Hlavní obsah
Finance

Akcie Delta Airlines vzrostly o více než 40 %. Co bude dál ?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Letecká společnost od konce června zvýšila svůj celoroční výhled upraveného zisku na akcii o téměř 20 %.

Článek

Vzhledem k tomu, že ceny pohonných hmot se v porovnání s rokem 2022 snížily a poptávka po cestování zůstává poměrně silná, rok 2023 se pro americké letecké společnosti jeví jako skvělý. Akcie leteckých společností na to reagovaly, zejména akcie tří největších dopravců, kteří tomuto odvětví dominují.

Akcie společnosti Delta Air Lines (DAL) od začátku roku 2023 vzrostly již o 42 %, protože investoři jsou stále optimističtější. Vzhledem k tomu, že akcie v posledních dnech navzdory masivnímu překonání zisků ustoupily, může být skvělá doba pro nákup akcií společnosti Delta.

Obrovské překonání zisku

Před třemi týdny společnost Delta na akci pro investory zvýšila svůj odhad zisku. Společnost zvýšila svůj výhled upraveného zisku na akcii za 2. čtvrtletí o 0,25 USD na nové rozpětí 2,25 až 2,50 USD.

Navzdory zvýšení výhledu se výhled společnosti Delta v té době zdál být stále konzervativní. Letecká společnost oznámila, že upravený zisk na akcii dosáhl v minulém čtvrtletí 2,68 USD: meziroční nárůst o 86 %. Jednotkové tržby se zvýšily jen o 1 %, ale díky snížení nákladů na palivo o 34 % na galon ve srovnání s rokem 2022 se upravená provozní marže společnosti Delta rozšířila na 17,1 % z 11,7 % o rok dříve.

Vzhledem k tomu, že společnost Delta pokračuje ve své činnosti na plné obrátky, zvýšila minulý týden opět svůj celoroční výhled. Vedení nyní očekává, že celoroční očištěný zisk na akcii se bude pohybovat mezi 6 a 7 dolary. Koncem minulého měsíce společnost zvýšila svůj odhad očištěného zisku na akcii na 6 dolarů z předchozího rozpětí 5-6 dolarů.

Důležité je, že ačkoli červnová zpráva o indexu spotřebitelských cen poukázala na výrazný pokles cen letenek, což některé investory znervóznilo, vedení společnosti Delta nevidí žádné známky zpomalení poptávky. Trendy v oblasti rezervací zůstávají silné a průzkumy mezi podniky ukazují, že pokud něco, tak se obchodní cesty v tomto roce pravděpodobně zrychlí.

Bankomat®

Do první poloviny roku 2023 vygenerovala společnost Delta volný peněžní tok ve výši 2,95 miliardy dolarů, upravený o jednorázovou prémii pro piloty a několik menších položek. Společnost tak již v podstatě splnila svůj celoroční cíl volného peněžního toku ve výši 3 miliard USD.

Ačkoli peněžní toky leteckých společností mají tendenci být převáženy na první polovinu roku, Delta má stále dobrou šanci překonat svůj celoroční výhled. To by jí umožnilo splatit v roce 2023 ještě větší dluh, než plánovala. Silný peněžní tok také umožňuje společnosti Delta obnovit v tomto čtvrtletí výplatu dividendy.

Důležité je, že Delta generuje tento volný peněžní tok a zároveň reinvestuje miliardy dolarů do svého podnikání. Letecká společnost má objednáno více než 300 letadel: to je dost na to, aby nahradila třetinu své flotily na hlavních linkách. Většina těchto letadel má být dodána během příštích čtyř let. Nadcházející vlna modernizace letadlového parku výrazně zvýší efektivitu využití paliva, sníží náklady na údržbu a zefektivní využití drahé pracovní síly pilotů, což podpoří dlouhodobý růst zisku.

Dárek z trhu

Na základě aktualizované celoroční prognózy společnosti se akcie stále obchodují za sedminásobek zisku. To dělá z akcií Delta Air Lines neuvěřitelně výhodnou nabídku pro dlouhodobé investory i po jejich letošní velké rally.

Díky rostoucím ziskům a silnému cash flow již společnost dosáhla významného pokroku při ozdravování své rozvahy. Vedení společnosti očekává, že úvěrové ukazatele společnosti Delta se do konce roku 2024 zlepší na úroveň investičního stupně. To by snížilo riziko spojené s držením akcií společnosti Delta a zároveň by společnost mohla začít vracet akcionářům více hotovosti.

Upravený zisk na akcii bude v příštích několika letech pravděpodobně nadále růst výrazně nad 7 USD, protože společnost Delta se zaměřuje na snižování jednotkových nákladů a zároveň na růst příjmů z prodeje letenek. To dává akciím společnosti Delta dobrou pozici k tomu, aby i v příštích letech překonávaly trh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz