Hlavní obsah
Finance

1 ETF s umělou inteligencí, které v příštích pěti letech může překonat trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Hledáte chytrý způsob, jak investovat do umělé inteligence? Zjistěte, proč je tento burzovně obchodovaný fond těžko překonatelný

Článek

K 5. červnu 2023 existuje devět burzovně obchodovaných fondů (ETF) zaměřených na umělou inteligenci (AI) s celkovou hodnotou aktiv alespoň 1 miliarda dolarů. Spojení s AI je v některých případech poměrně volné. Jiné jsou tak široce diverzifikované, že je těžké najít konkrétní cílovou oblast zahrnutých investic.

Na investování do těchto ETF není nic špatného. Mají nízké poměry nákladů, solidní správcovské firmy jako Vanguard nebo iShares a v některých případech mohou být přesně tím, co hledáte. Největší jméno na seznamu představuje iShares US Technology ETF, který sleduje téměř 140 amerických technologických společností s tržními výsledky za posledních pět a deset let. Nebo si můžete vybrat SPDR S&P Kensho New Economies Composite ETF, který sleduje 550 společností „čtvrté průmyslové revoluce“, z nichž některé jsou podniky s umělou inteligencí. Pokud je to to, co chcete, je tento ETF skvělým způsobem, jak se ponořit do této široké kategorie investic.

Pokud však chcete příležitost v oblasti umělé inteligence skutečně zdvojnásobit, měli byste se raději podívat na ETF Global X Robotics & Artificial Intelligence (BOTZ).

O co jde v tomto ETF?

Mnoho sektorových ETF váže výběr akcií na tržní index. Výjimkou není ani ETF Global X Robotics & Artificial Intelligence, jehož cílem je vyrovnat se výkonnosti tematického indexu Indxx Global Robotics & Artificial Intelligence. Tento index se zase snaží zachytit tržní výkonnost „společností, u nichž se očekává, že budou těžit z většího zavádění a využívání robotiky a umělé inteligence“.

Investiční filozofie tohoto fondu je tedy jasně zaměřena na oblast robotiky a umělé inteligence - dvě odvětví, která jdou ruku v ruce a často spojují své síly v robotických produktech poháněných umělou inteligencí.

Tento vysoce cílený ETF obsahuje pouze 44 různých akcií. A tato chirurgická přesnost je na místě, když se podíváte na největší podíly fondu.

Tři největší podíly

Největší podíl v ETF Global X Robotics & Artificial Intelligence dnes drží výrobce polovodičů Nvidia (NV). Vynálezce, který stojí za mnoha mikročipy používanými pro trénování a následný běh systémů umělé inteligence, dnes tvoří 11,3 % čisté hodnoty aktiv ETF - oproti 7,5 % na konci roku 2022. Výbušný nárůst ceny společnosti Nvidia je příběhem, ze kterého jde hlava kolem, a je logické, že akciový fond zaměřený na umělou inteligenci bude mít v těchto dnech na talíři velký kus koláče Nvidia.

Dále zde najdete specialistu na robotickou chirurgii Intuitive Surgical (ISRG), který tvoří 9,3 % celkové hodnoty fondu Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF. To je sice méně než 11,2 % před pěti měsíci, ale jen proto, že Nvidia a další společnosti v roce 2023 stoupají tak vysoko. Tržní hodnota podílu fondu Intuitive Surgical vzrostla ze 145 miliard USD na 216 miliard USD. Výrobce chirurgického robota da Vinci zde sotva usíná na vavřínech. A ano, tato konkrétní akcie se přiklání k robotické polovině dvou stanovených cílových trhů fondu, ale tyto roboty da Vinci by byly mnohem méně stabilní, bezpečné a užitečné, kdyby robotický systém neposkytoval lidským chirurgům vodící ruku poháněnou umělou inteligencí.

První trojici uzavírá japonský expert na automatizaci Keyence (KYCCF) s 8,1 %, což je pokles z 9,3 % na konci roku 2022. Odbornost této společnosti v oblasti umělé inteligence spočívá v analýze vizuálních dat v reálném čase, což je užitečné v aplikacích, jako je řízení průmyslových procesů, kontrola kvality a automatizované sledování v rámci globálních dodavatelských řetězců.

Sám náhodou vlastním dva z těchto tří nejlepších podílů a vidím mnoho zajímavých tipů na umělou inteligenci, které jsou na seznamu 44 tipů dále.

Výkonnost a vyhlídky

Fond od svého založení v roce 2016 do značné míry držel krok s indexem S&P 500, ale ETF Global X Robotics & Artificial Intelligence byl v loňském roce silně zasažen náladou na trhu, která snižovala riziko. V důsledku toho je ETF v roce 2023 na vzestupu, ale má před sebou ještě dlouhou cestu.

Dovolím si tvrdit, že jasné zaměření na akcie v oblasti umělé inteligence předurčuje Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF k překonávání širšího trhu po dobu nejméně několika let a možná i mnohem déle. Proto vidím současnou nedostatečnou výkonnost jako příležitost k nákupu.

Je třeba poznamenat, že nákladový poměr tohoto fondu je o něco vyšší než u většiny indexových ETF a činí 0,69 % ročně. Je to však vaše nejlepší volba pro sledování tohoto konkrétního tržního indexu, protože jediná další možnost je spojena s přibližně dvojnásobným nákladovým poměrem, tržním rizikem zvýšeným pákovým efektem a horšími dlouhodobými výnosy.

Pokud tedy hledáte diverzifikovaný, ale úzce zaměřený způsob, jak investovat do rozvíjející se příležitosti v oblasti umělé inteligence, Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF je podle mě burzovně obchodovaný fond, který je pro vás vhodný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz