Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti Microsoft: Koupit nebo prodat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Tento technologický gigant je jednou z největších firem v oblasti umělé inteligence, ale jeho současná cena akcií nevyvolává dojem „výhodné koupě“.

Článek

Technologickému průmyslu se daří, což je důvodem k vítanému oživení po výprodeji, který trh zažil v roce 2022. Mnohé z největších technologických firem zaznamenaly v letošním roce značný růst cen akcií, což naznačuje, že není špatný nápad zvážit investici do tohoto odvětví dříve, než bude pozdě.

Microsoft (MSFT) je druhou nejhodnotnější společností na světě s tržní kapitalizací 2,5 bilionu dolarů a dominantním postavením v oblasti technologií. Domácí značky společnosti, včetně Windows, Office, Xbox a Azure, vedly k významným tržním podílům v mnoha odvětvích a působivému finančnímu růstu.

Nedávná rallye investorů, kteří jsou přesvědčeni o vyhlídkách Microsoftu v oblasti umělé inteligence (AI), však z jeho akcií učinila mírně drahou volbu. Proto je dobré porozumět negativním a pozitivním aspektům společnosti. Zde jsou argumenty:

Mírně dražší varianta

Akcie Microsoftu od začátku roku vzrostly o téměř 40 % a jeho pozice největšího investora ve společnosti OpenAI, která vyvíjí ChatGPT, zvyšuje důvěru investorů. Růst není neopodstatněný, protože se předpokládá, že odvětví umělé inteligence (AI) poroste do roku 2030 složenou roční mírou růstu 37 %. Partnerství společnosti Microsoft s OpenAI jí mezitím umožnilo přinést pokročilé vylepšení umělé inteligence do programů, jako jsou Word, Excel, Azure a další. Díky úspěchu těchto značek by se společnost mohla stát cílem spotřebitelů a podniků, které hledají služby AI.

Navzdory lukrativním dlouhodobým vyhlídkám v oblasti umělé inteligence naznačuje poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Microsoft ve výši 36, že její podnikání bude potřebovat nějaký čas, aby dostálo svému současnému ocenění. Typické P/E pro akcie se pohybuje kolem 20 až 25, přičemž cokoli pod touto hodnotou je považováno za dobrou hodnotu. Z toho vyplývá, že Microsoft není příliš daleko od správné cesty. Pro srovnání, jeho největší cloudový konkurent Amazon má P/E 308.

Dobrou zprávou je, že čím déle budete Microsoft držet, tím méně bude záležet na jeho aktuálním P/E. Akcie společnosti vzrostly za posledních pět let o 233 % a za posledních deset let o 894 %. S tím, jak Microsoft rozšiřuje svou nabídku umělé inteligence a další části svého podnikání, by jeho akcie mohly v příštích letech ještě více vzrůst.

Působivý finanční růst

Vedle soustavného růstu akcií prokázala společnost Microsoft sílu svého podnikání tím, že dosáhla obrovských finančních zisků. Následující graf znázorňuje, jak jsou tržby a provozní výnosy společnosti Microsoft od roku 2018 téměř dvakrát vyšší než stejné ukazatele nejhodnotnější společnosti světa, společnosti Apple.

Společnost Microsoft výrazně profituje ze svých digitálních aktivit, které mají tendenci nabízet atraktivní ziskové marže a monstrózní růst. Jeho segment produktivity a podnikových procesů, který zahrnuje příjmy z předplatného Office 365 a zisky ze sítě LinkedIn, vykázal ve fiskálním roce 2022 18% nárůst příjmů a provozní zisk se vyšplhal o 22 %. Mezitím její segment inteligentního cloudu zaznamenal meziroční nárůst tržeb a provozních příjmů o 25 %.

Technologický gigant prokázal, že dokáže využít své softwarové znalosti k vybudování masivně ziskového podniku. Už jen z tohoto hlediska jsou akcie Microsoftu vhodnou koupí. Když však zohledníte potenciál společnosti v oblasti umělé inteligence a její dosavadní zisky z vlastního softwaru, mohla by se stát jednou z nejlepších růstových akcií příštího desetiletí.

Navíc je díky své historii dlouhodobého růstu méně riziková než populární akcie AI, jako je Nvidia, která jen v roce 2023 vzrostla o 189 %. Společnost Microsoft má dlouhodobě dominantní postavení v oblasti softwaru a je nepravděpodobné, že by spotřebitelé v dohledné době přešli od jejích klíčových produktů, jako je Windows. Vzhledem k tomu, že budoucnost AI je tak nejistá, může být známá veličina, jako je Microsoft, nejlepším způsobem, jak nyní investovat do AI.

A tím býci v tomto zápase vítězí. Akcie Microsoftu jsou díky expanzi v oblasti umělé inteligence a dalších odvětvích skvělou příležitostí k nákupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz