Hlavní obsah
Cestování

Zámek Lemberk: jen málo míst u nás má strašidelnější pověst. I skutečná historie láká k návštěvě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Zámek Lemberk, Jablonné v Podještědí

Nějakou svoji bílou paní nebo bezhlavého rytíře má u nás prakticky každý hrad či zámek. Lemberk na Liberecku není výjimkou. Kromě duchů si ho ale oblíbili filmaři a turisté.

Článek

Kde hledat zámek Lemberk

Navštívíte-li město Jablonné v Podještědí v Libereckém okrese, jen těžko můžete minout novobarokní zámek nesoucí jméno Lemberk. Jedná se ve skutečnosti o přestavěný gotický hrad s velmi dlouhou historií. Díky tomu je jeho návštěva velmi zajímavá a nudit se tady nebudete.

Původní středověký hrad zde byl vystavěn již v polovině 13. století Havlem z Lemberka. Ten působil ve vysokých funkcích na dvorech Václava I. a Přemysla Otakara II. Přesto je známý především díky své manželce. Tou nebyl nikdo jiný než Zdislava z Lemberka, dnes známá především jako svatá Zdislava.

V 16. století prošel hrad první velkou přestavbou do podoby renesančního zámku. Ve století sedmnáctém jej chvíli vlastnil i Albrecht z Valdštejna. V letech 1660-1680 se potom dočkal přestavby v barokním stylu, kterou si udržel více méně dodnes.

Těžké časy prožil zámek Lemberk v době komunismu, kdy chátral a došlo dokonce ke zřícení části zdiva. Po kompletní rekonstrukci byl však v roce 1992 zpřístupněn veřejnosti.

Foto: VitVit, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Konírna zámku Lemberk

Pověsti a legendy

Zámek Lemberk patří k těm památkám, které si na nedostatek pověstí nemohou stěžovat. Mluvilo se zde o podivných zvucích kroků, i o tom, že se do zámku bojí vcházet i zvířata. Legendy to potom spojují například s tím, že během tzv. sedmileté války v 18. století zde byl vytvořen vojenský lazaret, během jehož fungování zde zemřelo asi 1000 vojáků, kteří jsou pohřbeni v hromadném hrobu pod zámkem.

Traduje se zde také pověst o krutém hejtmanovi. Ten si chtěl údajně vybít zlost na jednom svém poddaném, aniž by si všiml, že na zámek dorazil bez doprovodu císař Josef II., který mu následně patřičně vyčinil. I krutý hejtman, respektive jeho prokletí, jsou občas dávány do souvislosti s údajným strašením.

Lemberk jako filmová kulisa

Zámek Lemberk na Liberecku si také nejednou vyhlédli filmaři. Film V Erbu lvice o Zdislavě z Lemberka se zde trochu paradoxně nenatáčel. Lemberk jste ale mohli vidět například v pohádce Tajemství staré bambitky anebo ve filmu Poslední aristokratka. Pokud jste tento zajímavý český zámek ještě nenavštívili, je na čase to napravit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz