Hlavní obsah
Cestování

Rychlovka v Les Guilleries se super výhledy na přehradu Pantà de Sau, ale o to horší stezkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Břetislav Mazoch

Sluním se a kochám se výhledy na přehradu Pantà de Sau a okolní skaliska…

Další výprava, tentokrát trochu narychlo, do jedné z přírodních rezervací nedaleko od Barcelony. Byl horký letní den, měli jsme fajné výhledy, ale taky trápení s přebujelou vegetací a trnitými křovisky na trase. (Hory Španělska 18, datum 20-07-2024)

Článek

Jak jsme se tam dostali?

  • vlastním autem Barcelona >>> parkoviště ve vesničce Vilanova de Sau (cca 1 h 15 min jízdy)

Kudy jsme šli?

Koukni na videa

Může se ti hodit

1️⃣ Vesnička, odkud jsme začali výšlap, je malinkatá. Auto jsme nechali zaparkované na ulici vedle restaurace Ferrer de Tall. To se nám hodilo jak ráno, protože jsme si tam dali kafe, tak i odpoledne, protože jsme tam mohli dobře poobědvat a zchladit se pod klimatizací. https://maps.app.goo.gl/hNXigfU7fbYGaGcH7

2️⃣ Když plánuju trasy ve španělských horách, tak často využívám webovou stránku Wikiloc. Je to taková databáze turistických a cyklostezek, kterou Španělé asi používají nejvíc. Tentokrát trasa, kterou jsem našel, ale nebyla ideální. Část totiž vedla nepřehledným terénem a mezi trnitými křovisky, tak tě na to tady jenom chci upozornit. Přikládám odkaz na trasu, podle které jsme šli: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/les-guilleries-puig-del-far-roca-del-migdia-panta-de-sau-vilanova-de-sau-13599262

3️⃣ Přírodní oblast Espai Natural de les Guilleries-Savassona má zajímavý charakter díky přehradám a skaliskům, které se v ní nachází. Podle mapy to vypadá, že se tam dají najít další pěkné vyhlídky a místa, takže doporučuju k většímu prozkoumání. https://maps.app.goo.gl/dKs3aWma4dn6Hmzq8  Tady jsou webové stránky, kde najdeš víc informací: https://parcs.diba.cat/es/web/guilleries

4️⃣ Na přehradu Pantà de Sau jsou pěkné výhledy https://maps.app.goo.gl/8kXtiGfEeUQfDdJD6 a zajímavostí je, že ta přehrada stojí na místě bývalé vesnice Poble vell de Sant Romà de Sau. Podle aktuální množství vody se ti může stát, že ve vodě zahlédneš čouhat třeba ruiny bývalého kostela nebo mlýnu. https://maps.app.goo.gl/8aLYLzqkvPFn2Z8k6

5️⃣ No a poslední můj tip se ti může hodit hlavně v létě, když potřebuješ po výšlapu zchladit hlavu… Ve vesničce odkud jsme výšlap začali je veřejný venkovní bazén Piscines municipals de Vilanova de Sau: https://maps.app.goo.gl/oEvkTF3UbPjrdBYQ7 | https://www.vilanovadesau.cat/el-municipi/guia-del-municipi/serveis-i-equipaments/piscines-municipals.html

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Začátek vypadal dobře: Široká přehledná stezka, stromy se stínem a v dáli výhled na skály, pod kterými jsme potom šli…

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Ty výhledy po cestě moc pěkné! Co říkáš?

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Na vrcholu Puig del Far (832 m) se nám otevřelo celé okolí, do široka, do daleka. Mezitím otevíráme vrcholové pivo a vychutnáváme si klid a pohodu na skále… V dáli jde vidět přehrada Pantà de Sau, kde jsme potom pokračovali.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Přiblížený pohled na přehradu a skály…

Foto: Břetislav Mazoch

A tady už jsme dole u přehrady. Cesta k ní nám dala orientačně a psychicky zabrat. Alespoň teda mně! Nejdřív jsem nemohl trefit správnou odbočku, takže jsme se museli asi 2× vracet zpátky na rozcestí. A když už jsme na správnou stezku narazili, nebyla to žádná procházka krásným lesem, ale spíš boj s křovím a popadanými stromy.

Foto: Břetislav Mazoch

No alespoň, že ta přehrada měla krásná panorámata. Tady jde na té fotce jde zrovna vidět starý kostel zatopené vesnice Poble vell de Sant Romà de Sau.

Foto: Břetislav Mazoch

Ještě jedna fotka z kochačky u přehrady a pokračujem dále…

Foto: Břetislav Mazoch

No a tady zase začíná úsek trasy, který mě neskutečně štval. Brodění křovím, které mělo ostny, takže jsem k autu přišel poškrábaný jako od koček. I takové výpravy někdy zažijeme! Ale zas na druhou stranu byla dobrá obsada, takže bylo dobře.

Foto: Břetislav Mazoch

Hurá! Jsme konečně zpět ve vesnici, odkud jsme vyrazili! Začínalo být vedro jako hrom, tak jsem se těšil na další vychlazené pivo a dobrý oběd. Tohle je výhled na vesnici Vilanova de Sau, kde jsme nechali auto.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz