Hlavní obsah
Finance

1 akcie umělé inteligence, kterou je třeba koupit dříve, než vyletí nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek vytvořený pomoci AI - Midjourney

Umělá inteligence by této rychle rostoucí společnosti mohla z dlouhodobého hlediska poskytnout další impuls

Článek

Akcie společnosti Nvidia (NVDA) se v roce 2023 díky rostoucímu využívání aplikací umělé inteligence (AI) téměř ztrojnásobily a akcie polovodičů se staly poměrně drahými.

Společnost Nvidia se nyní obchoduje za 42násobek tržeb a její poměr ceny k zisku je 227. Nicméně násobek budoucích zisků společnosti ve výši 55 - s využitím odhadů zisků - naznačuje, že růst jejích hospodářských výsledků se bude v příštím roce rychle zrychlovat. To by nebylo překvapivé, vzhledem k tomu, že hardware společnosti Nvidia hraje ústřední roli v pomoci společnostem při trénování modelů umělé inteligence a také při provozování aplikací pro její odvozování.

Společnost Nvidia údajně ovládá 80 až 95 % trhu s čipy s umělou inteligencí. Vzhledem k tomu, že se očekává, že poptávka po čipech s umělou inteligencí poroste do konce desetiletí tempem 29 % ročně, má společnost Nvidia vynikající pozici pro rychlý růst svých příjmů a zisků v dlouhodobém horizontu. Analytici očekávají, že ve fiskálním roce 2026 dosáhnou tržby společnosti 74 miliard dolarů, což by byl obrovský skok oproti tržbám ve výši 27 miliard dolarů ve fiskálním roce 2023. Fiskální rok společnosti Nvidia končí koncem ledna.

Ne každému však může vyhovovat platit za Nvidii tak drahý násobek. Pro ty, kterým se akcie zdají příliš drahé, existuje levnější alternativa pro investory, kteří chtějí vydělat na boomu umělé inteligence: Cloudflare (NET).

Společnost Cloudflare začala těžit ze zavádění umělé inteligence

Cloudflare, poskytovatel cloudových služeb internetové infrastruktury, již využívá rostoucího rozšíření umělé inteligence. Zdá se například, že populární chatbot ChatGPT společnosti OpenAI využívá internetovou infrastrukturu společnosti Cloudflare již od loňského roku, kdy si získal popularitu. Společnost Cloudflare na únorovém hovoru k výsledkům za 4. čtvrtletí 2022 uvedla, že „přední společnost zabývající se generativní umělou inteligencí“, která byla spuštěna koncem listopadu 2022 a zaznamenala rychlé přijetí hned od počátku, má problémy „zvládat masivní zatížení svých služeb od legitimních uživatelů a také zabránit podvodným uživatelům, aby vyčerpali jejich zdroje“. To je pravděpodobně OpenAI, a protože nabídky Cloudflare zajišťují bezpečné a spolehlivé internetové připojení, zdá se, že se OpenAI mohla obrátit na něj, aby se vypořádala s velkou zátěží, kterou zažívala ChatGPT.

A nyní společnost na svém posledním konferenčním hovoru s analytiky uvedla, že řešení Cloudflare využívá více společností s generativní umělou inteligencí. Vedení společnosti také uvedlo, že společnost, kterou je pravděpodobně OpenAI, rozšířila svůj vztah se společností Cloudflare a podepsala větší smlouvu v hodnotě 1,7 milionu dolarů ročně oproti dřívější smlouvě v hodnotě 1 milion dolarů.

Velikost těchto zakázek sice nyní není příliš velká, ale nebude překvapením, když se výrazně zvýší. Společnost tvrdí, že je „nejčastěji využívaným poskytovatelem cloudových služeb napříč předními začínajícími firmami v oblasti umělé inteligence“, které se na její systémy obracejí, aby ochránily své modely umělé inteligence. Cloudflare věří, že dokáže „poskytnout krumpáče a lopaty, které umožní společnostem zabývajícím se AI budovat budoucnost“, což by se pro společnost mohlo projevit v solidních dlouhodobých ziscích.

Společnost již nyní slušně roste

Společnost Cloudflare zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí roku 2023 2. srpna. Tržby společnosti meziročně vzrostly o 32 % na 309 milionů dolarů. V prvních šesti měsících fiskálního roku se tržby společnosti Cloudflare zvýšily o 34 % na 599 milionů dolarů, a to díky zdravému růstu zákaznické základny i zvýšení výdajů zákazníků.

Například počet velkých zákazníků, kteří za služby společnosti Cloudflare utratí ročně alespoň 100 000 USD, se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 34 %. Čistá míra retence společnosti v dolarech činila rovněž 115 %. Tento ukazatel porovnává výdaje zákazníků společnosti Cloudflare za dané čtvrtletí s výdaji stejné skupiny zákazníků v předchozím roce. Hodnota nad 100 % v této metrice znamená, že stávající zákazníci utrácejí více peněz.

Vedení společnosti Cloudflare naznačuje, že její úžasný růst zůstane zachován. Společnost odhaduje tržby v aktuálním čtvrtletí na 330 milionů dolarů, což by znamenalo 32% nárůst oproti předchozímu roku. Společnost Cloudflare tedy již nyní roste ohromným tempem a případné zvýšení počtu zakázek založených na umělé inteligenci by mohlo tempo jejího růstu ještě zvýšit.

Společnost Cloudflare očekává, že její celkový oslovitelný trh dosáhne v letošním roce 146 miliard dolarů, což znamená obrovskou příležitosti, což vysvětluje, proč se v příštích několika letech očekává 30% roční růst nejvyššího obratu společnosti.

Společnost očekává, že do roku 2027 dosáhnou roční tržby 5 miliard dolarů. Dlouhodobá prognóza společnosti Cloudflare vychází z příjmů v roce 2022 a ukazuje na roční tempo růstu příjmů ve výši 38 % v příštích pěti letech. Vzhledem k tomu, že do hry vstupují nové katalyzátory, jako je umělá inteligence, nebude překvapením, když společnost Cloudflare této hranice dosáhne.

Proto by investoři, kteří hledají akcie s umělou inteligencí do svých portfolií, měli zvážit tuto společnost. Akcie Cloudflare vzrostly v roce 2023 o 45 % a obchodují se na 19násobku tržeb. To je sice drahé ve srovnání s poměrem ceny k tržbám v indexu S&P 500, který činí 2,5, ale je to podstatně méně než násobek tržeb společnosti Nvidia.

Analytici navíc očekávají, že výsledek hospodaření společnosti Cloudflare bude v příštích pěti letech růst o 62 % ročně, což je více než předpokládaný růst společnosti Nvidia ve výši 21 %. To vše naznačuje, že investoři nyní dostanou za akcie Cloudflare dobrou nabídku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz