Hlavní obsah
Cestování

Zipline pro milovníky adrenalinu: jedna z nejdelších se nachází v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zipline je oblíbenou zábavou milovníků adrenalinu

Pojem aktivní odpočinek si v dnešní době stále více lidí spojuje s adrenalinovými zážitky. Většina letovisek a resortů se jim snaží vyjít vstříc a platí to i pro Krušnohorský areál Klíny.

Článek

Zipline pro skutečné odvážlivce

Sportovní areál Klíny leží asi 7 km severozápadně od Litvínova. V zimě nabízí návštěvníkům sjezdovku, v letním období zase lezeckou zeď nebo bobovou dráhu. Tou možná nejzajímavější atrakcí je však nejdelší česká zipline, která se neztratí ani v mezinárodním srovnání. V Evropě jí patří pátá příčka a na světě dvacátá.

K nástupní stanici si můžete vyjet lanovkou anebo vyšlápnout pěšky, to je čistě na vás. Důležité je, že vás zde navléknou do celotělového vazného systému a posadí na kladku s elektrickým pohonem. Pak už jen uslyšíte odpočet a než se nadějete, poletíte nad Šumenským údolím ve výšce 150 metrů nad zemí. Vaše rychlost bude něco kolem 75 kilometrů v hodině a na tomto úseku překonáte vzdálenost 1400 metrů. Poté dorazíte k přestupní stanici, kde vás přehodí na druhé lano a celé si to dáte ještě jednou, tentokrát v opačném směru. Vaše trasa bude ale směřovat nikoliv k horní, nýbrž k dolní stanici lanovky. Délka druhého úseku je 800 metrů.

Foto: Hadonos, Public domain, via Wikimedia Commons

Sportovní areál Klíny, nástup na zipline

Na zipline se můžete svést od května do října, o prázdninách po celý týden, jinak o víkendech. Provozovatelé však silně doporučují zajistit si rezervaci, neboť je atrakce často obsazená. Cena jedné jízdy je 950 korun, v případě tandemové jízdy, kdy jede s dospělým i dítě, potom 1450 korun. Ne náhodou byla zipline v areálu Klíny zvolena za nejzajímavější atrakci Krušných hor.

Nejdelší zipline na světě

Již bylo zmíněno, že krušnohorská zipline se neztratí ani v celosvětovém měřítku. Jaké zipline jsou těmi vůbec nejdelšími na světě?

The Forest Glide, Kostarika

Jednu z nejdelších zipline na světě najdete v Kostarice. Dvoukilometrová trasa vede nad deštným pralesem. Při jízdě můžete pozorovat bohatý život v podobě exotických ptáků, nebo opic. Pohled na vodopád pod námi je něčím skutečně výjimečným. zipline je navíc poměrně dobře dostupná a z metropole San José se tam dostanete za pouhou půl hodinu.

Jebel Jais, Spojené arabské emiráty

Vůbec nejdelší zipline na světě najdete v horách Spojených arabských emirátů v lokalitě Ras Al Khaimah. Trasa o délce 2,83 km vám umožní průlet nad Hajjarským pohořím. Průlet je to doslova tryskový, neboť v maximu bude vaše rychlost asi 150 km v hodině.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz