Hlavní obsah
Cestování

Třeboň: kolem Světa lodí, na kole i pěšky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Třeboň a její malebné náměstí

Jihočeské město Třeboň je známé díky vánočním kaprům nebo písničce o pasoucích se koních. Pro řadu lidí jsou to také oblíbené lázně. Co ale Třeboň nabídne těm, kteří tam budou trávit letní dovolenou?

Článek

Oblíbená Třeboň

Město je podle aktuálního žebříčku jedním z deseti s nejvyšší kvalitou života v celém Česku. Láká ale ve velkém také turisty. Ti sem jezdí za malebnou jihočeskou krajinou, bohatou historií i kvalitními službami. Zvláště v posledních letech potom přibylo cyklistů, kteří oceňují rovinatou krajinu s krásnými panoramaty.

Rozhodnete-li se strávit zde dovolenou, určitě si předtím, než vyrazíte do okolí, nenecháte ujít poznávání samotné Třeboně. Nepřehlédnutelnou třeboňskou atrakcí je jistě rybník Svět. Kromě toho, že se v něm můžete na některých místech vykoupat, jej lze objet parníkem. Vyhlídkovou plavbou okolo Světa si nechá ujít jen málokterý návštěvník. Na cestu kolem Světa lze však vyrazit i pěšky.

Kolem celého rybníka vede naučná stezka pro pěší turisty v celkové délce 12 km. Čeká na vás celkem 16 zastavení. Za zmínku určitě stojí park u Schwarzenberské hrobky. Tu můžete navštívit a v sezoně se zde konají koncerty i další kulturní akce. V září si na stezce kolem Světa můžete i zazávodit, neboť se zde koná tradiční Běh kolem Světa. Pro cyklisty je určená delší trasa nazvaná Okolo Třeboně v délce 39 km. Na ní je zastávek s informačními tabulemi dokonce 22.

Sportovní vyžití nabízí i třeboňský vodní svět u lázní Aurora. Tvoří jej celkem pět bazénů. Některé jsou vyhřívané na 30 stupňů a slouží především pro relaxaci. Nechybí ale ani klasický 25 metrů dlouhý plavecký bazén nebo dětské brouzdaliště.

Foto: Pixabay

Schwarzenberská hrobka v parku u rybníka Svět

Historie a památky Třeboně

Historii Třeboně můžete začít poznávat na Masarykově náměstí s radnicí z roku 1566 a věží, ze které je krásný výhled nejen na náměstí, ale na celé třeboňské okolí. Za pozornost stojí také Mariánský sloup z 18. století nebo historická kašna. I náměstí se v létě stává dějištěm koncertů, trhů a jiných akcí. Ruch na něm je nejlepší pozorovat z některé z restaurací, hospod či cukráren.

Přímo z náměstí můžete vstoupit do jednoho z největších zámeckých komplexů u nás. Zámek Třeboň je spojen především se jménem posledního Rožmberka, Petra Voka. Krásný je také zámecký park ve kterém nechybí pávi, nebo voliéry s exotickými ptáky. Vynechat nemůžete ani památky spojené s Jakubem Krčínem, našim nejslavnějším rybníkářem. Mezi ty patří Krčínův dům nebo socha na hrází Světa. Třeboňské pamětihodnosti si můžete prohlížet i z paluby vyhlídkového „vláčku“. Tuto komentovanou projížďku ocení především děti.

Dobré jídlo a pití

Třeboňsko je spojeno především s rybníkářstvím a chovem ryb. Nesmíte proto vynechat ochutnávku rybích specialit v některé z mnoha třeboňských restaurací. Dobré jídlo je třeba zapít a jelikož jste v Třeboni, nemůže to být ničím jiným než Regentem. Tento pivovar funguje od roku 1379 a patří tak do exkluzivního klubu těch nejstarších dosud fungujících pivovarů na světě. Kromě kompletní nabídky svých piv na příjemné terase nabízí pivovar i prohlídky pro veřejnost.

Třeboňské lázně

Třeboň je však také lázeňské město. Nachází se zde hned dvoje lázně. Ty první nesou jméno Bertiny a jsou blíže centru. I když nejste lázeňskými hosty, určitě se projděte po lázeňském korzu. Lázně Aurora najdete na okraji Třeboně a o jejich hlavním lákadle pro běžné turisty v podobě vodního světa již byla řeč. I zde se ale můžete procházet stinným parkem.

Foto: Pixabay

Třeboňský zámek patří k největším u nás

Závěr

V Třeboni a jejím okolí je toho samozřejmě k vidění mnohem víc. Nezmínili jsme místní historický klášter nebo historické seníky, které jsou již od 50. let národní kulturní památkou. Třeboň a její okolí jsou také poměrně horkými kandidáty na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud by k tomu došlo, počítejte s tím, že zde turistů významně přibyde. Na druhou stranu by šlo o záruku toho, že historické a kulturní dědictví tohoto města zůstane alespoň do jisté míry autentickým.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz