Hlavní obsah
Cestování

Zaton a Zadar: ideální kombinace pro chorvatskou dovolenou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika from Warszawa/ Sheffield, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Západ slunce nad Zatonem

Chorvatsko české turisty nepřestává lákat a stále je jednou z nejoblíbenějších letních destinací. Míst, kam se v Chorvatsku vydat, je celá řada. Dobrým tipem je kombinace resortu Zaton a města Zadar.

Článek

Kde hledat Zaton?

Dovolenkový resort Zaton najdete u malého stejnojmenného městečka, asi deset kilometrů severně od Zadaru, pátého největšího města Chorvatska. Stejně jako mnoho jiných letovisek v Chorvatsku a celém Středomoří, i Zaton se v průběhu času proměnil z ospalé rybářské vesničky na živé turistické centrum. Z tohoto pohledu je ale výhodou Zatonu to, že jeho velikost se stále drží v rozumných mezích.

Nudit se tu určitě nebudete a zábavy pro celou rodinu tady bude víc než dost. Současně ale Zaton nabízí i mnoho vyloženě klidných míst, kde můžete nerušeně relaxovat a užívat si klidné dovolené. Jedná se také o dobrý výchozí bod pro výlety do bližšího i vzdálenějšího okolí.

Foto: Remus Pereni from Satu Mare, Romania, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Letovisko Zaton a jeho pláž

Turistické letovisko Zaton

Mluví-li se o letovisku Zaton, myslí se tím především rozsáhlý areál, ve kterém je možné se ubytovat v apartmánech, mobilních domech nebo na místech pro stany či karavany. Celkem se sem vejde asi 6 000 lidí. Samozřejmostí je plná vybavenost z hlediska restaurací, kaváren, pekáren, či stánků se zmrzlinou.

K dispozici jsou také větší či menší obchody s potravinami i suvenýry. Zájemci mohou využít služeb kadeřnictví, nebo se zajít uvolnit na masáže. Provozovatelé areálu nezapomínají ani na zábavu svých hostů a pravidelně jim nabízejí koncerty, diskotéky, karaoke večery apod.

Široká je také nabídka sportovního vyžití. Děti mohou trávit čas na hřištích, ti starší si mohou zahrát tenis, fotbal či volejbal. To hlavní se bude ale samozřejmě odehrávat na pláži. Kvůli moři sem koneckonců všichni jezdíme.

Pláž Zaton

Letovisko se může pyšnit 1,5 km dlouhou pláží s typickou chorvatskou podobou. Jedná se o pláž, která je kombinací písku a oblázků, a navíc je obklopena borovým lesem, který poskytuje rekreantům vítaný stín. Pláž Zaton je ne náhodou považována za jednu z nejkrásnějších v této části Chorvatska.

Foto: Henrik Bach Nielsen, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Vjezd do komplexu letoviska Zaton

Pláž je navíc vhodná pro děti, neboť je zde velmi pozvolný vstup do vody a hloubka se objeví až v relativně velké vzdálenosti od břehu. Vybavení pláže zahrnuje toalety, sprchy, i celou řadu obchůdků se zbožím všeho druhu. Je zde také nabízena možnost zapůjčení šlapadel, vodních skútrů, nebo potápěčského vybavení spolu s instruktorem.

Kam vyrazit na výlet

Možnosti na výlety je naštěstí celá řada. Samotné město Zaton má dlouhou historii a umožní vám nabídnout památky z doby římské i předřímské. Bez problémů odtud můžete vyrazit i do několika národních parků, třeba do parků Paklenica a Krka. Asi 120 km odtud potom leží i slavná Plitvická jezera. Vynechat nesmíte ani nedaleký Zadar. I ten je plný zajímavých památek. Patří mezi ně městská brána, městská věž i řada kostelů. Antické památky se zde mísí s těmi renesančními a skuteční zájemci o historii mohou vyrazit do některého z místních muzeí.

Foto: Pixabay

Město Zadar je plné památek

Večer můžete v Zadaru objevovat uměleckou instalaci nazvanou Pozdrav slunci, která vytváří krásnou světelnou kombinaci. Také tzv. Mořské varhany, které rozezvučuje samotný příboj, jsou něčím, co běžně neuvidíte. Zadar je zkrátka destinací plnou atrakcí a bez jeho návštěvy byste se domů neměli vracet.

Kombinace turistického letoviska Zaton a města Zadar je proto pro české dovolenkáře skvělou volbou. Na své si přijdou opravdu všichni. Zábava, odpočinek i poznání zde mohou být v dokonalé rovnováze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz