Hlavní obsah
Lidé a společnost

Svět rekordů: Víte, kdo byli nejmenší lidé, kteří kdy žili?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Krish Dulal, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Čandra Bahádur Dangi, oficiálně nejmenší člověk historie

Guinnessova kniha rekordů v sobě ukrývá nespočet těch nejroztodivnějších zvláštností a jedinečností. Mezi ty nejzajímavější patří rekordy týkající se lidského těla.

Článek

Nejmenší lidé světa

Není příliš velkým překvapením, že stejně jako existují lidé extrémně velcí, jsou i lidé extrémně malí. Začneme rovnou u držitele titulu nejmenšího člověka historie. Do své smrti v roce 2015 patřil Nepálci jménem Čandra Bahádur Dangi. Ten podle oficiálních měření vyrostl pouze do výšky 54,6 cm a vážil 15 kg. Těšil se ale velmi dobrému zdraví a dožil se věku 75 let. V domovském Nepálu byl velmi váženým člověkem a často mu připadla čest zahajovat nejrůznější náboženské slavnosti a kulturní akce.

V průběhu svého života se stal Čandra Bahádur Dangi známým i v zahraničí. Velkou publicitu mělo například jeho setkání s nejvyšším člověkem světa v roce 2014 v Londýně. Jen pro zajímavost, Dangiho protipól, Turek Sultan Kosen, měřil 2,51 metrů a výškový rozdíl mezi oběma muži tak byl plných 196 cm. Zajímavý je i Dangiho osud. O své rodiče přišel ve věku 12 let a poté musel vyrůstat u příbuzných, kteří jej ukazovali jako kuriozitu na poutích. Dangi se ale nakonec osamostatnil a živil se výrobou produktů z juty.

Je zajímavé, že po Dangiho smrti převzal pozici nejmenšího žijícího člověka další Nepálec, Khágendra Thapa Magar. Ten měřil 67,08 cm. Jemu však na rozdíl od jeho předchůdce nebyl dopřán tak dlouhý život a zemřel v roce 2020 na zápal plic ve věku 27 let. Na druhou stranu dokázal tento rekordman i během svého krátkého života procestovat několik zemí nejen v Asii, ale i v Evropě, nebo Americe. O svém malém vzrůstu také hovořil velmi otevřeně a svěřoval se s tím, jak komplikovaný může být život ve světě, který je uzpůsobený lidem se zcela jinými proporcemi. Pro Thapu Magara bylo velkým problémem i používání běžného mobilního telefonu, který pro něj byl příliš velký a těžký.

Foto: J.-H. Janßen, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Thapa Magar na knižním veletrhu ve Frankfurtu

Proč lidé nerostou?

Extrémně malý vzrůst není vždy spojen se stejnou příčinou. Důvodů k tomu, proč lidské tělo nevyroste, může být celá řada. Lékařská věda umí poskytnout poměrně dlouhý seznam poruch, které mají právě tento následek. Patří sem například achondroplázie, Cushingova choroba, podvýživa či malabsorbční syndrom v útlém dětství, hormonální nerovnováhy a řada dalších. Konkrétní příčinu musí vždy posoudit lékař. Stejně tak může být ale extrémně malý vzrůst pozorován i bez objektivních příčin a spojení s konkrétní popsatelnou poruchou.

S příčinami souvisí i další důležitá věc: extrémně malý vzrůst může být doprovázen jinými přidruženými chorobami, ale stejně tak může být daný člověk zcela zdravý. V tomto kontextu je také třeba upozornit na to, že uvedení rekordmani byli nejmenšími lidmi, kteří mohou chodit.

Malí lidé samozřejmě nejsou fenoménem posledního století, nýbrž byli součástí lidské společnosti už od jejích počátků. Jejich pozice se různila, někdy byli uctíváni, jindy naopak společností odvrhováni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz