Hlavní obsah
Cestování

S bouřkou v patách na chatu svatého Jirky v přírodním parku Cadí-Moixeró předhůří Pyrenejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Břetislav Mazoch

Krásný výhled po bouřce na skalnaté žebro a v dáli hora Pedraforca, zdejší horský symbol Katalánska.

Po stesku z nedostatku horských chat a zelených hor, jsem naplánoval výjezd do přírodního parku Cadí-Moixeró. Opět jsme přemluvili kamarády s autem a vyrazili do kopců vzdálených zhruba hodinu půl od Barcelony. (Hory Španělska 08, datum 17-06-2023)

Článek

Víš, co na Barceloně mám moc rád? To jak rychle se z takového obrovského a lidnatého města přesuneš do krásných zelených, vysokých a skalnatých hor.

Sice je na to potřeba často auto, ale štěstí je, že tady máme kamarády, kteří vůz mají a zároveň s tím mají taky lásku k horám, a tak se nám daří druhé přemluvit.

Jednu červnovou sobotu jsme se tak vydali do přírodního parku Cadí-Moixeró v předhůří Pyrenejí.

...

Pro náš výlet jsme vybrali stezku na chatu svatého Jiřího (Refugi Sant Jordi, 1561 m). Ta vedla podél horského potoka skrz malou soutěsku, zelený les a okolo vodopádů. Kdo měl chuť, mohl se osvěžit. Sice byla voda zimná, ale třeba kolemjdoucím dětem to rozhodně nevadilo!

Zkrátka pohodová horská idylka.

...

Na chatu jsme dorazili v pozvolném tempu, ale i tak hladoví a žízniví.

Jakmile jsme se pořádně najedli a napili, zpoza hor se na nás přivalila bouřka. Naštěstí jsme mohli přečkat to nejhorší v suchu a teple uvnitř chaty a dát si pár piv a skleniček červeného vína navíc.

No jo, je to tak, při výletech do vysokých hor musíš sledovat počasí.

Na to se musí pamatovat, jinak se může stát průšvih… Pár turistů překvapila silná průtrž mračen na cestě, a nevypadali, že by si takovou mokrou vsuvku moc užili.

...

Když potom bouřka byla dostatečně daleko, vydali jsme se nazpátek přes kopec jinou trasou. Na fotkách můžeš vidět, jaké krásné výhledy nás ještě čekaly.

Kdybychom měli víc času, sil a lepší předpověď počasí, z chaty Sant Jordi se dalo pokračovat další tři kilometry na chatu Refugi Cortals de l'Ingla (1610 m).

My jsme šli jinudy, ale tohle vypadá jako dobrý tip třeba na příště.

...

Tak co, vezmeš někdy batoh a půjdeš s námi? Španělské hory už čekají!

Jak jsme se tam dostali?

Kudy jsme šli?

Koukni na videa

Může se hodit

1️⃣ Auto jsme nechali na parkovišti u chaty Refugi Vents del Cadí . Cesta k chatě vede po úzké šotolinové cestě, tak člověk musí být trochu opatrný na protijedoucí vozidla. Parkoviště o víkendu a v hlavní sezóně asi praská ve švech, tak je lepší přijet ráno, než dopoledne, pokud nechceš manévrovat s parkováním mimo parkovací místa jako jsme to museli dělat my.

2️⃣  Trasa na chatu vede soutěskou, kterou proudí krásný horský potok. Přibližně v polovině výstup k chatě se nachází pěkný vodopád, který jde využít k osvěžení a pro studenou koupel.

3️⃣ Refugi Sant Jordi (1 561 m) je moc příjemná chata, ve které se dá přespat (doporučuju ti rezervaci předem) a taky dobře najíst. K našemu překvapení, tam dělali dokonce burgery, ale to jsme měli asi zrovna štěstí na nějakou speciální gastronomickou akci. Za normálních dnů může být nabídka jídla skromnější, ale posezení u chaty stojí za to.

4️⃣ Na tomto výletě jsem si ověřil, jak moc je důležité sledovat předpověď počasí a bouřky v letních měsících. Bouřka k nám dorazila naštěstí během zastávky na chatě, takže jsme největší průtrže mračen přečkali v suchu uvnitř. To ale to neznamená, že takové štěstí budeme mít vždycky. Proto je nutné předpovědi sledovat a vyhodnocovat dny před a během výpravy. Já tady ve Španělsku čerpám konkrétně ze tří webových stránek: https://www.meteoblue.com/en/, potom https://www.mountain-forecast.com/, a nakonec https://www.aemet.es/en

5️⃣ Díval jsem se, že z chaty Refugi Sant Jordi by se dalo ještě pokračovat další 3 kilometry na chatu Refugi Cortals de l'Ingla (1610 m). My jsme šli jinou trasu, ale přijde mi jako dobrý tip tuto druhou chatu tady zmínit.

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Stoupání na chatu vedlo zajímavou cestou a v doprovodu horského potoka, který byl obklopen skálami a zelení. Na tento červnový den bylo docela horko, ale cesta vedla ve stínu, takže se šlo dobře.

Foto: Břetislav Mazoch

Jak můžeš vidět, trasa byla zpestřena taky různými překážkami. Přeskoky a výskoky, stačí chvilka nepozornosti a jsi tam :-)

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Potok, který se linul soutěskou vybízel ke shlazení. Tady se děti nestyděly a vybraly si ke koupání přímo to nejpěknější místo s vodopádem. No, kdyby tam těch dětí nebylo tolik, tak bych si tam taky skočil. Ale vypadalo to, že bych si musel vystát řadu a stejně jsme měli největší část trasy ještě před sebou, takže jsme koupání tentokrát vynechali.

Foto: Břetislav Mazoch

Tady si vychutnávám pohled do údolí odkud jsme přišli. To jsme ale ještě nevěděli, že se počasí během naší zastávky změní tak, že budeme muset přečkat černo černou tmu doprovázenou hromy a blesky.

Foto: Břetislav Mazoch

Poslední metry k chatě. Okolí se mění v zelené louky a lesy, v dáli slyšíme a cítíme krávy, a já před námi čmuchám vychlazené pivko! Chata Sant Jordi nás vítá a my si tam dopřáváme odpočinku, piva a dobrého jídla. Na této chatě se dá i přespat (doporučuju rezervaci místa předem) https://refugisantjordi.com/

Foto: Břetislav Mazoch

Výhledy z okolí chaty a ticho před bouří… A to doslova.

Foto: Břetislav Mazoch

Tenhle záběr jsem fotil ještě předtím, než se mráčky změnily v tmavě modré až černá mračna. Během našeho rozjímání na chatě totiž přišla bouřka. My měli štěstí, že nás to nechytlo například při stoupání potokem. Pohodový výstupy se mohl snadno změnit minimálně v nepříjemnou půlhodinku, v tom horším případě i třeba podklouznutí na skále v divoce proudícím přívalu vody. Někteří turisté to štěstí jako my neměli a na chatu doráželi hodně promočení a vystrašení.

Foto: Břetislav Mazoch

K našemu překvapení ani nás nakonec déšť neminul, i když ta hlavní bouřka v té době už přešla. Po cestě přes svah, za kterým nás čekalo údolí s našim autem, nás totiž překvapila další malá průtrž mračen.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Tady ještě jdou vidět poslední zbytky deště a překrásné výhledy na horské žebro a v dáli hor Pedraforca.

Foto: Břetislav Mazoch

Na téhle fotce už se viditelnost pročistila a skály se krásně vybarvily do nádherných výhledů.

Foto: Břetislav Mazoch

Po cestě dolů jsme se mohli kochat dalšími krásnými výhledy do míst, kde nás někde dole čekalo auto našich kamarádů.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Moje Lucía s kamarádkou. Klesání k autu vedlo pohodovou lesní cestou. Trošku jsme si sice zbytečně přetáhli původní kilometráž, protože jsme někde zapinkali odbočku, a proto jsme nešli po značce, ale to na spokojenosti z výletu neubralo.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje milované rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz