Hlavní obsah
Finance

2 kryptoměny, kterým se rozhodně vyhněte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pokud uvažujete o investici do Dogecoinu nebo ApeCoinu, musíte si přečíst tento článek.

Článek

Jestli investory krach kryptoměn v roce 2022 něčemu naučil, pak tomu, že je třeba provést náležitou hloubkovou kontrolu, než se pustíte do digitálních měn. Schémat rychlého zbohatnutí je mnoho a ani populární kryptoměny s miliardovými tržními kapitalizacemi nemusí být nutně bezpečnou investicí. Při poklesu trhu mohou přes noc ztratit téměř celou svou hodnotu.

S ohledem na to jsou ApeCoin (APE) a Dogecoin (DOGE) dvě kryptoměny, kterým je třeba se vyhnout. Obě v roce 2023 výrazně zaostávaly za výkonem trhu a vykazují jen málo známek toho, že by se situace měla v dohledné době změnit.

ApeCoin

Když byl v březnu 2022 spuštěn, vyvolal ApeCoin velký humbuk a spekulace. Tento nový token sliboval, že se stane hlavním způsobem, jakým budou moci běžní investoři získat přístup k potenciálu růstu jachtařského klubu Bored Ape, který zůstává jednou z nejpopulárnějších kolekcí nefungujících tokenů (NFT) vůbec.

V té době celebrity platily stovky tisíc dolarů za jediné Bored Ape NFT a zdálo se, že ceny míří na měsíc.

Krátce po debutu ApeCoinu se však ceny na trhu NFT začaly propadat a tím i šance, že by se ApeCoin někdy stal dobrou dlouhodobou investicí. Podlahové ceny NFT Bored Ape jsou nyní na historickém minimu. V některých případech mají milionové investice nyní hodnotu mizivých 60 000 dolarů.

Dokud nezačnou růst minimální ceny NFT, je téměř nemožné, aby se ApeCoin zvedl, vzhledem k úzkému vztahu mezi kolekcí NFT Bored Ape a tokenem.

Několik pokusů podpořit cenu ApeCoinu nyní selhalo. Existovaly plány na nový metaverzální svět s názvem Otherside. Existovaly plány na přeměnu ApeCoinu na užitkovou minci plnou reálných možností využití, jako je například možnost koupit si hamburgery a hranolky ve fastfoodu s motivem Bored Ape.

Existovaly plány, jak z Bored Apes udělat nový typ zábavní značky, která by byla poháněna ekonomikou tvůrců Web3. A objevily se i pokusy o vytvoření VIP zážitků pro držitele tokenů ApeCoin, včetně hry NFT, ve které kreslené opice běhají podzemními kanály.

Vzhledem ke všem těmto neúspěšným pokusům o zvýšení hodnoty ApeCoinu je zřejmé, že se jedná o kryptotoken, kterému je třeba se vyhnout. Jistě, trh s NFT by se mohl zvednout. A ano, Bored Apes i nadále patří k nejlepším sbírkám NFT na světě. Ale existuje dobrý důvod, proč se ApeCoin za rok propadl o téměř 50 %: Investoři jsou již unaveni ze všech neúspěšných pokusů o zvrat v tomto kdysi nadějném krypto projektu.

Dogecoin

Dogecoin, jakožto původní meme coin, má pro rané investory do kryptoměn zvláštní význam, a proto je tak hrozné ho zařadit na seznam digitálních mincí, kterým je třeba se vyhnout. Své nejlepší dny má však již zdaleka za sebou.

Za celý rok je Dogecoin „pouze“ o 3 % níže. Od vrcholu dogecoinové mánie v květnu 2021, kdy Elon Musk vystoupil jako Dogefather v Saturday Night Live, se však cena propadla o téměř 90 %.

V roce 2022, jakmile se začaly šířit zvěsti o jeho chystané akvizici Twitteru, se opakovaně objevily náznaky, že Musk má velké plány na nějakou integraci Dogecoinu s Twitterem. Letos dokonce zašel tak daleko, že vyměnil ikonického ptáka Twitteru za maskota Dogecoinu, psa plemene Shiba Inu.

Neexistují však žádné známky udržitelného oživení ceny Dogecoinu. Situaci ještě zhoršuje fakt, že Musk je nyní zapleten do hromadné žaloby s investory do Dogecoinu, kteří tvrdí, že manipuluje s hodnotou této kryptoměny za účelem osobního zisku.

Nakonec zůstává vysoce spekulativní meme mincí s malým nebo žádným reálným užitkem. Začala jako vtip v roce 2013 a o 10 let později je stále vtipem. Tentokrát se však nikdo nesměje.

Závěr pro investory

Z toho plynou dvě důležitá ponaučení: Za prvé, neměli byste se honit za novým trendem pouze v naději, že na něm vyděláte velké peníze, jak jsme viděli u NFT. A za druhé, neměli byste investovat do kryptoměn jako součást schématu rychlého zbohatnutí, jak jsme viděli u meme mincí.

Existuje spousta dobrých kryptoinvestic se solidními vyhlídkami na dlouhodobý růst. Dogecoin a ApeCoin mezi ně bohužel nepatří. S ApeCoinem se opičit nebudu a Dogecoin zůstává na psí knížce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz