Hlavní obsah
Cestování

Výlet podél Baťova kanálu: nechybí ani nenáročná trasa pro cyklisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Podél Baťova kanálu vede nenáročná cyklostezka

Patříte mezi milovníky cyklistiky? Pak by vám cesta podél této specifické části toku řeky Moravy neměla rozhodně v letním itineráři chybět. Projedete se, a ještě se toho mnoho nového dozvíte.

Článek

Historie Baťova kanálu

Baťův kanál, jenž byl vybudován v letech 1935 až 1938 o celkové délce 52 km je historickou vodní cestou, která měla spojovat Otrokovice s Rohatcem. Idea této vodní cesty má dlouhou historii, vlastní realizaci si vzal za svou Jan Antonín Baťa po smrti svého bratra Tomáše Bati. Kanál sloužil jako dopravní cesta pro přepravu nákladů, především pak lignitu z Ratíškovic do Otrokovic.

Na plavební cestě potkáte celkem 23 mostů, jsou zde vybudovány i plavební komory (celkem 14), které se často pojí i s řadou jezů s automatickou regulací hladiny. Do roku 2027 by se splavnost Baťova kanálu měla ještě o něco prodloužit. Jeho délka by měla v budoucnu dosahovat až 72 km.

Foto: Palickap, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Část Baťova kanálu u Huštěnovic

Ideální cyklovýlet

Právě zde si na své přijdou hlavně ti, co si neradi máknou do prudkých a náročných terénů. Cyklostezka vede od Kroměříže až do Hodonína. Tvoří ji absolutně rovná cesta, přehledný terén i asfaltová struktura cest, což přijde protentokrát vhod především nenáročným cyklovýletníkům. Rovná cesta vás povede krásnou krajinou po trase měřící dlouhých 80 km. Zajezdit si zde můžete kromě kola i na in-line bruslích.

Jedním směrem se můžete vydat na kole, druhým směrem se můžete nechat svézt na lodi. Pokud by vás cesta příliš unavila, je možné nalodit i vaše kolo. Loď je pro cyklisty jako dělaná. Přeprava kol bývá zejména v letní sezóně v plném proudu.

Nalodit se můžete ale i na hausbót, kam je také možné vzít si s sebou svoje vlastní kolo a strávit na něm víkend nebo třeba celý týden. Kromě Baťova kanálu můžete v okolí navštívit i jiná místa jako je například zámek Buchlovice nebo hrad Buchlov. Minout byste neměli rozhodně ani místa jako je například Velehrad, archeoskanzen Modrá, zahrady v Kroměříži a další.

Foto: Ben Skála, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Čilý ruch na Baťově kanálu

Dobrodružství na Baťově kanálu

Nechybí zde ani kousek místa pro milovníky vodních radovánek. V půjčovně lodí si můžete vyzvednout loď Barracuda, kterou zvládnou řídit i úplní začátečníci. Výhodou je, že na loď nepotřebujete žádné doklady ani speciální řidičské schopnosti. Nalodit se můžete celkem v sedmi lidech. Pro dva z vás je zde dokonce i možnost přespání v kajutě. Velkého proudu vody se bát nemusíte, tok vody je zde velmi mírný a projet se zde můžete třeba i na kánoi.

Aplikace Baťův kanál

V aplikaci najdete veškeré důležité informace o tom, jak a kde se všude můžete bezpečně pohybovat. Neuniknou vám žádné informace o přístavech či o splavnosti. Nejen počasí či podjezdová výška pod mostem budou důležitými informacemi na vašich cestách. S „apkou“ to půjde zkrátka líp.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz