Hlavní obsah
Finance

Akcie Nvidie, které se v poslední době těší velkému zájmu, se vracejí zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Akcie společnosti Nvidia (NVDA) v roce 2023 výrazně posílily díky obratu v hospodaření společnosti.

Článek

Akcie společnosti Nvidia (NVDA) v roce 2023 výrazně posílily díky obratu v hospodaření společnosti. Dosud vzrostly o 180 %, a to především díky obrovské poptávce po jejích grafických kartách, které se používají pro trénování modelů umělé inteligence (AI).

V jednom okamžiku letošního roku se cena akcií společnosti Nvidia více než ztrojnásobila, ale v poslední době se jejich hodnota snižuje. Za poslední měsíc akcie klesly o 11 %, přestože nedošlo k žádnému specifickému vývoji ve společnosti, který by měl negativně ovlivnit jejich rally. Vypadá to, že teze Morgan Stanley, podle níž se vysokoletá série akcií umělé inteligence blíží ke konci a „bublina“ pravděpodobně splaskne, přiměla investory v poslední době stisknout tlačítko prodeje.

Je tento poslední pokles příležitostí pro investory k nákupu akcií Nvidie, zejména s ohledem na potenciální zrychlení růstu společnosti a dlouhodobé vyhlídky trhu s umělou inteligencí? Pojďme to zjistit.

Akcie společnosti Nvidia jsou i přes svůj pokles stále drahé

Poslední pokles akcií společnosti Nvidia způsobil, že jsou v porovnání s předchozími cenami relativně levné.

Poměr ceny k tržbám ve výši 39 je však stále velmi drahý, když uvážíme, že index S&P 500 má násobek tržeb 2,5. Navíc se polovodičová společnost obchoduje za neuvěřitelný 212násobek klouzavého zisku, což je podstatně více než průměrný 20násobek zisku indexu S&P 500. Takže i když akcie Nvidia v posledních týdnech ustoupily, zůstávají bohatě oceněné.

Investoři, kteří chtějí koupit růstovou akcii, jež je schopna vydělat na zavádění umělé inteligence, však mohou využít poklesu a nakoupit další akcie společnosti Nvidia. To proto, že forwardový násobek zisku společnosti ve výši 55 ukazuje na masivní skok v jejím hospodářském výsledku. Společnost Nvidia skončila fiskální rok 2023 se ziskem 3,34 USD na akcii.

Zdá se tedy, že společnost Nvidia je schopna ospravedlnit své vysoké ocenění tím, že dosáhne ohromujícího růstu, a to jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu. Navíc se společnost chystá příští týden zveřejnit výsledky za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2024 a nebylo by překvapením, kdyby tyto výsledky překonaly očekávání Wall Street, a to z důvodů, o kterých se zmíníme v následující části. Pokud se tak skutečně stane, akcie Nvidia by mohly dostat pěknou injekci, což dává růstově orientovaným investorům o důvod víc, proč využít poklesu akcií.

Společnost je na vlně mohutného katalyzátoru

Vedení společnosti Nvidia předpokládá, že tržby za 2. fiskální čtvrtletí dosáhnou 11 miliard USD, což by znamenalo 64% nárůst oproti předchozímu roku. Analytici předpokládají, že čtvrtletní zisk společnosti se zečtyřnásobí na 2,06 USD na akcii z 0,51 USD na akcii v předchozím roce. Největším důvodem, proč by Nvidia mohla tyto odhady dosáhnout, nebo dokonce překonat, je její obrovský podíl na trhu s čipy s umělou inteligencí, což je segment, který roste závratným tempem.

Podle odhadů třetích stran společnost údajně ovládá více než 80 % trhu s čipy s umělou inteligencí. Její čipy používají klíčoví hráči v oblasti generativní umělé inteligence, jako je společnost Alphabet a OpenAI podporovaná společností Microsoft, k trénování svých velkých jazykových modelů (LLM). Společnost TrendForce, která se zabývá průzkumem trhu, odhaduje, že celosvětová poptávka po serverech s umělou inteligencí by mohla v roce 2023 vzrůst o 40 %, což povede k 46% skoku v prodeji čipů s umělou inteligencí v tomto roce.

A co víc, společnost TrendForce odhaduje, že dodávky serverů s umělou inteligencí by mohly do roku 2026 růst složenou roční mírou růstu 22 %. To vše naznačuje, že čipy umělé inteligence společnosti Nvidia se budou v roce 2023 a dále pravděpodobně těšit solidnímu růstu objemu. Když k tomu připočteme skutečnost, že společnost má v této oblasti působivou cenovou sílu, je snadné pochopit, proč se očekává, že její zisky výrazně porostou.

Konkrétně grafické karty A100 od společnosti Nvidia pro datová centra, které se používají pro školení například ChatGPT a Stable Diffusion, údajně stojí 10 000 dolarů za kus. Nástupce tohoto čipu, H100, je údajně 2-2,5krát dražší. Vzhledem k tomu, že o tyto čipy H100 je již nyní obrovský zájem ze strany více společností v závodě o umělou inteligenci, zdá se, že Nvidia je na dobré cestě k tomu, aby dosáhla růstu svých příjmů a zisků, který od ní analytici očekávají.

Při bližším pohledu na celkový obraz je tedy zřejmé, že nedávný pokles akcií Nvidia bude pravděpodobně dočasný. Proto by investoři udělali dobře, kdyby odhlédli od ocenění společnosti a využili nedávného poklesu akcií Nvidie k akumulaci dalších akcií, protože příští týden by se mohla znovu rozjet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz