Hlavní obsah
Cestování

Lehký výšlap v okolí vesničky Olivella u Barcelony v pohoří Garraf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Břetislav Mazoch

Tohle byl pěkný výhled na vesničku Olivella. Tam někde u toho kostela jsme nechali auta a začali trasu.

Jihozápadně od Barcelony se rozprostírá pohoří Garraf, které jsme si vybrali k naší další výpravě. A protože se nám podařilo nalákat kamarády s autem, mohli jsme se tak vydat do jeho moc pěkné odlehlejší části. (Hory Španělska 06, datum 21-05-2023)

Článek

Na pohoří Garraf se dívám z okna letadla, pokaždé když přistávám na hlavním letišti Barcelony El Prat. Vrcholy proložené vápencovými skálami a středomořskou vegetací se totiž nachází právě nedaleko od letiště.

Původně jsme měli v plánu vydat se do pohoří Montseny, které se nachází směrem na severovýchod od Barcelony. Tento plán nám ale překazila nejistá předpověď počasí.

Proto jsme pár dní před víkendem změnili destinaci právě na Garraf a neprohloupili jsme.

...

K tomu, abychom se mohli přesunout na místo začátku výšlapu, jsme potřebovali auto.

To zatím v Barceloně nemám, ale naštěstí se k nám přidali kamarádi, kteří auto mají. A tak jsme spojili síly a ráno vyrazili z Barcelony směr Garraf.

Jízda do vesnice Olivella, odkud jsme začali výšlap, trvá přibližně 1 hodinu a vede klikatými horskými cestami s krásnými výhledy na kopce a moře. Skoro každá zatáčka lákala k zastavení a „kochačce“. Na cestě zpátky jsme dokonce zastavili u buddhistického chrámu Sakya Tashi Ling, což se jen tak ve Španělsku nevidí.

...

Musím přiznat, že trasa tohoto výšlapu byla lehká.

Lehkou trasu jsme vybrali protože jednak jsme ten týden neměli moc energie na velké výkony, a druhak se k nám přidali kamarádi, kteří ještě nejsou zvyklí chodit dlouhé štreky.

Z vesničky Olivella jsem tak připravil krátký okruh, na kterém se nacházel jeden menší vrchol (301 m) se zříceninou malého hradu Castell d'Olivella a krásné výhledy do okolí. A dále byla po cestě k vidění ještě jeskyně Cova Can Muntaner, kde si člověk připadal jakoby nahlédl do příbytku pravěkých neandrtálců.

Celá trasa vedla pěknými borovicovými lesy a blíže k vesnici taky místními vinicemi.

Byla to pohoda.

...

No ale nebudu popis dál natahovat, pojď se se mnou raději už kouknout na videa a fotky…

Jak jsme se tam dostali?

  • Barcelona >>> vesnička Olivella (dostupná pouze autem, cca 1 h)

Kudy jsme šli?

  • Parkoviště u info centra vesnice Olivella >>> ruiny hradu Castell d'Olivella >>> jeskyně Cova Can Muntaner >>> zpět do vesnice Olivella.
  • https://mapy.cz/s/furacahavo (délka 5.9 km | převýšení 239 m)

Koukni na videa

Může se hodit

1️⃣ Vesnička Olivella je pěkná, ale počítej s tím, že je malá a není tam žádné místo, kde se občerstvit. Takže to chce mít sebou zásoby vody a jídla. Zaparkovat se dá přímo u informačního centra anebo na veřejném parkovišti kousek vedle.

2️⃣ Dávej si pozor na horko a nepřeceňuj svoje síly! I když je tato trasa lehká, tak my jsme to šli v jarních měsících kdy nebyly vysoké teploty. V létě přes den tam musí být velký pařák a po cestě není k dispozici žádný pramen s pitnou vodou.

3️⃣ Trasa vede ohradou, ve které se obyčejně vyskytují divocí koně, o které se stará místní dobrovolnický spolek. My jsme bohužel žádného koně neviděli, ale může to být pěkný zážitek a další zajímavost proč se na tento výšlap vydat. Více o tomto projektu se dá dočíst na webových stránkách https://fundaciomiranda.org/els-cavalls/

4️⃣ Tvoje jízda autem na místo startu může vést horskou cestou s krásnými výhledy. Pokud tedy máš víc času a můžeš dělat zastávky, doporučuju jet právě cestou, která vede skrz pohoří Garraf. Na Google mapách je to tahle: https://maps.app.goo.gl/Ww5JYTXVRxCDeHt99

5️⃣ Pokud se chceš někde najíst a zároveň vidět další zajímavost, tak si zajeď do buddhistického chrámu Sakya Tashi Ling. Tento chrám totiž disponuje jednoduchou restaurací a kavárnou. Kromě této možnosti, je dojezdově kousek od chrámu ještě jedna restaurace El Parador.

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Pohled na uličku malebné vesnice Olivella obklopena přírodou a pohořím Garraf. Vesnička se dá celá přejít za pár minut. Auto jsme nechali u informačního centra, kde jsme se i doptávali, kudy přesně jít danou trasu.

Foto: Břetislav Mazoch

Radnice ve vesnici Olivella. Při zpětném pohledu na tuto fotku vidím, že na stožárech vedle sebe visí španělská a katalánská vlajka spolu s vlajkou Evropské Unie.

Foto: Břetislav Mazoch

Místní kostelík a malým náměstíčkem. Vesnička je opravdu malinkatá, ale zároveň taková pěkná, útulná. Mně se tam strašně líbilo. Dokázal bych si představit, že po výšlapu zůstaneme na noc v nějakém penziónu a s červeným vínem v ruce pozorujeme vinice a okolní zelené kopce. Byla by to romantika jak cyp :-)

Foto: Břetislav Mazoch

Okolo této značky vedly naše první kroky. Značení trasy bylo dostačující, většinou právě na takovémto dřevěném sloupě. Museli jsme ale zvolit správný směr trasy protože při opačném směru nebyly tyto značky tak dobře vidět. I proto jsme se v informačním centru nejprve ujistil, kde se nachází první značka, abychom šli tím správným směrem.

Foto: Břetislav Mazoch

Tohle byl pěkný výhled na vesničku Olivella. Tam někde u toho kostela jsme nechali auta a začali trasu.

Foto: Břetislav Mazoch

Tady jde vidět naše parta. Procházíme zrovna pěkným lesíkem, po kterém nás už čekalo stoupání na kopec s hradem.

Foto: Břetislav Mazoch

Na vrcholu kopce v pozadí můžeš rozeznat ruiny hradu Castell d'Olivella, což byl nejvýše položený bod na trase (301 m).

Foto: Břetislav Mazoch

Stoupání nebylo velké ani dlouhé. Jak už jsem psal v úvodu, byl to lehký výšlap.

Foto: Břetislav Mazoch

Na následujících fotkách můžeš vidět několik záběrů ruiny hradu Castell d'Olivella. Z hradu se dochovala věž, na kterou vedlo zrekonstruované kovové schodiště. Na vrcholu věže byly nádherné výhledy do všech stran na pohoří Garraf.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Tohle už je výhled z úplného vrcholu věže hradu.

Foto: Břetislav Mazoch

Když si přiblížíme předchozí fotku, tak v dáli můžeme vidět skály Montserrat a jejich typické tvary, které mi vždycky připomínají pilu.

Foto: Břetislav Mazoch

Tady je výhled na druhou stranu od předchozího. Na této fotce jde znovu vidět vesnička Olivella, kde jsme začali výšlap. Okolí je obklopeno lesy a vinicemi.

Foto: Břetislav Mazoch

A ještě jedna fotka z výhledy na pohoří Garraf a taky pozůstatky hradeb hradu Castell d'Olivella.

Foto: Břetislav Mazoch

Ze zříceniny hradu pokračovala trasa okolo téhle pěkné jeskyně Cova Can Muntaner.

Foto: Břetislav Mazoch

Záběr z vnitřku jeskyně Cova Can Muntaner.

Foto: Břetislav Mazoch

Vinice, už jsme blízko zpátky ve vesnici Olivella.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Olivovník…

Foto: Břetislav Mazoch

A tady už jsme zase zpátky ve vesnici Olivella. Vlevo jde vidět vstup do informačního centra. Nasedáme do auta a míříme do buddhistického chrámu, o kterém jsem psal, abysme našli místo, kde bychom se mohli dobře najíst protože ve vesničce se nenachází žádné občerstvení.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje milované rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Dále klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz