Hlavní obsah
Cestování

Tip pro aktivní turisty: nová Brdská hřebenovka už je skoro hotová

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IrenaKol, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Brdy při pohledu z tzv. Jindřichovy vyhlídky

V těchto dnech probíhají poslední úpravy nových turistických tras, které dohromady vytvoří 120 km dlouhou Brdskou hřebenovku. Ta by se mohla mezi zdatnými turisty stát hitem letošního léta.

Článek

Brdská hřebenovka

Brdy jsou obecně oblastí, která je mezi turisty velmi oblíbená. Z pohledu turistického značení ale nebylo vše úplně ideální a chyběla řada propojení existujících tras, stejně jako nebylo možné vyrazit na některé brdské vrcholy. To se nyní změní a vznikne ucelený systém tras o délce 120 km, který je již nyní označován jako „Brdská hřebenovka“.

Svůj začátek bude mít hřebenovka v Jílovišti a pokračovat bude přes Červený kříž, Stožec, Jince, letiště pod Hejlákem, vrchol Tok, rezervaci Na Skalách, zříceninu Třemšín, Planiny až do Spáleného Poříčí. Cesta zahrnuje i výšlapy na vrcholy Tok, Koruna, Ostrý, Plešivec, Houpák, Dlouhý vrch nebo Brdce. Mimochodem, mnohé vrcholy budou nově ozdobeny dřevěnými reliéfy studentů a vyučujících v oboru umělecký truhlář ze školy v Příbrami.

Celá trasa vznikla ve spolupráci Klubu českých turistů, Chráněné oblasti Brdy, Armády České republiky a Středočeského kraje. Aktuálně již je zrealizována většina turistického značení, ačkoliv zbývají doplnit některé informační cedule.

Foto: Aktron / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Brdy, krásné a kouzelné

Proč nová stezka?

Důvodem tvorby nové hřebenovky je jednak poskytnout turistům novou zajímavou trasu, ale také zvýšení jejich bezpečnosti a ochrana místní přírody. Turisté si nezřídka vytvářeli své vlastní trasy, což neprospívalo přírodě, především to ale mohlo turisty přivést do nebezpečných oblastí, kde se může vyskytnout např. nevybuchlá munice.

V Brdech se stále nachází nepřístupné oblasti se zakázaným vstupem a nová trasa výrazně zlepší orientaci v celé oblasti. Pokud tedy patříte mezi zdatnější turisty, nezapomeňte v létě nazout pohorky a vyrazit na novou Brdskou hřebenovku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz