Hlavní obsah
Finance

Je vhodné koupit akcie společnosti Tesla před hospodářskými výsledky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Ocenění výrobce elektromobilů převyšuje hodnotu konkurence.

Článek

Banky minulý týden příjemně zahájily výsledkovou sezónu a jejich výsledky byly většinou lepší, než se očekávalo. Investoři však stále čekají, jak si povedou společnosti v mnoha dalších významných odvětvích. Jednou ze společností, která tento týden ohlásí výsledky hospodaření a kterou budou investoři bedlivě sledovat, je Tesla (TSLA). Na obzoru se rýsuje velká otázka: Může zpráva dostát neuvěřitelnému 128% růstu akcií od počátku roku? Nebo může aktualizace investory zklamat?

S blížícími se HV mohou někteří investoři přemýšlet, zda by měli koupit akcie růstové společnosti. Ačkoli není možné vědět, jak se bude akciím dařit po středečním zveřejnění výsledků společnosti Tesla, existuje několik dobrých důvodů, proč je nenakupovat předem.

Nedávné snížení cen bude mít dopad na zisky

Již víme, že Tesla ve 2. čtvrtletí dodala úctyhodný počet vozidel. Ve své čtvrtletní aktualizaci výroby a dodávek vozidel výrobce elektromobilů uvedl, že během čtvrtletí dodal zákazníkům rekordních 466 140 vozidel. To bylo o 10 % více než v předchozím roce a o 83 % více než v roce předchozím. Tesla však musela na začátku letošního roku výrazně snížit cenu vozidel, aby tuto poptávku v prostředí vysokých úrokových sazeb získala. U některých modelů Tesla došlo ke snížení cen až o 20 %. To znamená, že zisk společnosti Tesla ve druhém čtvrtletí neporoste společně s jejími tržbami kvůli nižší marži na každém vozidle než v předchozím roce.

Analytici v průměru očekávají, že zisk na akcii společnosti Tesla se meziročně zvýší přibližně o 5 % na 0,68 USD. Tato úroveň růstu zisku by byla mnohem nižší než 83% nárůst dodávek vozidel, který Tesla v daném období zaznamenala. Vzhledem k výraznému snížení cen, které musela Tesla zavést, aby mohla dodávky zvyšovat takovým tempem, by bylo pro investory možná rozumné počkat na další informace od vedení o poptávce po vozidlech a vývoji zisku, než začnou uvažovat o nákupu akcií za současnou cenu.

Ocenění akcií může být příliš vysoké

Po tak velkém nárůstu není důvod se do akcií hrnout. Bylo by vhodné trochu vychladnout. Akcie Tesly se v současnosti obchodují za více než 80násobek zisku - což je ohromující ocenění, které zahrnuje očekávání, že zisk v příštích pěti až deseti letech prudce vzroste. Pro další kontext si uvědomte, že tržní kapitalizace Tesly ve výši 891 miliard dolarů je nižší než tržní kapitalizace Fordu a General Motors, které dosahují přibližně 60, respektive 56 miliard dolarů.

Silný růst zisků Tesly se samozřejmě pravděpodobně obnoví v příštím roce, kdy se společnost začne porovnávat s předchozími roky, v nichž již platilo snížení cen. Pokud sekulární vítr v rychle se rozvíjející oblasti elektrických vozidel zůstane silný a společnost bude pokračovat ve svých plánech na další rozšiřování výroby a uvádění nového vozu Cybertruck na trh, očekávání vedení společnosti, že dodávky budou narůstat průměrným tempem přibližně 50 % v horizontu několika let, se pravděpodobně naplní. To by téměř nepochybně vedlo k rychlému růstu zisků.

Vysoké ocenění, které počítá se silným růstem zisků v příštích letech, však málo zohledňuje rizika rostoucí konkurence nebo kapitálové náročnosti automobilového průmyslu, což by mohlo vést k pomalejšímu růstu zisků, než se očekává.

Býci samozřejmě tvrdí, že Tesla bude pravděpodobně generovat značné zisky ze svého softwaru pro asistenty řidiče, zejména s tím, jak se společnost stále více přibližuje k dosažení autonomního řízení. To by mohla být pravda, ale investoři možná budou chtít doufat v lepší cenu, která lépe zohlední některá rizika, než nakoupí akcie výrobce elektromobilů.

Společnost Tesla oznámí výsledky za druhé čtvrtletí ve středu 19. července po uzavření trhu. Vedení společnosti uspořádá živé setkání s analytiky, na kterém bude v 17:30 hodin SEČ diskutovat o čtvrtletních výsledcích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz