Hlavní obsah
Cestování

Zarzis není Djerba. To ale neznamená, že by nestál za návštěvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Letovisko na tuniském ostrově Djerba je turisty velmi oblíbené a každoročně sem míří i mnoho Čechů. V nabídkách cestovních kanceláří se ale pod pojmem Djerba skrývá i sousední Zarzis. Co o něm vědět?

Článek

Kde hledat Zarzis?

Zarzis je letovisko na tuniském pobřeží Středozemního moře a pyšní se tím, že je nejjižnějším tuniským letoviskem vůbec. A skutečně, může to být znát na teplotách, které jsou v průměru vyšší než ty v severněji položených letoviscích, třeba v okolí Monastiru. Zarzis patří spíše mezi „lidovější“ letoviska, nenajdete zde nablýskané luxusní hotely a v porovnání s Djerbou jsou zde hotely o něco levnější. O to je ale Zarzis autentičtější.

A jak je to tedy s blízkostí Zarzisu a Djerby? Zarzis leží na pevnině, se samotnou Djerbou je Zarzis spojen asi 6 km dlouhou cestou vedoucí přes moře, které se přezdívá „Římská“. Je to kvůli tomu, že jí postavili již staří Římané, když tuto oblast ovládali. Z tohoto pohledu je cesta zajímavostí sama o sobě a určitě jí věnujte pozornost ve chvíli, kdy přes ní pojedete z letiště na Djerbě ke svému hotelu v Zarzis.

Město Zarzis

Vlastní letovisko leží od Zarzisu coby města trochu stranou, ale vyrazit do něj samozřejmě můžete. Jen se musíte připravit na to, že v Zarzisu nenajdete žádné památky nebo jiná turistická lákadla „na první dobrou“. Síla poznávání Zarzis spočívá právě v tom, že je autentickéa největší zajímavostí je ruch města jako takový. Nejzajímavějším místem k pozorování je pravděpodobně místní přístav, ze kterého vyrážejí na moře i rybáři.

Za zmínku stojí dále televizní vysílač, který je nejvyšší stavbou v celém Tunisku, nebo místní mešita. Zajímavou atmosféru má i místní trh. Pláže jsou zde písčité, s jemným pískem a pozvolným vstupem do vody. Někdy půjdete na hloubku od břehu opravdu hodně daleko. Na plážích budete mít samozřejmě klasické možnosti tradičního turistického vyžití jako je jízda na velbloudu, na koni, čtyřkolky apod. Občas mohou trpět obecným neduhem

Foto: Pixabay

Poznávejte památky Tuniska

Celou řadu dalších lákadel vám jistě nabídnou cestovní kanceláře v podobě výletů. Fakt, že je Zarzis nejjižněji položené letovisko, z něj činí nejlepší možný výchozí bod pro výlety na Saharu. A pokud vás lákají právě ty, je to určitě velká výhoda. Výlety ale míří často také na Djerbu, takže o její lákadla nepřijdete, současně ale budete bydlet na místě, které není tak masově turistické se všemi plusy a minusy.

Kam vyrazit na Djerbě?

Na Djerbě byste si neměli nechat ujít návštěvu hlavního města ostrova Houmt Souk. Jeho staré město je se svým malebným bludištěm uliček lemovaných malými bělostnými domky a obchůdky s barevnou keramikou je jako stvořené k procházkám. Jestli chcete nakupovat suvenýry, tak právě zde.

Foto: Pixabay

Houmt Souk

Djerba Explore Park leží asi 20 km východně od Houmt Souk. Tento turistický komplex spojuje muzeum Lalla Hadria a krokodýlí farmu. Na své si tak přijdou všichni členové rodiny. Moderně vybavené muzeum Lalla Hadria je věnováno islámskému kulturnímu dědictví a umění. Obsahuje působivou sbírku více než 1 000 exponátů, od tradičních krojů z 18. a 19. století přes keramikou, náboženské artefakty až po zbraně ukazuje rozmanitost kultury, kterou v průběhu historie vytvořily severoafrické a blízkovýchodní národy. A krokodýlí farma? Tam najdete přes 100 krokodýlů, kteří se povalují v pěkně upravené laguně a v jejím okolí. Zážitkem je především jejich krmení.

Od 13. století se nad přístavem Houmt Souk tyčí pevnost pojmenovaná Bordj el Kebir. Původní stavba pochází z 15. století, přestavěna byla v 16. století, kdy se zde zabydlel proslulý korzár Dragut. Jako zajímavost je zde možné vidět malý obelisk připomínající pyramidu lebek, kterou zde Dragut vztyčil.

Závěrem

Co z toho všeho plyne? Zarzis leží kousek od mnohem známější Djerby a občas se v jejím stínu schovává. Dovolená zde ale má co nabídnout a na Djerbu se během ní podíváte samozřejmě také. Zarzis je vhodný ke koupání stejně jako k výletům na Saharu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz