Hlavní obsah
Cestování

Uchvátily nás vodopády a ledovcové údolí Valle de Ordesa v Národním parku Ordesa y Monte Perdido

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Břetislav Mazoch

Panorámata na konci údolí Valle de Ordesa. „Za rohem“ byl potom vodopád Cola de Caballo a turistická trasa pokračuje někde nahoru k chatě Refugio de Góriz (2160 m). Tam jsme ale nedošli, protože jsme změnili původní plán kvůli novému sněhu a náledí.

V dubnu jsem si do Barcelony přivezl auto a tím se nám tady otevřely nové možnosti. Na ten moment jsem se těšil a začali jsme zhurta! Hned jsme vyrazili do jedinečného Národního parku Ordesa y Monte Perdido. (Hory Španělska 13, datum 12-04-2024)

Článek

Tuhle horskou výpravu jsme rozložili na prodloužený víkend. Čtvrtek a pátek dovolená, takže jsme vyjeli už ve čtvrtek ráno. Nabrali jsme další kamarády z Barcelony a po zhruba čtyřech hodinách jízdy jsme dorazili do vesnice Torla-Ordesa, která je bránou do Národního parku Ordesa y Monte Perdido. Tam jsme strávili dvě noci v místním hotelu a jednu další noc na horské chatě Refugio de Bujaruelo (1338 m). Torla-Ordesa je mimochodem moc pěkná vesnice. Ještě teď mám v paměti, jak jsme seděli na terase jednoho z barů a při popíjení piva/vína obdivovali stěny obrovských skal národního parku.

Během tohoto prodlouženého víkendu jsme stihli 2 pěkné výšlapy, první den nejprve k vodopádu Cola de Caballo překrásným údolím Valle de Ordesa, a na druhý den údolím Valle de Bujaruelo ke stejnojmenné horské chatě, kde jsme i přespali.

O tom prvním výšlapu ti píšu tady v tomto článku, o druhém se rozepíšu v dalším díle.

...

Musím se ti hned přiznat, že moje původní plány byly ambicióznější.

Chtěli jsme se totiž dostat na krásnou horskou chatu Refugio de Góriz (2200 m) a přespat tam dvě noci s tím, že si projdeme něco ve větších výšinách. Tenhle plán mi ale zhatila nová sněhová pokrývka z předešlého týdne. Naše skupina neměla dostatečné vybavení na takovou trasu kde byl nový sníh a náledí. Musel jsem sám uznat, že tohle by nebylo dobré pokoušet.

Chatu jsme teda zrušili a zůstává nám na někdy jindy. Příště už ale budu vědět, že to musím naplánovat buď na léto, nebo na začátek podzimu, kdy je údolí mnohem zelenější a o to víc impozantnější.

Přesto jsme ale měli vlastně velké štěstí…

Týden před našim příjezdem totiž bylo dost chladno a jak jsem už psal, připadl i nový sníh. V týdnu naší výpravy se ale počasí obrátilo k lepšímu a přišly skoro letní teploty. To teda vyšlo perfektně, protože nám celé čtyři dny svítilo slunko a do toho jsme mohli obdivovat čerstvý sníh na vrcholcích hor. Však z fotek uvidíš sám!

...

Tuhle trasu k vodopádu Cola de Caballo jsme začali od parkoviště na začátku údolí Valle de Ordesa. Mimo sezónu se dá parkovat přímo tam. Během hlavní sezóny bývá parkoviště uzavřeno a jezdí se tam kyvadlovým autobusem z vesnice Torla-Ordesa.

Trasa nebyla vůbec technicky náročná a po cestě narazíš na několik vodopádů. Pozvolným stoupání jsme prošli celé údolí Valle de Ordesa až k místu, kde stezka začala prudce stoupat do skály směrem ke zmíněné chatě Refugio de Góriz. Pod tou skálou jsme se zastavili, udělali svačinovou přestávku a dál už nepokračovali. Zpátky jsme potom šli víceméně stejnou trasou jako při výstupu.

Ten konec údolí byl fakt krásný! Zírali jsme okolo sebe a obdivovali skaliska, vodopády a všechen ten kontrast se sněhem. Táto, koukej, to jsou panorááámata!

Jak jsme se tam dostali?

Kudy jsme šli?

Koukni na videa

Může se ti hodit

1️⃣ Po cestě do Národního Parku Ordesa y Monte Perdido se můžeš zastavit na spoustě pěkných míst. My jsme udělali zastávky ve vesnicích Aínsa, BrotoTorla-Ordesa. Více informací a fotek můžeš najít v tomhle anglickém článku od jiného autora: PYRENEES VILLAGES – AÍNSA, BROTO AND TORLA-ORDESA

2️⃣ V horách národního parku se nachází několik super horských chat. Jedna z nich na španělské straně se jmenuje Refugio de Góriz (2200 m). Pokud se na ní chystáš, je potřeba včasná rezervace na jejich webových stránkách. Přes zimu a na jaře se taky hodí předem si ověřit průchodnost přístupových tras na chatu a lavinové nebezpečí! Další fajn chata je na francouzské straně Refuge de la Breche de Roland ou de Sarradets (2587 m).

3️⃣ Naše plány na náročnější a impozantnější trasy zhatilo počasí (nový sníh a náledí). Můžu s tebou ale sdílet alespoň odkazy na dvě trasy z mojeho původního plánu, které doporučujeme na léto nebo podzim. Znovu pěkné články od jiného autora: První trasa je REFUGIO GÓRIZ HIKE FROM ORDESA VALLEY a druhá trasa FAJA DE PELAY HIKE – ORDESA VALLEY. Ještě jednou připomínám, že průchodnost a lavinové nebezpečí si můžeš ověřit na webových stránkách chaty Refugio de Góriz.

4️⃣ Trochu jsem byl zklamaný, že jsme nemohli uskutečnit ty 2 trasy z předchozího bodu, ale i ta jednoduchá stezka na vodopád Cola de Caballo vlastně stála za to. Po cestě jsme totiž viděli spoustu dalších pěkných vodopádů a taky výhledy na konci údolí byly nádherné. POZOR: Protože se jedná o relativně jednoduchou trasu, tak tam během sezóny nebo o pěkných víkendech může být přelidněno! Tady přikládám oficiální popis trasy ze stránek národního parku: RUTA A LA CASCADA DE LA COLA DE CABALLO 16,5 KM

5️⃣ Poslední tip pro tebe mám ohledně parkování. Parkoviště na začátku údolí Valle de Ordesa je nejlepší místo, kde můžeš začít výšlap údolím, ale v hlavní sezóně je uzavřené. Když je parkoviště uzavřené, tak se tam dá dostat jenom kyvadlovým autobusem z vesnice Torla-Ordesa. Tak s tím počítej při plánování… Tady je webová stránka s časy odjezdů autobusů https://busordesa.wordpress.com/fechas-horarios/

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Jo jó, výhledy byly nádherné! Tohle je z balkónu našeho hotelu, kde jsme strávili 2 noci ve vesnici Torla-Ordesa. Vesnička je místo plné historie a úzkých uliček s kamennými domy a břidlicovými střechami.

Foto: Břetislav Mazoch

Na začátku trasy procházíme pěkným lesem. Škoda jen, že ještě nebylo období, kdy jsou lesy v plné síle.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Po cestě jsme naráželi na impozantní vodopády. Ty byly plné vody a bylo to na nich znát.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Kaskádovitý vodopád Gradas de Soaso. Skvělé místo na spočnutí.

Foto: Břetislav Mazoch

A tady už jsou panorámata na konci údolí Valle de Ordesa. „Za rohem“ je potom vodopád Cola de Caballo a turistická trasa pokračuje někde nahoru k chatě Refugio de Góriz (2160 m). Tam jsme ale nedošli, protože jsme změnili původní plán kvůli novému sněhu a náledí.

Foto: Břetislav Mazoch

Pohled na stranu údolí, odkud jsme přicházeli. Těch výhledů jsem se nemohl nabažit!

Foto: Břetislav Mazoch

Tady jsou vidět naši dva kamarádi, Yann z Francie a Carolina z Portugalska. Ti byli z naší výpravy nadšení. A já vlastně taky, protože jsem měl radost, že nám nakonec počasí přálo.

Foto: Břetislav Mazoch

Cílová destinace našeho výšlapu: Vodopád Cola de Caballo…

Foto: Břetislav Mazoch

Tady jsme samozřejmě udělali pár nutných fotek do fotoalba a já si s radostí otevřel plechovku piva, kterou jsem si celou dobu táhl v batohu. S partou jsme si na slunku dobře oddáchli a zpátky nás čekala stejná trasa.

Foto: Břetislav Mazoch

Tak tedy zpátky dolů k autu…

Foto: Břetislav Mazoch

A tady už jsme zase kousek od parkoviště. Vrcholky hor byly nádherné a druhý den nás čekal ještě jeden výšlap. Ale o něm ti napíšu až v dalším díle.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz