Hlavní obsah

29,5 % portfolia Warrena Buffetta je investováno do AI 2 akcií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Mnoho akcií v portfoliu Berkshire Hathaway těží z umělé inteligence

Článek

Jméno Warrena Buffetta je synonymem pro inteligentní investování a pozoruhodný finanční úspěch. Od roku 1965 řídí společnost Berkshire Hathaway a dosáhl složeného ročního výnosu 19,8 %. To je úspěch, který se promítá do působivého výkonu: proměnit investici ve výši 1 000 dolarů před téměř 60 lety v dnešních více než 42,5 milionu dolarů.

Buffettova strategie výběru akcií je sice často označována za jednoduchou, ale skrývá se za ní pečlivě propracovaný přístup založený na identifikaci růstových společností s vysokými zisky a schopným managementem. Buffett dává přednost zejména společnostem, které důsledně dodržují postupy vstřícné k akcionářům, jako je vyplácení dividend a programy zpětného odkupu akcií.

Nejnovější přírůstky portfolia Berkshire však naznačují, že se nestydí přijmout moderní technologické trendy – alespoň do určité míry -, když téměř 29,5 % portfolia holdingu v hodnotě přibližně 305,7 miliardy dolarů drží dvě velké společnosti, které stále více využívají umělou inteligenci (AI): Apple a Amazon.

Počínaje podílem společnosti Berkshire ve společnosti Apple, který představuje 28,9 % jejich celkových podílů, vstoupil Buffett do hry v roce 2016. V té době měla společnost Apple jen zlomek své současné tržní kapitalizace ve výši 3,3 bilionu dolarů. Buffett investoval velké prostředky a do technologického gigantu nalil přibližně 38 miliard dolarů. Do začátku letošního roku se hodnota tohoto podílu nafoukla na více než 170 miliard dolarů, což dokazuje ohromující rozsah výnosů, které Berkshire ze svých podílů ve společnosti Apple realizovala.

Navzdory tomuto úspěchu zájem Berkshire v poslední době ustoupil a prodala více než polovinu svých akcií Apple. Zbývající podíl v hodnotě 88,3 miliardy USD stále odráží nejistotu, která se odráží v Buffettově širším pohledu na trh. Současný poměr cena/zisk (P/E) indexu S&P 500 ve výši 27,6 zastiňuje jeho historický průměr 18,1 z 50. let.

Přesuneme-li pozornost k budoucím vyhlídkám společnosti Apple, vidíme, že využije své pozice distributora více než 2,2 miliardy aktivních zařízení po celém světě a stane se největším světovým distributorem umělé inteligence pro spotřebitele. Symbolem tohoto posunu je spuštění služby Apple Intelligence, která je poskytována ve spolupráci s OpenAI, tvůrcem ChatGPT, a je zabudována do nového operačního systému iOS 18.

Apple Intelligence, dostupná pouze v modelech iPhone 16 a iPhone 15 Pro s čipy nové generace pro zpracování AI, zásadně mění stávající software společnosti Apple. Aplikace včetně aplikací Poznámky, Mail a iMessage jsou nyní vybaveny nástroji pro psaní schopnými generovat a shrnovat text na povel. Schopnosti Siri se také rozšíří díky ChatGPT, čímž se zlepší její znalostní základna.

Je pravda, že růst tržeb společnosti Apple byl v posledních čtvrtletích pomalý, ale i nadále splňuje téměř všechny Buffettovy požadavky. Jeho ziskovost je vysoká a Tim Cook vede silný manažerský tým. Společnost také pokračuje ve vracení peněz akcionářům prostřednictvím dividend a zpětných odkupů, přičemž nedávno zahájila program zpětného odkupu akcií v hodnotě 110 miliard dolarů, který představuje největší program v historii amerických společností.

Podíl společnosti Berkshire na Amazonu je zatím skromnější a tvoří 0,6 % jejího portfolia. Přesto podíl v tomto gigantu elektronického obchodu ve výši 1,7 miliardy dolarů, který byl získán v roce 2019, ukazuje připravenost společnosti Berkshire přizpůsobit se vyvíjejícímu se globálnímu podnikatelskému prostředí.

Amazon se vyvinul daleko za své kořeny a nyní se zabývá příležitostmi v oblasti streamování, digitální reklamy a cloud computingu. Jeho odnož cloud computingu, Amazon Web Services (AWS), má největší podíl na celosvětovém trhu v sektoru cloudových platforem pro podniky (B2B). AWS se snaží stát se hlavním poskytovatelem řešení umělé inteligence pro podniky, což by mohlo podpořit nebývalý růst a ziskovost.

Architekti AWS, špičková řešení AI v oboru, včetně čipů datových center, jako jsou Trainium a Large Language Models (LLM), realizují významné úspory nákladů a nabízejí alternativy vývojářům, kteří se zdráhají vytvářet vlastní modely. LLM, které jsou klíčové pro každou aplikaci AI chatbotů, se připojují k profesionálnímu AI asistentovi Amazon Q na seznamu inovativních produktů AWS.

Poradenská společnost PwC odhaduje, že AI by mohla do roku 2030 přispět k celosvětovému HDP až 15,7 bilionu dolarů, což je cíl, který má Amazon s využitím svých čipů, LLM a softwarových aplikací dobré předpoklady využít.

Ačkoli fiskální pověst společnosti Amazon byla v době nákupu akcií Berkshire nevalná a společnost nesplňuje Buffettova obvykle dodržovaná pravidla – nenabízí dividendy ani nezahajuje programy zpětného odkupu -, její rozsáhlá role v oblasti umělé inteligence z ní činí zajímavou a rozmanitou investiční příležitost pro Berkshire.

Navzdory rozdílným měřítkům jsou Apple i Amazon odrazem Buffettovy ochoty přizpůsobit své staronové investiční strategie rychle se vyvíjejícímu ekonomickému prostředí. Vzhledem k tomu, že tito technologičtí giganti nadále rozvíjejí své schopnosti v oblasti umělé inteligence, zdá se, že již tak fenomenální výnosy společnosti Berkshire Hathaway jen porostou. Ať už se tedy jedná o zkušené investory, nebo o střadatele, kteří se nebojí riskovat, všichni si mohou vzít cenné ponaučení z Buffettova sofistikovaného, a přesto přímočarého investičního přístupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz