Hlavní obsah
Finance

23 milionů důvodů, proč budu v roce 2024 sledovat akcie Netflixu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Reklamní úroveň Netflixu má v současnosti 23 milionů aktivních uživatelů – v listopadu jich bylo 15 milionů.

Článek

S tím, jak se prostředí televizního vysílání neustále vyvíjí, se dlouholetý gigant v oblasti streamování Netflix (NFLX) potýká s přílivem nových konkurentů. Kdysi byl Netflix pro diváky jednoznačnou volbou díky své rozsáhlé knihovně původního i licencovaného obsahu, nyní se však dělí o scénu s množstvím streamovacích služeb, z nichž některé jsou podporovány těžkými vahami zábavního průmyslu s vlastními bohatými zásobami špičkového duševního vlastnictví. K dalším problémům Netflixu přispívá i to, že přichází o licenční práva na některé oblíbené pořady a filmy jejich původních vlastníků. V reakci na to musí společnost inovovat a hledat růst jinde.

V posledních několika letech se Netflix výrazně opíral o investice do původního obsahu, aby přilákal předplatitele spolu s opakovaným zvyšováním cen předplatného. Tato strategie je však zpochybněna zavedením původního obsahu na několika konkurenčních platformách. Přílišné spoléhání se na zvyšování cen předplatného s sebou navíc nese riziko hromadného odlivu nebo odchodu předplatitelů. V rámci hledání nových kanálů příjmů společnost Netflix před rokem zavedla nižší cenu předplatného s reklamou. Nedávno jeden z klíčových manažerů Netflixu osvětlil, jak tento nový podnik pokračuje.

Konec roku 2022 znamenal nástup výrazně odlišného přístupu společnosti Netflix, která začala nabízet svou reklamní úroveň, prezentující reklamy během pořadů nebo filmů, ve dvanácti zemích. Zatímco pro někoho může být tato služba plná reklam rušivá, pro jiné představuje nejúspornější možnost předplatného Netflix. Po roce od zahájení tohoto nového podniku ukazuje zpětná vazba od stálých uživatelů streamovací služby minimální hlášené změny v zážitku ze sledování. Oznámení vydané společností v listopadu 2022 se chlubilo 15 miliony globálních aktivních uživatelů (MAU) na reklamní úrovni. Vedení Netflixu navíc ve své zprávě o výsledcích za třetí čtvrtletí uvedlo, že reklamní tier představuje třicet procent nových registrací.

Prosinec 2022 však předznamenal ještě působivější čísla růstu tohoto snažení. Prezidentka společnosti Netflix pro reklamu Amy Reinhardová prozradila, že jejich reklamní tier nyní hostí více než 23 milionů aktivních uživatelů měsíčně. To svědčí o výrazném nárůstu v krátkém období, zejména s ohledem na to, že se tato čísla objevila uprostřed pro zábavní průmysl neobvyklého období.

Očekává se, že v roce 2024 bude cyklická povaha výdajů na reklamu hrát klíčovou roli v obchodní strategii společnosti Netflix v oblasti reklamy. Vzhledem k tomu, že volební cyklus v USA nabírá na obrátkách, prognózy společnosti AdImpact odhadují, že výdaje na reklamu v politických kampaních budou lámat rekordy a v letošním roce mohou přesáhnout 10 miliard dolarů. Co se týče toho, jak se to promítne do reklamního podnikání společnosti Netflix, předpokládá se, že 2,5 miliardy dolarů bude směřovat do reklamy na digitálních platformách a zařízeních s propojeným televizním rozhraním, což zaručuje potenciální pozornost politických kampaní a značek. Zdá se, že stoupající počet registrací do reklamní vrstvy Netflixu je připraven přilákat tento příliv reklamních příjmů a zvýšit tak finanční profil společnosti.

Při posuzování, zda investovat do akcií Netflixu během této změny paradigmatu, je zásadní mít na paměti sklon Netflixu k volatilitě, což je typický rys růstových akcií. Reakce investorů obvykle do značné míry závisí na čtvrtletních číslech růstu počtu předplatitelů společnosti, která mohou vyvolat výrazné výkyvy v náladě. Nicméně dosavadní výsledky společnosti Netflix ukazují, že je schopna dosáhnout významného růstu. V současné době je forwardový poměr ceny a zisku společnosti na úrovni 30,1, což je výrazný pokles oproti tříletému průměru 37,1.

Nicméně počáteční fáze reklamního podnikání společnosti Netflix znamená, že jeho vliv na finanční výsledky společnosti je stále okrajový. Navzdory tomu se s rostoucím počtem lidí, kteří se rozhodnou pro tarif s reklamou, jeví možnosti dlouhodobého zlepšení finančních výsledků jako slibné. Úspěch zaznamenaný v malé skupině zemí, kde je reklamní úroveň dostupná, by mohl připravit půdu pro širší, globální rozšíření.

S tím, jak se bude rozšiřovat uživatelská základna vrstvy s reklamou společnosti Netflix, posílí se také vliv společnosti na vyjednávání cenových podmínek s marketéry a inzerenty. Triumfy tohoto podniku v počáteční fázi naznačují, že sázka společnosti Netflix na reklamu by mohla v budoucnu přinést značné dividendy. Vezmeme-li v úvahu všechny tyto faktory, zdá se, že zavedení reklamy bude katalyzátorem dlouhodobého růstu společnosti Netflix a představuje potenciál pro ziskový rok 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz