Hlavní obsah
Finance

3 věci o společnosti Apple, které chytří investoři vědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Společnost například v tichosti rozšiřuje svou pozici v odvětví umělé inteligence

Článek

Zdá se, že Wall Street vždy sleduje Apple (AAPL) jako nejhodnotnější společnost na světě s tržní kapitalizací 2,9 bilionu dolarů. Společnost se v letošním roce dostala na nespočet titulků, když plánovala přesunout výrobu z Číny, představila svůj první headset pro virtuální/rozšířenou realitu (VR/AR) a expandovala v oblasti fintech zavedením spořicího účtu.

Od začátku roku 2023 vzrostly akcie společnosti Apple zhruba o 50 %. Pověst společnosti, která se vyznačuje konzistentním růstem, investory povzbudila a její tržní kapitalizace se blíží k hranici 3 bilionů dolarů. Díky solidnímu dlouhodobému výhledu není špatný nápad dozvědět se o tomto technologickém gigantu více a zvážit investici.

Zde jsou tři věci, které chytří investoři o společnosti Apple vědí.

1. Apple je králem spotřební techniky

Společnost Apple získala obrovskou dominanci v oblasti spotřební techniky díky své téměř bezkonkurenční věrnosti značce. První generace iPhonu debutovala v roce 2007 a nadále spolehlivě roste - ve fiskálním roce 2022 se tržby v tomto segmentu meziročně zvýšily o 7 %. Nejatraktivnější částí podnikání společnosti v oblasti chytrých telefonů je konzistentní spotřebitelská poptávka, a to i v náročných podmínkách.

Po makroekonomických propadech v roce 2022 začal celý technologický trh v propadu. Lídři v oblasti chytrých telefonů Samsung a Xiaomi zaznamenali v prvním čtvrtletí roku 2023 pokles dodávek o 19 %, resp. 24 %. Ve stejném období však segment iPhone společnosti Apple vykázal 2% nárůst tržeb, což dokazuje odolnost jejího podnikání.

Popularita iPhonu se stala největší devizou společnosti při propagaci jejích dalších produktů a služeb. Propojení všech jejích zařízení jí připravilo cestu k dosažení předních podílů na trhu s tablety, chytrými hodinkami a sluchátky. Digitální služby jako Apple TV+, Music, Fitness+ a další se mezitím staly druhým nejvýnosnějším segmentem společnosti.

Dosavadní úspěchy společnosti Apple při vstupu do nových kategorií produktů jsou dobrým příslibem pro dlouhodobý potenciál nedávno představené náhlavní soupravy Vision Pro, která kombinuje VR a AR. Investice do tohoto technologického giganta by mohla být investicí do budoucího lídra tohoto rychle rostoucího trhu v hodnotě 31 miliard dolarů.

2. V tichosti proniká do oblasti umělé inteligence

Technologické společnosti jako Microsoft, Alphabet a Advanced Micro Devices ve svých hovorech o výsledcích hospodaření hojně používají termín „umělá inteligence“, aby ujistily investory o svém záměru vydělat na tomto lukrativním odvětví.

Společnost Apple se dosud vyhýbala přímému označení jakékoli své technologie jako umělé inteligence (AI). Místo toho se společnost zaměřuje na nové funkce, které vyvíjí pomocí modelů AI a strojového učení.

Vyhnout se zmínkám o umělé inteligenci není špatný nápad, protože se tím zabrání tomu, aby byl Apple zařazen do stejné kategorie jako ostatní společnosti, což by v budoucnu mohlo vést k volatilitě akcií. Šikovně se tak chrání před přímým srovnáváním s ostatními společnostmi zabývajícími se umělou inteligencí a zároveň vylepšuje své produkty o tuto technologii.

Například na své celosvětové vývojářské konferenci 5. června představil Apple několik nových funkcí umělé inteligence napříč celou svou řadou. Vylepšení automatické opravy v iPhonu využívají model podobný ChatGPT, který se učí, jak uživatelé píší texty. Sluchátka AirPods Pro mezitím automaticky vypnou potlačení hluku, když se jejich uživatel zapojí do konverzace.

Jako jedna z největších firem v oblasti spotřební techniky vyrábí zařízení, která dostanou umělou inteligenci do rukou veřejnosti. V důsledku toho by mohla hrát významnou roli v rozvoji tohoto odvětví.

3. Akcie společnosti Apple jsou mírně drahé

Akcie společnosti Apple zažívají v letošním roce býčí období. Důvodů pro tuto rally nebylo mnoho, investoři se zřejmě nechali unést humbukem kolem toho, že společnost dosáhla tržní kapitalizace 3 bilionů dolarů. Ve skutečnosti již dvě čtvrtletí po sobě vykazuje pokles tržeb, v prvním čtvrtletí o 5,5 % a ve druhém o 2,5 %.

Poměr ceny a zisku (P/E) společnosti Apple se tak od 1. ledna zvýšil o 54 % a v současnosti dosahuje hodnoty 33. P/E nižší než 20 je často považováno za dobrou hodnotu, což akcie společnosti Apple řadí do mírně drahého cenového bodu.

Dobrou zprávou je, že akcie společnosti jsou stále levnější než mnohé z jejích konkurentů.

Jen za posledních pět let vzrostly akcie společnosti zhruba o 320 %. Díky rostoucím pozicím v oblasti umělé inteligence a VR/AR bude společnost pravděpodobně pokračovat ve své současné trajektorii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz