Hlavní obsah
Finance

3 věci o Amazonu, které chytří investoři vědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Akcie společnosti jsou atraktivní, protože diverzifikuje svou pozici v oblasti umělé inteligence.

Článek

Po náročném roce 2022, kdy makroekonomické vlivy a obavy z možné recese způsobily prudký pokles akcií e-commerce, se Wall Street opět vrátila k Amazonu (AMZN).

Ačkoli jsou akcie společnosti stále o více než 25 % pod svým vrcholem z konce roku 2021, od 1. ledna vzrostly o 57 %, a to především díky rostoucím vyhlídkám v oblasti umělé inteligence (AI).

Nedávné pokroky v oblasti umělé inteligence způsobily v tomto odvětví boom a předpokládá se, že do roku 2030 bude toto odvětví růst o 37 % ročně. Mezitím společnost Amazon v letošním roce významně vstoupila na trh, rozšířila svou nabídku AI na Amazon Web Services (AWS) a pustila se do vývoje čipů. V důsledku toho je nyní vynikající čas zvážit tohoto technologického giganta, než jeho akcie vyletí ještě výše.

Zde jsou tři věci o Amazonu, které chytří investoři vědí.

1. Rozšiřuje své služby generativní AI

Ačkoli se zdálo, že v loňském roce zaostal za Microsoftem, Amazon od té doby zvýšil své úsilí v oblasti umělé inteligence. Role Microsoftu jako největšího investora do vývojáře ChatGPT OpenAI mu umožnila získat exkluzivní licence na několik modelů AI, což mu poskytlo výhodu na trhu. Zdá se však, že konkurence byla impulsem, který Amazon potřeboval.

Společnost Amazon v první polovině roku 2023 intenzivně investovala do umělé inteligence a přidala do AWS několik nových služeb.

V červnu představila Bedrock, generativní nástroj umělé inteligence, který využívá rozsáhlý jazykový model podobný ChatGPT a pomáhá zákazníkům vytvářet chatboty a generátory obrázků. S cílem oslovit zdravotnický průmysl uvedla společnost AWS nástroj HealthScribe, který je schopen nahrávat a analyzovat konverzace mezi lékaři a pacienty.

Nová služba CodeWhisperer zefektivňuje vývoj softwaru tím, že generuje návrhy kódu na základě podnětů v přirozeném jazyce a již napsaného kódu v projektu.

Podle zprávy agentury Reuters přilákaly nové služby společnosti AWS tisíce klientů, včetně společností Sony, Ryanair a Sun Life. Díky svému vedoucímu podílu na trhu s cloudovou výpočetní infrastrukturou by společnost Amazon mohla dlouhodobě překonávat společnost Microsoft a další konkurenty.

2. Konkurence společnosti Nvidia

Amazon se stal jednou z prvních společností, které se zabývají cloudovou infrastrukturou a expandují do oblasti hardwaru. Generální ředitel Andy Jassy na začátku července prozradil, že společnost se chystá vyzvat výrobce čipů, jako jsou Nvidia a AMD, a vyvíjí vlastní čipy s umělou inteligencí.

Společnost Amazon zatím vyvinula dva čipy: Inferentia a Trainium. Jassy tvrdí, že hardware jeho společnosti bude mít „mnohem lepší poměr ceny a výkonu, než najdete kdekoli jinde“.

Společnost Nvidia v současné době dominuje odvětví čipů pro umělou inteligenci s podílem na trhu přibližně 90 %. V důsledku toho mnoho technologických firem vyzývá ostatní polovodičové společnosti k vývoji vlastního špičkového křemíku v naději, že zvýšená konkurence sníží cenu těchto čipů.

Pokud se hardware Amazonu vyrovná výkonu Nvidie za atraktivní cenu, mohl by brzy získat nesmírně lukrativní pozici na trhu. Mezitím je expanze do oblasti hardwaru slibná, protože diverzifikuje roli společnosti Amazon v oblasti umělé inteligence a posiluje její perspektivy.

3. Je to solidní dlouhodobá koupě

Akcie společnosti Amazon nyní za posledních pět let vzrostly přibližně o 50 %, což je výrazně menší celkový zisk než u jejích tržních konkurentů. Například akcie společnosti Apple za toto období vzrostly o 314 % a akcie společnosti Microsoft o 219 %. To však není důvod k odepsání giganta v oblasti elektronického obchodování.

Loňský hospodářský pokles poškodil podnikání společnosti Amazon mnohem více než mnoha jiných technologických společností. Výrazně se mu snížily příjmy z elektronického obchodu. V důsledku toho má Amazon před sebou více práce, pokud chce překonat historicky nejvyšší cenu akcií 186 USD, které dosáhl v červenci 2021.

Důsledné snižování inflace však již letos přineslo zlepšení v segmentech elektronického obchodování a úsilí v oblasti umělé inteligence se v dlouhodobém horizontu pravděpodobně výrazně vyplatí.

Růst ceny akcií Amazonu o 784 % za posledních deset let pravděpodobně více vypovídá o jeho potenciálu a Wall Street s tím zřejmě souhlasí. Z 55 analytiků, kteří se zabývají společností Amazon, ji 50 ohodnotilo jako nákupní nebo silně nákupní a mnozí z nich jsou nakloněni jejímu rozšiřujícímu se postavení v oblasti umělé inteligence.

Vedle oživení elektronického obchodu a poklesu akcií o 28 % oproti svému maximu je Amazon pro ty, kteří hledají dlouhodobou investici, bezvýznamnou volbou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz