Hlavní obsah
Finance

Dvě dividendové akcie, které vám mohou pomoci zajistit si životní jistotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Ať už se nacházíte v jakékoli fázi života, dividendy mohou vaše portfolio zhodnotit.

Článek

Je všeobecně známo, že investování nyní, ať už se nacházíte v jakékoli fázi života, vám dává nejlepší příležitost k růstu vašich peněz do budoucna. I když jste v důchodu, stále můžete ze svých investic profitovat - a jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je pasivní příjem. Spolehlivé dividendové akcie, které stabilně zvyšují výplaty a nabízejí konkurenceschopné výnosy, vám mohou pomoci zajistit si životní jistotu, ať už investujete do budoucna, nebo potřebujete pasivní příjem právě teď. Starbucks (SBUX) a Realty Income (O) jsou dvě nejlepší volby.

1. Starbucks: Král kávy také vyplácí skvělé dividendy

Akcie Starbucks již několik let překonávají trh. Je největším řetězcem kaváren na světě a má našlápnuto stát se největším řetězcem rychlého občerstvení na světě. V roce 2023 dosáhla 37 000 globálních prodejen, ale do roku 2030 plánuje dosáhnout 55 000, čímž by výrazně překonala 40 000 prodejen McDonalds.

Navzdory výraznému poklesu na začátku pandemie se společnost Starbucks vrátila zpět s dvouciferným nárůstem tržeb. Ve třetím fiskálním čtvrtletí roku 2023 (skončilo 2. července) se tržby meziročně zvýšily o 12 %, a to díky 10% nárůstu srovnatelných tržeb. Zisk na akcii (EPS) činil 0,99 USD, tedy o 25 % více než v loňském roce.

Starbucks prochází vážnými změnami, přičemž si zachovává svou chuť. Změny zahrnují nového generálního ředitele, který nastoupil v dubnu, a strategický posun od toho, co nazývá „třetím místem“ pro setkávání stran mimo práci nebo domov, k digitálnímu provozovateli zaměřenému na rychlost, vícekanálové možnosti a inovace nápojů.

Společnost se také snaží otevírat nové prodejny v příměstských oblastech, protože stále více lidí pracuje z domova, a přechází na formáty prodejen, které nabízejí drive-thrus, vyzvednutí z ulice a další moderní nákupní funkce. Tyto kroky by měly společnosti Starbucks pomoci udržet růst i v budoucnu.

Dividenda společnosti Starbucks vynáší 2,2 % při její nedávné ceně a od roku 2010, kdy byla zavedena, se každoročně zvyšuje. Od té doby se zvýšila o téměř 1 000 % a investoři by měli očekávat, že to bude pokračovat.

2. Realty Income: REIT akcie s měsíčními dividendami

Každý investor, který chce vlastnit dividendové akcie, by měl mít ve svém portfoliu alespoň jednu akcii realitního investičního fondu (REIT). REIT jsou realitní společnosti, které vlastní a pronajímají nemovitosti, a jsou strukturovány tak, že musí obecně vyplácet 90 % příjmů ve formě dividend.

Ne všechny fondy REIT jsou však stejné. Některé mají neuvěřitelně vysoké výnosy, ale jsou spojeny s poměrně velkým rizikem. Jiné přinášejí mírné výnosy. Společnost Realty Income vyniká tím, že vyplácí měsíční rostoucí dividendu, je jednou z největších a nejbezpečnějších REIT a vyplácí vysoký výnos.

Společnost Realty Income vlastní více než 13 000 nemovitostí a jejich počet stále roste a její přední nájemci působí v základních kategoriích, díky čemuž mají zajištěné nájemní platby. Jejími dvěma nejvýznamnějšími kategoriemi jsou obchody se smíšeným zbožím a obchody s potravinami, které dohromady představují 20 % všech pronájmů, a jejími třemi nejvýznamnějšími klienty jsou Dollar General, Walgreens a Dollar Tree - trust však poskytuje služby v široké škále odvětví včetně automobilového průmyslu, domácích potřeb a zdraví a fitness, což mu zajišťuje solidní diverzifikaci.

Tento REIT má obvykle téměř 100% obsazenost, částečně díky svému zaměření na základní maloobchodní prodej. Dokonce i během nejhorší pandemie, kdy někteří maloobchodníci zavřeli své dveře a museli zavřít, klesla obsazenost pouze na 97,9 %. Dnes je na úrovni 99 %.

Realty Income má při své velikosti velký prostor pro růst jak v USA, tak v mezinárodním měřítku. Vidí příležitost v hodnotě 12 bilionů dolarů a identifikovala 95 miliard dolarů zdrojového akvizičního materiálu.

Společnost vyplácela dividendu 693 měsíců po sobě a 103 čtvrtletí po sobě ji zvyšovala. Její dividendový výnos činí 4,9 % při současné ceně, což není nejvyšší dostupná hodnota, ale je spojena s měsíčním pasivním příjmem a zdá se být tak spolehlivá, jak jen může být.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz