Hlavní obsah
Finance

1 akcie Warrena Buffetta, kterou je třeba koupit, než prudce vzroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Buffett si připsal příjem z dividend z této investice, který podpořil vynikající dlouhodobé výnosy společnosti Berkshire

Článek

Není žádným tajemstvím, že miliardář Warren Buffett je velkým fanouškem společnosti Coca-Cola (KO), a to jak firmy, tak i nápoje. Akcie této společnosti jsou dnes jedním z největších podílů společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A), a to díky působivým kapitálovým ziskům za posledních 30 let.

Ještě větší radost má však Buffett z výplaty dividend, které společnost Coke posílá s předvídatelnou frekvencí. V roce 2022 přesáhl roční příjem z tohoto jediného podílu Berkshire 700 milionů dolarů a tvořil velkou část toho, co Buffett nazval „tajnou omáčkou“, která je zodpovědná za tržní výnosy portfolia společnosti.

Dobrou zprávou je, že investoři mohou trochu této tajné omáčky přidat do svých portfolií již nyní. A díky pesimismu Wall Street ohledně krátkodobých růstových příležitostí Coca-Coly nemusí za tuto dividendovou akcii platit vysokou prémii.

Získání podílu na trhu

Největší výtkou vůči podnikání společnosti Coke je, že objem prodeje společnosti je pomalý. V posledním čtvrtletí se objem prodeje nezměnil, protože spotřebitelé po velkém růstu v roce 2022 omezili nákupy nápojů na cestách.

Když se však podíváte blíže, uvidíte spoustu známek síly, díky níž se Coke drží na špičce nápojového průmyslu již desítky let. Ceny v minulém čtvrtletí vzrostly o 10 %, což pomohlo celkovému organickému růstu tržeb o 11 %. Společnost Coke získala podíl na trhu napříč celým portfoliem a zaznamenala úspěch jak u klíčových franšíz, jako jsou Coke a Sprite, tak u relativně novějších značek, jako jsou Smartwater a Topo Chico. „Realizujeme efektivně a účinně,“ řekl koncem července investorům generální ředitel James Quincey.

Peněžní prostředky a zisky

Také finanční situace společnosti Coke je velmi dobrá. Hrubá zisková marže v roce 2023 roste a provozní zisková marže se drží nad 20 % tržeb, i když společnost vynakládá více prostředků na reklamu. Zisk za poslední čtvrtletí vzrostl o 34 % na 0,44 USD na akcii.

Stejně působivý je i volný peněžní tok společnosti, který v první polovině roku 2023 dosáhne 4 miliard dolarů. Tyto zdroje dávají společnosti Coca-Cola dostatečnou flexibilitu, aby mohla být agresivní v oblastech, jako je marketing a inovace v souvislosti s uváděním nových produktů na trh. Podporují také rostoucí dividendu společnosti, která dnes vynáší více než 3 %. Pro srovnání, akcie společnosti PepsiCo (PEP -0,37 %) nyní vynášejí 2,7 %.

Cena a hodnota

Akcie společnosti Coke zatím v roce 2023 nebyly vítězem. Akcie klesly o 8 %, což z nich činí jeden z nejhorších výsledků v rámci indexu Dow Jones Industrial Average.

Tento propad by však mohl investorům přinést solidní výnosy v dlouhodobém horizontu, protože snižuje ocenění společnosti Coke v porovnání s jejími konkurenty. Koneckonců, Coke nemá problém s hledáním cest k růstu. A díky tomu, že v posledních několika čtvrtletích přenesla vyšší náklady na spotřebitele, je nyní ve skvělé pozici, aby ochránila nebo dokonce zvýšila ziskové marže, až se inflace opět ustálí.

Mezitím se mohou investoři do výnosů pohodlně usadit a vybírat dividendy společnosti Coke, které se v posledních 60 letech vždy zvyšovaly. Díky těmto stálým každoročním nárůstům se roční příjem společnosti Berkshire Hathaway z této investice zvýšil ze 75 milionů dolarů v roce 1994 na dnešních více než 700 milionů dolarů. Budoucí zvyšování dividendy by mělo pomoci posílit výnosy investorů v průběhu několika příštích desetiletí, a to i v obdobích slabých výnosů akcií, jako je to, které akcionáři zatím zaznamenávají v roce 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz