Hlavní obsah
Cestování

Blesky, třesky, horská chata Coma de Vaca (1995 m) a stezka inženýrů v Pyrenejích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Břetislav Mazoch

Horská chata Coma de Vaca (1995 m) a pohled na krásné údolí v katalánských Pyrenejích na východě celého pohoří.

Pánská jízda do mojí oblíbené části Pyrenejí: start vesnice Queralbs, potom chata Coma de Vaca, dále stezka inženýrů a horské středisko Vall de Núria. Po cestě na chatu nás spláchla bouřka, ale pak se počasí umoudřilo… (Hory Španělska 17, 29-06-2024)

Článek

Jak jsme se tam dostali?

Kudy jsme šli?

Koukni na videa

Může se ti hodit

1️⃣ Náš výšlap startoval z malebné horské vesnice Queralbs https://maps.app.goo.gl/kJQA41W3DFBfzQir9, která stojí za samostatnou zmínku. Doporučuju navštívit a projít si její úzké kamenné uličky, dá se to stihnout před nebo po výletu. Tady sdílím odkaz na anglický web, kde najdeš fotky této vesničky https://dreamplanexperience.com/17-photos-to-inspire-you-to-visit-queralbs-spain. Po cestě do Queralbs budeš projíždět malým městem Ribes de Freser, které je taky pěkné, a hlavně je tam víc možností kam sednout na jídlo nebo kávu. https://maps.app.goo.gl/9vkHktjaEZctzpvr6

2️⃣ Na téhle výpravě jsme se nevyhnuli bouřce, a tak tě na ně chci upozornit. Bouřka, která nás zastihla přišla netypicky už okolo poledne ještě předtím, než jsme stačili dorazit na chatu. S bouřkou jsem ten den počítal, a tak jsem právě upravil trasu tak, abychom měli možnost úkrytu. K naší smůle nám ale na chatu chyběla cca půl hodinka chůze, tak jsme zmokli a do toho hromy a blesky byly dost nepříjemné. Pro kontrolu předpovědi počasí v katalánské části Pyrenejí používám hlavně tyto 3 webové stránky: https://www.meteoblue.com/ (často přepínám na multi model) | https://meteomuntanya.cat/ | https://www.mountain-forecast.com/topographic-maps/Spain

3️⃣ Jak jsem se už zmínil, na trase jsme měli horskou chatu Coma de Vaca (1995 m). Tam se můžeš občerstvit vychlazeným pivem nebo nějakou bagetou. Když budeš mít štěstí, tak můžou mít i nějaké teplé jídlo podle toho, jestli jim něco zbylo z předešlého dne a večeře pro ubytované. Nepočítej s velkým výběrem jídla, ale chata má velké srdce! Dá se tam i přespat ve společné noclehárně (rezervace přes webové stránky). V zimě je chata zavřená. https://maps.app.goo.gl/fnUYwqiLAQXZavev7 | http://www.comadevaca.cat/

4️⃣ Od chaty Coma de Vaca jsme pokračovali do horského střediska Núria takzvanou „Stezkou inženýrů“. Stezka byla v minulosti používána inženýry pověřenými prováděním stavebních studií pro přehradu na řece Freser v údolí chaty Coma de Vaca. Toto údolí se totiž mělo zatopit přehradou, která byla součástí projektu vodní elektrárny. Na přehradu nakonec nedošlo a místo toho tak zůstala trasa s krásnými výhledy, která je vhodná pro zdatné turisty bez strachu z výšek (jedno exponované místo se musí překonat za pomoci ocelových lan). Podrobnější informace o této stezce najdeš na tomto španělském webu: https://entremontanas.com/travesias/cami-dels-enginyers

5️⃣ Na konci naší trasy náš čekalo náručí malého horského střediska Vall de Núria https://maps.app.goo.gl/o2WPZfaXcbeGC1UW8, které slouží k rekreaci v horách. Do střediska se dá dostat buď po svých, nebo zubačkou. Je tam pěkné jezero, atrakce pro děti, hotel, ale i horská chata, a v zimě se tam dá i lyžovat. Určitě taky doporučuju navštívit, tady jsou oficiální webové stránky: https://www.valldenuria.cat/en/summer/

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Začátek výšlapu údolím řeky Freser, která pramení vysoko v horách nad chatou Coma de Vaca. Tady jsme měli příjemné počasí - už bylo pod mrakem, ale nepršelo. Tyhle lesy jsou v Pyrenejích krásné, takže do kopce se šlo jedna radost.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Po cestě jsme narazili na tenhle vodopád. A dokonce zrovna ve chvíli, kdy se z vrchu chystal někdo vodopád slanit. Vidíš toho malého človíčka navrchu?

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Od vodopádu pokračujeme dále. Cesta je jasná - pořád nahoru!

Foto: Břetislav Mazoch

Tady borci přecházejí řeku. V pozadí můžeš vidět, že se začínalo chystat k bouřce. Mraky byly těžší a těžší…

Foto: Břetislav Mazoch

Po asi 7 km se dostáváme nad úroveň lesa. K chatě je to ještě zhruba 1,5 km a my už slyšíme v dáli hromy. Proto nabíráme rychlejší tempo, abychom to stihli. Ráno jsme ve městě ještě zastavovali na kafe a to byla ta půl hodinka, která nám chyběla k tomu dojít na chatu v suchém triku. Bohužel se nepovedlo…

Foto: Břetislav Mazoch

Začíná pršet. Hromy a blesky nám lítají nad hlavou a dáváme si s klukama rozestupy, kdyby náhodou… Co si budem povídat, nebylo to zrovna příjemné. Každý další hrom byl silnější a silnější a my to ještě měli několik set metrů na chatu. Tady na té fotce už můžeš vidět údolí, ve kterém se chata nachází. Výhledy krásné, ale nebyl čas se v ten moment kochat. Rubem, běžíme, spěcháme…

Foto: Břetislav Mazoch

Nakonec jsme na chatu ve zdraví došli. Promočení, ale spokojení, že si konečně můžem dát pivko a k tomu nějakou dobrou polévku.

Foto: Břetislav Mazoch

Zhruba o hodinu později bouřka přešla a vyjasnilo se. Tak jsem udělal pár fotek z okolí chaty. Dali jsme sušit na sluníčko věci a kocháme se. V dáli zní zvony krav, vedle od chaty šelestí řeka, v ruce držíme pivečko, no prostě paráda!

Foto: Břetislav Mazoch

Pohled do údolí, na jehož konci pramení řeka Freser.

Foto: Břetislav Mazoch

Další pohledy a úhly záběru na horskou chatu Coma de Vaca (1995 m).

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

A ty už šlapeme dále po trase, která se jmenuje „Stezka inženýrů“. Takhle se to jmenuje, protože v minulosti byla tato cesta používána inženýry pověřenými prováděním stavebních studií pro přehradu na řece Freser v údolí chaty Coma de Vaca. To údolí, které bylo na předchozích fotkách, se totiž mělo zatopit přehradou, ale nakonec na to nedošlo.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Na stezce je jedna část, kde musíš být opatrný. Jsou tam ocelová lana a prudký sráz dolů. Za pěkného a suchého počasí se to dá přejít v klidu, ale za deště nebo v zimě to bude nebezpečné.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Pokračujeme dále a mraky nám zakryly výhledy. Naštěstí to už bouřka ani déšť nebyly, takže jsme si užívali téhle trochu tajemné atmosféry.

Foto: Břetislav Mazoch

Pohled na začátek horského střediska Vall de Núria. Respektive můžeš zatím vidět jen horskou chatu Alberg Núria Xanascat, vedle ní je lanovka a taky sjezdovka lyžařského střediska. My jsme tuhle chatu obešli, abychom stihli odjezd zubačky. Tak se tam musím zastavit někdy příště.

Foto: Břetislav Mazoch

Na konci výšlapu se s námi přišli rozloučit taky kamzíci.

Foto: Břetislav Mazoch

A tady je naše cílová destinace - horské středisko Vall de Núria. Moc pěkné místo, na které se dá dostat pouze po svých, nebo zubačkou. Odtud jsme se svezli dolů zpátky na parkoviště k autu.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz