Hlavní obsah
Cestování

Výprava do skal Mallos de Riglos v Aragonii za atmosférou westernových filmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Břetislav Mazoch

Fotka z jednoho vyhlídkového místa na trase našeho výšlapu. Úplně dole u skal je vidět klikatící se cesta, kterou jsme scházeli dolů zpátky do vesnice Riglos. Vesnička není na této fotce vidět, protože se nachází za mohutnými stěnami skal nalevo.

Na pozvání kamaráda ze Zaragozy jsme se tentokrát vydali do předhůří Pyrenejí do skal Mallos de Riglos. Tato oblast mi připomínala westernové filmy a výhledy na skály byly ohromující. Však posuďte z fotek sami. (Hory Španělska 07, datum 28-05-2023)

Článek

Mallos de Riglos je super oblast nejen kvůli unikátní přírodě, ale i kvůli tomu, že je toto místo výborné pro outdoorové aktivity různého typu.

Přímo po skalách se dá lézt nebo zajít na ferratu.

V okolí a mezi skalami je několik turistických tras na výšlapy.

Na řece pod skálami se dá vyjet na rafting nebo kajak.

...

Náš původní plán byl ve skutečnosti právě rafting a na výšlap jsme se dostali tak nějak náhodou a neplánovaně. Proto jsme se ani nevydali na kdovíjak dlouhou trasu a to z jednoduchého důvodu - neměli jsme na to dost času.

Ke skalám jsme totiž dorazili až relativně pozdě v sobotu odpoledne po návštěvě Zaragozy, kde jsme měli sraz s našimi třemi španělskými kamarády.

Jeden z těchto kamarádů ale bohužel z rodinných důvodů musel účast zrušit.

My z toho byli takoví přešlí, protože jsme výlet plánovali jako společnou raftingovou akci.

Proto jsme se rozhodli na poslední chvíli upravit plán a rafting odložit na jiný termín, kdy náš dobrý kamarád, který to vše vymyslel, bude moct jet s námi.

Plánované místo jsme ale přecejen navštívili, vyrazili jsme tam totiž alespoň na tento krátký výšlap. Na druhý den v neděli jsme už neměli čas na jinou delší trasu, protože jsme museli vlakem brzy zpátky do Barcelony.

Toto místo si tak necháváme na důkladnější prozkoumání třeba na někdy jindy.

...

Vesnice Riglos, kde jsme začali a taky ukončili náš krátký okruh, sčítá přibližně 300 obyvatel. Další obyvatelstvo tvoří turisté, kteří do oblasti přijedou na návštěvu.

Příroda tam byla krásná, vůbec nejsem na takový typ skal z našich českých a středoevropských končin zvyklý a o to víc jsem si výhledy na ně užil!

Pojď se mnou, ukážu ti na fotkách, jak to tam teda vypadalo…

Jak jsme se tam dostali?

  • Nejprve jsme jeli vlakem z Barcelony do Zaragozy (cca 1 h 30 min). Na místě nás čekali kamarádi, kteří nás už vzali autem do vesnice Riglos (cesta trvala cca 1 h 20 min).
  • Cesta autem z Barcelony, kde žijeme, přímo do vesnice Riglos by trvala přibližně 3 h 30 min.

Kudy jsme šli?

Koukni na videa

Může se hodit

1️⃣ Ve vesničce Riglos je několik penzionů hned pod mohutnými skálami, vyhledat si je můžeš přes Google mapy. My se ubytovali v hostelu Refugio de Riglos, který se zdá být základnou pro lezce a taky turisty, kteří se vydávají na výšlap, jako jsme to udělali my.

2️⃣ Mallos de Riglos je, jak už několikrát zaznělo, taky lezecká oblast. Přístup ke stěnám je snadný, dosahují okolo 300 metrů a mají spoustu velkých zaoblených chytů. Já nejsem lezec, takže ti nemůžu doporučit žádnou konkrétní lezeckou cestu, ale můžeš se zkusit mrknout na tyto dvě webovky, kde najdeš seznam možných cest TheCrag.comUKClimbing.com

3️⃣ Pod skálami se klikatí řeka Gállego, kterou si můžeš sjet na raftu nebo kajaku, a skály tak obdivovat při jízdě peřejemi. Agentury, které vodácké výpravy organizují, najdeš v jiné nedaleké vesnici, Murillo de Gállego.

4️⃣ Ve skalách je možné naplánovat i delší trasy než tu, kterou jsme šli my. Podívej se do fotogalerie, kde jsem přidal fotku cedule s mapou. Pokud ti přiložená fotka mapy nebude stačit, tak se podívej na web Wikiloc.com, kde najdeš dlouhý seznam dalších tras.

5️⃣ Pokud se někdy na toto místo vrátíme, tak určitě budeme chtít na doporučení našeho španělského kamaráda zkusit ten rafting. A dál by stálo za to dostat se na nějakou vyhlídku s rozhledem na celé skály. Například výhled z tohoto místa Mirador de los Buitres vypadá úžasně a dá se tam dojet autem!

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Pohled při našem výstupu na hlavní stěny skal.

Foto: Břetislav Mazoch

Jakmile jsme se dostali do vyšší výšky, začínaly se nám otevírat výhledy na vesnici Riglos a taky řeku Gállego, kterou jsme původně měli sjíždět na raftu.

Foto: Břetislav Mazoch

Tady je přiblížený detail na vesničku Riglos.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Trasa výšlapu nebyla technicky náročná, ale při sestupu jsme museli být trochu opatrní, aby nám to na drobném kamení nepodklouzlo.

Foto: Břetislav Mazoch

Krásný sestup byl vyšperkován výhledy na majestátní stěny, ve kterých jsme sem tam zahlédli lezce.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Na této mapě můžeš vidět, že se v okolí nachází až 12 turistických tras různých délek a obtížností.

Foto: Břetislav Mazoch

My absolvovali jednoduchý okruh číslo 1. Ten měl okolo 5 kilometrů a zavedl nás na překrásné vyhlídky, které jsi viděl na předchozích fotkách.

Foto: Břetislav Mazoch

Na této fotce přikládám detail dalších možných tras i s profily.

Foto: Břetislav Mazoch

Příchod zpátky do vesnice Riglos.

Foto: Břetislav Mazoch

A tady už jsou fotky z neděle, druhého dne našeho cestování v této oblasti. My se ten den jenom nasnídali a vyrazili na vlakovou stanici, ze které nám jel vlak do Zaragozy s přípojem na spoj do Barcelony. Procházka na vlak to byla impozantní, výhledů na skály jsem se nemohl nabažit!

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Když jsme dorazili na vlakovou zastávku, měl jsem trochu strach, jestli tady ten vlak ještě pořád někdy stojí. Webová aplikace mi říkala, že ano, ale pohled na opuštěnou kamennou budku bez jakékoliv další civilizace okolo mi přidával vrásky na čelo. Naštěstí ale vlak přijel na čas a taky nám na znamení zastavil.

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje milované rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Aragonie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz