Hlavní obsah
Cestování

Trinidad: krásná karibská dovolená na „květinovém ostrově“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Hlavní město Port of Spain

Trinidad je větším z dvojice hlavních ostrovů státu Trinidad a Tobago. Turisté možná o něco více preferují klidnější Tobago, stále větší zájem je ale také o Trinidad. A není divu!

Článek

Kde hledat Trinidad

Ostrovní stát Trinidad a Tobago tvoří nejjižnější výspu Karibiku a na mapě byste jej našli jen několik málo kilometrů severovýchodním směrem od jihoamerické Venezuely. Na své si tady přijdou jak milovníci exotické tropické přírody, tak potápěči či surfaři. A v neposlední řadě si zde dovolenou užijí na maximum lidé, kteří rádi poznávají specifické cizí kultury. Právě pro ně je Trinidad vhodnější destinací než Tobago. V čem spočívá jedinečnost Trinidadu? A co konkrétně může návštěvník tohoto ostrova očekávat?

Stručná historie Trinidadu

V předkolumbovské době žili na ostrově Trinidad indiáni ze skupiny Karibů. Pro mnohé jsou dnes známí především jako kanibalové, jednalo se ale především o svébytnou a jedinečnou kulturu, která zmizela díky kolonizaci. Ostrovy nejprve ovládala tzv. Polsko-litevská unie, poté se zde vystřídaly všechny koloniální mocnosti, než na konci 18. století připadly ostrovy definitivně Britům. Podstatné je, že sem byli přiváženi otroci z Afriky a následně sem začali přicházet ve velkých počtech i Indové, Číňané a Evropané. Výsledkem tohoto „tavícího kotlíku“ je jedinečná kultura s ohromnou rozmanitostí.

Trinidad a Tobago je od roku 1962 nezávislým státem, stále je však součástí Commowealthu.

Trinidad dnes

Trinidad je tropickým rájem se vším všudy a není divu, že sousední Tobago bylo inspirací spisovateli Danielu Defoovi, autorovi románu Robinson Crusoe. Z hlediska přírodních podmínek se jedná o oblast tropického deštného pralesa obývaného nespočtem papoušků, opic či hmyzu. Národním symbolem však není papoušek, nýbrž pták Ibis.

Kromě pralesů naleznete na ostrově také rozlehlé mangrovy a zapomenout nesmíme ani na písčité pláže. Na ostrově Trinidad se nacházejí i ložiska ropy a zemního plynu. Ty přinášejí ostrovu prosperitu a v porovnání s ostatními karibskými zeměmi je Trinidad a Tobago relativně bohatou zemí.

Hlavním městem ostrova je Port of Spain. Jedná se o místo pulsující hlučným nočním životem a o zábavu tady nebudete mít nouzi. Nejvíce klubů a barů se soustředí ve čtvrti nazývané Saint James. Nejedná se přitom o žádnou turistickou atrakci. Místní obyvatelé jsou skutečně tak veselí a milují zábavu. Jejich optimismus a bezstarostnost se snadno přenáší i na turisty a všichni společně se tady skvěle baví.

V Port of Spain však najdete i památky i na koloniální éru. Jejich jedinečná architektura rozhodně stojí za vidění. Když už jste ale v Karibiku, je jasné, že budete chtít vyrazit i na pláž. K těm nejhezčím si budete muset popojet autem, ale stojí to za to. Pláže jako Las Cuevas, Maracas Bay, či Manzanilla jsou těmi pravými karibskými ráji.

Foto: Grueslayer, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Pláž Maracas Bay

Kdy a jak vyrazit

Tropické oblasti mají tu výhodu, že s teplotou se trápit nemusíte. Ta je vysoká po celý rok. Rozdíl mezi ročními obdobími je však znát v množství srážek. Právě proto zde není hlavní turistickou sezónou období červen až srpen, neboť se jedná o období dešťů s typickými tropickými lijáky: krátkými, ale intenzivními a častými. Hlavní turistickou sezónou jsou měsíce únor až květen.

Na Trinidad se dostanete přímým letem buď z USA, nebo z Velké Británie. Pro Čechy neplatí vízová povinnost a vystačíte si cestovním pasem. Povinné očkování není žádné, doporučeno je to proti žluté zimnici.

Na Trinidadu se běžně platí americkými dolary, mají zde však i vlastní měnu. Ta se ovšem jmenuje také dolar a aby toho nebylo málo, tak se i stejně značí. To je potenciálním zdrojem mnoha problému a nedorozumění. Dobrou zprávou je, že je na Trinidadu poměrně levno. Také o bezpečnost se nemusíte nijak zvlášť bát, byť dodržování základních pravidel jako je vyhýbání se temným odlehlým místům, lze jedině doporučit.

Se zdravotních rizik je třeba zmínit komáry, kteří mohou přenášet horečku Dengue a některé další nemoci. Zapomeňte také na koupání v jezerech a řekách, neboť zde žijí parazité způsobující některé vážné zdravotní problémy. Možná nejzákeřnějším nebezpečím jsou ale stromy Mancinella, které zde rostou zcela běžně a často lemují i pláže. Všechny části těchto stromů jsou silně jedovaté a stačí se jich jen dotknout, aby vám naskákaly puchýře.

Co si dát k jídlu

Místní kuchyně odpovídá tomu, že sem v průběhu historie pronikaly vlivy z celého světa. Častá jsou jídla z mořských plodů a ryb, jako příloha je nejčastější rýže a zelenina. Typickým produktem je samozřejmě karibský rum, nechybí zde však ani pivovary.

Foto: Kalamazadkhan, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Na Trinidadu hlady nebudete

Závěr

Ostrov Trinidad nabízí svým návštěvníkům ochutnávku jedinečné karibské kultury, v níž se mísí vlivy ze všech koutů světa. Jedná se přitom o zemi dostatečně silnou a stabilní, poměrně bohatou, a s dobrou turistickou infrastrukturou. Proto se sem vydejte bez jakýchkoliv obav a pořádně si to užijte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz