Hlavní obsah
Finance

2 akcie, které mohou do roku 2033 proměnit 200 000 dolarů na milion dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tyto společnosti rostou dostatečně rychle na to, aby vaše peníze potenciálně zvýšily na pětinásobek

Článek

Předvídat krátkodobé výkyvy na akciovém trhu je prakticky nemožné. Ve skutečnosti po 33% propadu technologického indexu Nasdaq-100 v roce 2022 jen málo profesionálních analytiků z Wall Street věřilo, že pak během prvních šesti měsíců letošního roku vzroste o neuvěřitelných 40 %.

Proto je dlouhodobý přístup nejlepším způsobem, jak dosáhnout vysokých výnosů. Vyrovnává krátkodobé výkyvy a historie dokazuje, že čím více času strávíte investováním na trhu, tím větší je pravděpodobnost, že vyděláte. Například index Nasdaq-100 dosahuje od roku 1986 kladného ročního výnosu v 80 % případů.

Investoři mohou tuto výkonnost sledovat nákupem indexového fondu, což je konzervativní - neboli „pasivní“ - způsob, jak získat expozici vůči trhu. Na druhou stranu investoři s větší chutí riskovat mohou zvolit výběr jednotlivých akcií kvůli potenciálu mnohem vyšších výnosů (ale také většího rizika).

Níže se s vámi podělím o dvě akcie, jejichž podnikání roste dostatečně rychle na to, aby se investice 200 000 dolarů mohla během příštích 10 let proměnit v 1 milion dolarů. Nenechte se však odradit těmito velkými čísly - investoři s jakoukoli úrovní zkušeností mohou tyto akcie koupit již dnes.

1. Tesla: Autonomní řízení by mohlo být její největší finanční příležitostí vůbec

Tesla (TSLA) je jednou z nejrychleji rostoucích společností v historii. V roce 2012 dosáhla tržeb ve výši 413 milionů dolarů a o deset let později, v roce 2022, se tato částka vyšplhala o 19 615 % na více než 81 miliard dolarů. To je složená roční míra růstu 69,6 %!

Prodej elektromobilů (EV) je pro Teslu denním chlebem. Je největším výrobcem elektromobilů na světě a jen v letošním roce očekává výrobu 1,8 milionu vozů. Generální ředitel Elon Musk se však zaměřuje na dlouhodobý horizont a odhaduje, že do roku 2030 bude společnost vyrábět 20 milionů vozů ročně, a to až ve 12 giga továrnách rozmístěných po celém světě.

Ale věřte nebo ne, to pravděpodobně není největší finanční příležitost společnosti Tesla. Společnost je předním vývojářem plně autonomního samořídicího softwaru a její zákazníci již najeli 150 milionů kilometrů s využitím této technologie v reálném světě v beta režimu. Musk se domnívá, že by mohla být připravena k širšímu veřejnému uvolnění ještě letos, což by mohlo proměnit celou flotilu zákaznických vozidel v autonomní robotaxi.

Musk tvrdí, že průměrný osobní automobil stráví na silnici jen asi 12 hodin týdně. Instalací samořídicího softwaru by každý zákazník Tesly mohl půjčovat svůj vůz autonomní síti pro spolujízdu v době, kdy ho nepoužívá, a získávat tak příjmy, které by se rozdělily mezi něj a společnost. To by mohlo zvýšit hrubou ziskovou marži z výroby každé Tesly z dnešních 25 % na více než 70 % v dlouhodobém horizontu, což by společnosti přineslo miliardy dolarů.

Muskova očekávání ohledně tohoto nového odvětví podporuje i býčí technologická investorka Cathie Woodová. Její firma Ark Investment Management si myslí, že by podnikání v oblasti robotických vozů mohlo Teslu do roku 2027 katapultovat na hodnotu 6,1 bilionu dolarů - tedy na sedminásobek její dnešní hodnoty.

Na základě příjmů společnosti Tesla za posledních 12 měsíců ve výši 86 miliard dolarů a její současné tržní kapitalizace 820 miliard dolarů se její akcie obchodují v poměru cena/prodej (P/S) 9,5. Za předpokladu, že tento ukazatel zůstane do roku 2033 neměnný, bude muset Tesla každoročně zvyšovat své tržby o 17,5 %, aby ospravedlnila pětinásobný výnos z ceny svých akcií.

Vzhledem k výsledkům za posledních 10 let a budoucím příležitostem vše nasvědčuje tomu, že se tempo růstu zvýší, což umožní i ochlazení jeho ocenění. V důsledku toho jsou akcie společnosti Tesla skvělým kandidátem na to, aby se z investice 200 000 USD stal 1 milion USD.

2. Lemonade: Překážka ve starém průmyslovém odvětví

Jednání s pojišťovnou není nikdy příjemné, zejména pokud jde o uplatnění pojistné události. Proces může zahrnovat několik telefonátů a dlouhé čekání mezi událostí a konečnou výplatou. Společnost Lemonade (LMND) vtrhla na scénu v roce 2016 vyzbrojena umělou inteligencí (AI) a ambiciózním cílem změnit toto odvětví a má rozšiřující se portfolio produktů, které již zahrnuje pojištění nájemníků, pojištění majitelů domů, životní pojištění, pojištění domácích zvířat a pojištění vozidel.

Narušení tak obrovského odvětví je velmi proměnlivé. Cena akcií Lemonade klesla o 90 % oproti svému historickému maximu, protože investoři se v posledních letech v těžkých ekonomických podmínkách vyhýbají nerentabilním společnostem, takže obnovení i poloviny této hodnoty by téměř stačilo na pětinásobný zisk! Z dlouhodobého hlediska má však Lemonade ještě větší potenciál.

Společnost využívá umělou inteligenci ke komunikaci se zákazníky - její chatboti dokáží sepsat nabídku pojištění do 90 sekund a vyplatit pojistné plnění do tří minut bez zásahu člověka. Lemonade navíc pokračuje ve vydávání pokročilejších modelů v zákulisí, které pomáhají přesněji stanovit cenu pojistného a zaměřit se na nejlukrativnější produkty a geografické trhy, aby maximalizovala své příjmy.

Když už jsme u toho, Lemonade v roce 2019 vygenerovala příjmy ve výši pouhých 67 milionů dolarů, ale v roce 2022 rostla složenou roční mírou 56 % a dosáhla výše 256 milionů dolarů. To sice není moc dobrá bilance vzhledem k tomu, že společnost je stále tak mladá, ale je to (zatím) mnohem rychlejší tempo růstu než 17,5% roční míra návratnosti, kterou potřebuje, aby její akcie od nynějška do roku 2033 vzrostly pětinásobně.

Navíc se objevují náznaky, že růst společnosti Lemonade se skutečně zrychluje. V prvním čtvrtletí roku 2023 vzrostly tržby meziročně o 115 %, což je výrazně nad trendem. Společnost navíc očekává podobný výsledek i v aktuálním čtvrtletí.

Trh s pojištěním vozidel jen v USA měl v loňském roce hodnotu 327 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že celkové pojistné společnosti Lemonade v současné době činí pouhých 653 milionů dolarů ve všech produktech, má obrovský prostor pro růst a nemělo by být překvapením, že její příjmy rostou rychlejším tempem, jak se společnost rozšiřuje.

Akcie Lemonade jsou rizikovější než akcie Tesly, protože jejich podnikání je v ranější fázi. Ale na základě důkazů, které jsou nyní k dispozici, má určitě potenciál pomoci proměnit 200 000 dolarů v 1 milion dolarů během příštích deseti let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz