Hlavní obsah
Cestování

Zelená oáza kousek od Barcelony - přírodní park Montseny a jeho nejvyšší hora Les Agudes (1706 m)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Břetislav Mazoch

Co mi v Barceloně chybí? Příroda. Za ní musím z Barcelony zkrátka ven. Nedá se nic dělat, ale naštěstí né daleko! Hodinu autem začíná přírodní park Montseny, kde mi lesy připomínají Beskydy a vrcholy Malou Fatru. (Hory Španělska 16, datum 22-06-2024)

Článek

Jak jsme se tam dostali?

Kudy jsme šli?

Koukni na videa

Může se ti hodit

1️⃣ Přírodní park Montseny je na půli cesty mezi Barcelonou a městem Girona. Cesta z Barcelony autem trvá okolo 1-1,5 hod podle toho, do jaké části parku se zrovna vydáš. Mně se na Montseny obzvlášť líbí listnaté lesy, které mi připomínají naše Beskydy. Přikládám dva odkazy v angličtině, kde najdeš informace o tomto přírodním parku https://turisme-montseny.com/en/ | https://www.rusticaltravel.com/blog/montseny

2️⃣ Tam kde jsme se vydali my to s parkováním může být komplikované hlavně během letních víkendů. Každopádně jako vždy platí, že když si přivstaneš a dorazíš ráno, tak problém mít nebudeš. Zaparkovat se dá vedle informačního centra přírodního parku https://maps.app.goo.gl/vYump5QcdCU8FBuM9 Hned vedle je taky restaurace Avet Blau Hostal Restaurant, která se ti může před, nebo po výšlapu hodit. https://maps.app.goo.gl/aAuDFkf9rV3yQRyt5

3️⃣ Z Barcelony se dá do pohoří Montseny dostat taky kombinací vlaku a autobusu. Na začátek té naší konkrétní trasy se dá dostat takto: 1. Nejprve vlakem z Barcelony do města San Celoni https://maps.app.goo.gl/zU9pdvhFQhedRcHN7 2. A pak ze San Celoni autobusem do hor na zastávku Santa Fe de Montseny https://maps.app.goo.gl/AFF3rndts5Vf7pk9A. Mrkni na tenhle web, kde jsou vypsané další informace: https://turisme-montseny.com/en/how-to-get-there/

4️⃣ Na vrcholu Les Agudes (1706 m) https://maps.app.goo.gl/fC5a2NF4SsTRktd97 jsem zjistil, že tady v Katalánsku mají výbornou horskou výzvu, která se jmenuje „100 vrcholů“ (100cims). Odkaz na webové stránky této horské výzvy https://www.feec.cat/activitats/100-cims/

5️⃣ Po výšlapu jsme zajeli do nedaleké horské vesnice Viladrau https://maps.app.goo.gl/rPjmE8WMtyhTqEJ4A, abysme před návratem do Barcelony pořádně pojedli. Byl to dobrý tip od našeho španělského kamaráda, a tak předávám dál. Ve vesnici jsme se zastavili konkrétně v restauraci hotelu Masia del Montseny (nutná rezervace předem) https://maps.app.goo.gl/EEqJ7cwuRRS5YF2R8

Fotky s popisky

TIP: Klikni na fotku, otevře se ti velký náhled a popis nebo příběh fotky.

Foto: Břetislav Mazoch

Výšlap začínáme stoupáním hustým bukovým lesem. Zakrýval nás super stín až na hřeben hor. Tenhle typ lesů je pro Montseny speciální a tohle bylo místo, kde mi to připomínalo nejvíc naše Moravskoslezské Beskydy.

Foto: Břetislav Mazoch

Krásné výhledy po cestě nahoru…

Foto: Břetislav Mazoch

Klasická pózovačka pro kamery!

Foto: Břetislav Mazoch

Tady už jsme kousek pod vrcholem. Zbývá nám už jen pár posledních výškových metrů, které musíš překonat po skalnatém terénu.

Foto: Břetislav Mazoch

Na hoře se tyčí vrcholový kříž.

Foto: Břetislav Mazoch

Vrchol Les Agudes (1706 m) - důkaz, že jsme to vylezli!

Foto: Břetislav Mazoch

A tady pár fotek z pohledy do okolí a na další části pohoří Montseny… Krásné, co na to říkáš ty?

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Na vrcholu bohužel není žádná horská chata, ale zase je tam klid. Člověk si může sednout na kameny a posvačit s krásnými výhledy do okolí.

Foto: Břetislav Mazoch

Svačinu jsme zpracovali jako nic a po odpočinku jsme pokračovali dál. Vrchol Les Agudes byl nejvyšší bod na trase, tak jsme věděli, že nahoru už nikde nepůjdem. Nejprve jsme ale museli několik kilometrů kopírovat hřeben touhle kamenitou stezkou, než jsme se dostali na místo, odkud začal sestup.

Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch
Foto: Břetislav Mazoch

Tahle žlutá trasa ukazuje přibližně naši trasu. Značení po cestě bylo dostačující. My si trasu trochu upravili, abysme ušetřili čas a stihli rezervaci v restauraci na oběd. Vynechali jsme tak vrchol Turó de l'Home, který je podobně vysoký jako Les Agudes. (Tip: Pokud si chceš tuto fotku otevřít ve větším formátu, klikni na fotku pravým tlačítkem myši, a v nabídce klikni na možnost s popiskem "Otevřít obrázek v novém okně").

Foto: Břetislav Mazoch

V přírodním parku Montseny je spousta dalších turistických výšlapů. Tady přikládám mapu z tabule u informačního centra, ze které jdou vidět další možné trasy. (Tip: Pokud si chceš tuto fotku otevřít ve větším formátu, klikni na fotku pravým tlačítkem myši, a v nabídce klikni na možnost s popiskem "Otevřít obrázek v novém okně").

Kdo jsem?

Horal z Beskyd, který se vydal žít a objevovat Španělsko. Jezdí do hor, běhá po nich, skialpuje a poznává kouty této země. Píšu pro moje rodiče, rodinu a kamarády, a rád přivítám ve čtení i tebe.

👉 Klikni na „Líbí se“ jestli se ti foto report a moje zápisky hodí. Klikni na „Sledovat“ a přihlas se k odběru mých dalších výprav.

📸 Hory Španělska na Seznamu (foto reporty) https://tinyurl.com/horyspanelska

🎬 Hory Španělska na YouTube (videa) https://www.youtube.com/@horyspanelska

Foto: Břetislav Mazoch

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz