Hlavní obsah
Cestování

Cesta do pravěku skalnatým pohořím El Torcal de Antequera v Andalusii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Břetislav Mazoch

Pohled na neobvyklé vápencové skály El Torcal de Antequera. Neskutečná nádhera, kterou stojí za to vidět naživo!

Jarní zpestření našeho barcelonského života - cestování po jihu Španělska nás přivedlo na místo El Torcal de Antequera, kde si člověk připadá jako kdyby se vrátil v čase miliony let zpět do pravěku. (Hory Španělska 05, datum 29-04-2023)

Článek

Při jarní návštěvě Andalusie jsme si zpestřili pobyt u moře ve Fuengirole výpravou po venkově ve vnitrozemní části regionu.

Jaro na věnkově v Andalusii je krásné, všechno je zelenější než kdy jindy, do toho tam kvete různá flóra a všude je slyšet aktivní ptactvo a hmyz. Jednoduše lahoda pro oko i sluch.

A tak jsme přemluvili kamaráda s autem a vyrazili do nedalekých skal El Torcal de Antequera…

El Torcal de Antequera je přírodní rezervace v pohoří Sierra del Torcal, které se nachází jižně od města Antequera, v provincii Málaga.

Jak jsme se tam dostali?

  • Barcelona >>> Málaga (letecky, cca 1 h 30 min)
  • Málaga >>> Torcal de Antequera (autem na dolní parkoviště, cca 45 min https://goo.gl/maps/BYgVP4RjCz5Mx87B7)
  • Dolní parkoviště Torcal >>> Návštěvnické centrum (kyvadlovým autobusem nahoru do návštěvnického centra, cca 10 min)

Kudy jsme šli?

  • Dolní parkoviště Torcal >>> Autobusem do návštěvnického centra Torcal de Antequera >>> Hlavní okruh Torcal de Antequera (délka cca 3 km) >>> zpět zase autobusem na dolní parkoviště Torcal.
  • Na mapě delší varianta https://mapy.cz/s/penakurehu (délka 10 km | převýšení 387 m)

Pozn.: My jsme ze zdravotních důvodů absolvovali pěšky jen 3 km dlouhý jednoduchý okruh ve skalách. Z parkoviště, kde jsme museli nechat auto, nás vyvezl tam i zpět autobus. Na odkaze ale přikládám mapu delší varianty trasy pro ty, kteří by si to chtěli vyšlapat nahoru i dolů po svých.

Koukni na videa

Může se hodit

🌼 1. Kvůli teplotním extrémům se návštěvy doporučují na jaře a na podzim. Speciálně jaro je moc krásné, protože celá Andalusie je v tomto období zelenější a všechna flóra pěkně květe. Doporučujeme!

🅿️ 2. Na parkoviště je lepší přijet dříve nebo večer, protože můžou být problémy se zaparkováním. My jsme například museli nechat auto už na dolním parkovišti, odkud nás vyvezla tam i zpět kyvadlová doprava. Dolní parkoviště se nachází tady https://goo.gl/maps/R48nW4qFYGN8T8w59

🍺 3. Hned vedle návštěvnického centra s malou expozicí popisující historii přírodní rezervace, se nachází příjemná restaurace s terasou a výhledy na skály. Když je málo lidí, tak je to pohodové místo na pivo, kávu nebo nějaký jednoduchý oběd - Restaurante Torcal Alto https://goo.gl/maps/nvmY9DiSAfSRwWzd8

🐚 4. Kromě nádherných skalnatých útvarů, kterým jsou přiřazena různá jména, můžeš kousek od návštěvnického centra narazit taky na stopy amonitů. My jsme na toto bohužel přišli až doma, a proto nemám žádné fotky. Doporučuju omrknout například tento web kde najdeš i mapku https://www.bestruralspain.com/malaga/torcal-antequera-ruta-ammonites

💰 5. Důležitá informace - návštěva skal je zdarma! Více informací o tomto místu najdeš na oficiálních webových stránkách https://www.torcaldeantequera.com/en/

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Toto je začátek procházky přírodním parkem El Torcal - působivá krasová krajina z vápence je k vidění hned od začátku výšlapu.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Vznik těchto skal je způsoben procesem, který trval několik set milionů let.. .

Foto: Břetislav Mazoch

Když budeš okolo sebe pozorně koukat, můžeš narazit na překvapení! Takhle se na vrcholu jedné skály znenadání objevil španělský kozorožec, nebo taky jinak španělská divoká koza.

Foto: Břetislav Mazoch

Vycházka labyrintem skal (hlavní okruh) není komplikovaná a je vlastně celkem krátká. Určitě se ale hodí dobré, boty protože se postupuje skalnatým terénem.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

A znovu - další španělská divoká koza sledovala a střežila naše kroky…

Foto: Břetislav Mazoch

Tohle bylo místo asi s nejkrásnějším výhledem. Bohužel pro nás tady začalo docela silně pršet, což bylo pro nás překvapení protože, v té době bylo v Andalusii velké sucho. Tak jsme udělali super rychlou fotku, ještě se v té rychlosti pokochali výhledem a utíkali do návštěvnického centra, které odsud z tohoto místa bylo už jen pár stovek metrů.

Foto: Břetislav Mazoch

Výhled ze skal směrem na venkov, kudy vedla naše cesta autem. Někde tam mezi políčky se klikatí lokální silnice, která se potom napojuje na dálnici do Málagy.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje milované rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz