Hlavní obsah
Internet a technologie

2 akcie AI, které Wall Street miluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Wall Street nemůže přestat mluvit o vyhlídkách těchto technologických gigantů v oblasti umělé inteligence. Je na čase stisknout tlačítko „koupit“, nebo vyčkat na lepší cenu?

Článek

O umělé inteligenci (AI) se nyní hodně mluví. Zdá se, že každý má na umělou inteligenci svůj názor, ať už jde o to, že stroje ovládnou svět, nebo o revoluci v průmyslových odvětvích, a to od chladičů vody v práci až po křeslo v kadeřnictví.

Kromě řečí však panuje skutečné vzrušení i ve světě investic. Wall Street se na fenomén umělé inteligence také dívá a já jsem našel dvě akcie, které zaujaly profesionální analytiky. Pojďme se tedy vrhnout na některé z nejžhavějších tickerů AI na současném trhu.

Pod mým digitálním mikroskopem jsou dnes akcie společností Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) a Microsoft (MSFT). Jsou to skvělé nákupy, nebo byste měli pokračovat v hledání ještě lepších nápadů?

Jak tyto společnosti souvisejí s umělou inteligencí?

Společnost Microsoft samozřejmě není třeba představovat. Tento softwarový gigant je tu s námi odjakživa a od 80. let minulého století se prosadil v každé éře osobních počítačů a podnikových IT systémů. S tržní kapitalizací 2,65 bilionu dolarů je dnes jednou z největších a nejuznávanějších firem na světě. Pokud jde o úspěchy Microsoftu v oblasti umělé inteligence, odborné znalosti sahají daleko za nešťastný nástroj Clippy před 20 lety. Společnost byla například raným investorem do OpenAI a systémy AI, které stojí za ChatGPT, byly vyškoleny na tisících procesorů v cloudové výpočetní službě Windows Azure.

Společnost Taiwan Semiconductor, známá také jako TSMC, je možná méně známá, ale její produkty používáte každý den. Mnoho výrobců polovodičů nemá vlastní továrny na výrobu čipů. Místo toho se spoléhají na specialisty na výrobu třetích stran, známé jako slévárny, kteří jejich plány procesorů promění ve fyzické čipy. TSMC je největší z těchto sléváren již několik desetiletí. Když tedy nejnovější a nejlepší nástroj pro umělou inteligenci potřebuje nějaký hardware, přicházejí na řadu služby společnosti TSMC. Rozsáhlé nástroje AI jsou závislé na mnoha různých polovodičích, od paměťových čipů po procesory serverové třídy a vysoce výkonné GPU. Cokoli, co zvýší poptávku po těchto procesorech na trhu, je pro TSMC dobrou zprávou. Rozmach umělé inteligence je pro tuto společnost skvělým příkladem katalyzátoru růstu, který mění pravidla hry.

Co si o nich myslí Wall Street?

Tyto dvě akcie se ve velké míře chopily povídání o AI. Akcie společnosti Taiwan Semi si v roce 2023 připsaly 38 %, zatímco akcie Microsoftu vzrostly o 50 %. Obě se obchodují méně než 10 % pod svými ročními maximy a medvědí investoři se na tyto prudce rostoucí společnosti téměř ani nepodívají. Méně než 1 % jejich akcií v oběhu je zapůjčeno aktivním sázkařům na krátko.

A pak je tu komunita analytiků. 34 z 37 analytických firem, které zasílají společnosti TSMC zprávy do FactSet, vydalo hodnocení „buy“ nebo „overweight“. Zbývající tři se spokojily s neutrálním hodnocením „hold“. Téměř stejně optimističtí jsou i analytici společnosti Microsoft, kteří dnes vydali 39 hodnocení „koupit“, šest „držet“ a sedm „držet“. Pouze jedna firma nabízí místo toho hodnocení „prodat“.

Průměrná roční cílová cena pro akcie TSMC činí 113 USD za akcii, což je o 9 % více než úterní zavírací cena. Průměrná cílová cena společnosti Microsoft je 356 USD, což je 1 % pod současnou úrovní.

Jinými slovy, průměrný analytik právě teď bouchá do stolu, že chce koupit Taiwan Semi i Microsoft.

Dává analýza Wall Street smysl?

K Microsoftu a TSMC chovám respekt. Jsou nezbytnými a cennými součástmi moderního IT průmyslu, které v mnoha ohledech přidávají hodnotu vašemu každodennímu životu. Vzestup nástrojů a služeb umělé inteligence jen podtrhuje rostoucí význam pokročilých technologií. Obě tyto společnosti mají před sebou zářnou a také dlouhou budoucnost.

Rostoucí akcie Microsoftu však možná předbíhají samy sebe. Akcie se prodávají za 13násobek tržeb, 70násobek volných peněžních toků (FCF) a 39násobek zisku. Mistr investor Warren Buffet známě doporučuje investovat do skvělých společností za férovou cenu. V tomto případě získáte skvělou společnost za přemrštěnou cenu. Tato akcie musí vychladnout, než se jí dotknu desetidolarovou bankovkou.

Na druhou stranu společnost Taiwan Semi se nachází ve zlatém středu s vynikajícími obchodními vyhlídkami a skromnou cenou akcií. Tyto akcie se obchodují za pouhý 6,5násobek tržeb a 16násobek zisku. Akcie vypadají o něco dražší ve vztahu k peněžním ziskům, obchodují se na 29násobku FCF kvůli obrovským investicím do dalších výrobních zařízení v posledním roce. I když to není ideální, dokážu s těmito výdaji na budoucnost žít - a TSMC vedle Microsoftu stále vypadá jako výhodná koupě.

Chápu, že investoři, analytici a všichni ostatní chtějí diskutovat o tom, jak se umělá inteligence uplatní v dlouhodobých obchodních plánech společností TSMC a Microsoft.

Právě zahájená výsledková sezóna však může situaci změnit. Společnost Taiwan Semi má ve čtvrtek oznámit výsledky za druhé čtvrtletí a společnost Microsoft je ve zprávě naplánována na příští týden. Sledujte tyto důležité obchodní informace, které mohou velmi dobře změnit názor Wall Street na související hodnoty akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz