Když strašek udeří, lámou se i skály.

A jeho další speciální schopnost? Dokáže rozeznat rakovinné buňky od těch normálních. Takže kdo ví, možná, že nám strašek paví může v budoucnu ještě hodně pomoci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz