Hlavní obsah
Cestování

Tak trochu jiné Chorvatsko: ostrov Brač není jen Zlatni Rat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kelovy, Public domain, via Wikimedia Commons

Pláž Zlatni Rat na ostrově Brač při pohledu z vrcholu Vidova Gora

Nezáleží na tom, kde v Chorvatsku budete, u každého stánku s pohlednicemi bude alespoň jedna z pláží Zlatni Rat na Brači. Nejfotografovanější místo v Chorvatsku ale není tím jediným, co Brač nabízí.

Článek

Proč je Brač jiný?

Mluvíme-li o odlišnosti ostrova Brač od ostatních částí Chorvatska, máme na mysli především jednu zajímavost. Počet českých turistů je tady v poměru k těm ostatním přece jen o dost nižší. Těžko říct, proč tomu tak je, Češi ale na Brač jezdí o poznání méně než jinam. Ať již tuto maličkost považujete za výhodu či nevýhodu anebo je vám to úplně jedno, na Brači si tu vaši dovolenou nepochybně užijete na maximum.

Brač je třetí největší ostrov celého jadranského souostroví. Mezi Středodalmatskými ostrovy je pak se svými 395 km2 vůbec největší. Od chorvatské pevniny jej oddělují Splitský a Bračský průliv. Jižně od Brače zase leží další známý ostrov Hvar, západně byste potom našli zajímavý ostrov Šolta.

Brač patří mezi vápencové ostrovy, a proto na něm není nouze o různé krasové útvary jako jsou doliny, jeskyně či propasti. Nejvyšším bodem ostrova je tzv. Vidova gora s výškou 778 metrů. Řeky zde nenajdete a je jednou ze zajímavostí ostrova, že je zcela závislý na dodávkách sladké vody podmořských potrubím z pevniny. Nechybí samozřejmě ani krásné pláže. Ty jsou někdy lemované piniovými háji, jindy je ohraničují vápencové skály. Oboje má něco do sebe.

Foto: Pixabay

Západ slunce na ostrov Brač umí vykouzlit krásné scenérie

V dnešní době je ekonomika ostrova, který má necelých 15 000 stálých obyvatel, závislá především na cestovním ruchu. Historicky zde fungoval především rybolov nebo chov ovcí. Zapomenout nesmíme ani na těžbu kamene. Z místního vápence byl postaven například Diokleciánův palác ve Splitu. Několik kamenolomů zde funguje dodnes a pokračuje tak tradice stará přes 2000 let.

Na ostrově najdeme i několik měst, které hlavně v sezóně pulsují čilým ruchem. Hlavními letovisky jsou Supetar a Bol. Na ostrově Brač je i letiště, spojení s vnitrozemím potom zajišťují trajekty mířící do Split nebo do Makarské.

Co navštívit na Brači

O pláži Zlatni Rat neboli Zlatý roh již byla řeč, vynechat ji ale nelze. Tato pláž je totiž považována za jednu z nejkrásnějších a nejzajímavějších na celém Jadranu. Jedná se vlastně o 400 metrů dlouhý jazyk pokrytý pískem a bílými oblázky, který vyčnívá do moře. Působení větru a vln navíc mění neustále jeho přesnou podobu a pláž tak není nikdy stejná. Časté a poměrně silné větry dělají z této pláže také ideální místo pro příznivce windsurfingu. Vybavení si zde samozřejmě můžete vypůjčit, stejně jako kajaky, paddleboardy, nebo horská kola. Pláž je nejlépe přístupná z nedalekého města Bol, odkud vede asi 1,5 km dlouhá promenáda. U pláže je ale také parkoviště a z Bolu sem jezdí lodní taxi.

Úžasný pohled nejen na Zlatni Rat, ale i na celý ostrov i jeho okolí, se vám naskytne v případě, že se vydáte na vrchol Vidova gora. Vede sem několik cest. Po té asfaltové sem dojedete autem, po dalších se můžete vydat na zhruba dvou až tříhodinový výstup zakončený krásným výhledem.

Malé rybářské vesničky

Na ostrově je celkem 22 městeček a vesnic. Ty větší jako Bol nebo Supetar již jsou skutečně převážně turistickými centry. Hledáte-li alespoň zbytky nějaké autentičnosti a kouzla staré Dalmácie, vyplatí se navštívit menší sídla jako Milna, Sutivan, Splitska nebo Postira. Jejich malé přístavy, kamenné domečky s rozkvetlými zahradami přímo vyzývají k tomu sednout si do některé z kaváren či restaurací a chvíli jen tak relaxovat.

Foto: Pixabay

Městečko Milna nabízí alespoň částečně autentickou atmosféru původního Brače

Z památek na ostrově je pravděpodobně nejzajímavější klášter Blaca v jihovýchodní části Brače. Roku 1551 jej ve skalách založili mniši prchající před Turky. Úžasná je samotná skalní scenérie, do které je klášter zasazen. Původně byly klášter a jeho kostel vybudovány v jeskyních, postupně však přibývaly i budovy jakoby přilepené ke skále. Je pozoruhodné, že i v těchto nehostinných podmínkách dokázali mniši pěstovat víno či olivy. Dnes je zde muzeum. Jedním z jeho nejzajímavějších exponátů je i velký teleskop posledního představeného kláštera, který se profesionálně zabýval astronomií a místní dalekohled byl největším v celém Chorvatsku.

Foto: Kork at Croatian Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Klášter Blaca, nejzajímavější historická památka na Brači

Při návštěvě Brače nemůžete samozřejmě vynechat návštěvu některé z místních restaurací a ochutnat jídla, která jsou pro Brač a jeho okolí typická. Velmi často se zde konzumují chobotnice, ať již v podobě chobotnicového salátu či jako dušené s přílohou v podobě grilované zeleniny. Na jídelníčku najdete i další mořské plody jako ústřice, mořské ježky a samozřejmě ryby. Z masa se podává nejčastěji jehněčí.

Závěr

Ostrov Brač patří mezi nejzajímavější oblasti celého Chorvatska. Pláž Zlatni Rat navštíví samozřejmě každý, i zbytek ostrova však stojí za vidění. Jeho krásné pláže, ale i vyhlídka z nejvyšší hory celého souostroví nebo historické památky jsou prostě krásné. Dovolená na Brači bude nabitá zážitky všeho druhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz