Hlavní obsah
Finance

Alphabet: investoři zjišťují, že současné ocenění je stále přesvědčivé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Růst příjmů z reklamy společnosti Alphabet se v posledním čtvrtletí zrychlil

Článek

Poslední finanční zpráva společnosti Alphabet (GOOGL) (GOOG) byla investory přijata pozitivně. Společnost vykázala tržby ve výši 74,6 miliardy USD a zředěný zisk na akcii 1,44 USD, což výrazně překonalo očekávání Wall Street. Není divu, že akcie po tomto oznámení prudce vzrostly.

Akcie tak pokračují v silné dynamice. Akcie v letošním roce drtivě porazily index Nasdaq Composite a během prvních sedmi měsíců roku 2023 vzrostly o 50 %.

Nastal čas, aby investoři tuto společnost s bilionovým obratem získali právě teď?

Záblesk naděje

Když se Federální rezervní systém vydal počátkem roku 2022 cestou agresivního zvyšování úrokových sazeb, ekonomové předpovídali, že recese je na spadnutí. Pokus o přibrzdění ekonomiky, která se potýká s horkou inflací, by podle nich zcela jistě vedl k poklesu.

To vedlo vedoucí pracovníky napříč celým podnikovým prostředím k omezení výdajů na marketing s očekáváním, že spotřebitelská poptávka bude pod tlakem. Proč utrácet více peněz za reklamu, když se zákazníci mohou potýkat s problémy a směřovat více peněz na základní věci?

Ve 4. čtvrtletí 2022 se příjmy společnosti Alphabet z reklamy snížily o 4 %. A v prvním čtvrtletí opět mírně poklesly.

Poslední tříměsíční období, kdy tržby z digitální reklamy zaznamenaly 3% meziroční nárůst, však ukázalo, že tento hlavní motor podnikání společnosti Alphabet zrychluje, doufejme, že na normálnější úroveň růstu.

Vzhledem k tomu, že finanční odborníci neustále snižují své prognózy pravděpodobnosti recese v letošním roce, budou možná výdaje na reklamu v příštích několika čtvrtletích i nadále růst rychlejším tempem. Vzhledem k tomu, že příjmy z reklamy tvořily ve druhém čtvrtletí 78 % celkových tržeb celé společnosti, bude to pro Alphabet zřejmě znamenat dobré znamení.

Přebírání práce

Zatímco příjmy společnosti Alphabet z reklamy se pohybují v jednociferných číslech, platformě Google Cloud Platform (GCP) se daří. Segment cloudových služeb, který poskytuje služby jako výpočetní techniku, datová úložiště a nástroje umělé inteligence, dosáhl v uplynulém čtvrtletí tržeb ve výši 8 miliard dolarů, což představuje 28% nárůst oproti 2. čtvrtletí 2022. Toto tempo růstu přibližně odpovídalo předchozímu čtvrtletí.

Klíčovým trendem, který by akcionáři měli pozorně sledovat, je zlepšující se finanční situace společnosti GCP. V prvním čtvrtletí letošního roku segment konečně dosáhl kladného provozního zisku. Provozní marže se v posledním tříměsíčním období zvýšila na 5 %. Pokud se GCP jednoho dne podaří dosáhnout 28% provozní marže, kterou si v roce 2022 připsala společnost Amazon Web Services, očekávejte, že ziskovost společnosti Alphabet se v průběhu let výrazně rozšíří.

Vzhledem k odhadům, že celosvětový trh s cloudovými službami může do roku 2030 představovat obrovskou příležitost v hodnotě 2,4 bilionu dolarů, má společnost GCP velmi příznivou pozici, aby si i v budoucnu udržela vedoucí postavení v tomto odvětví. Podle portálu Statista je v současné době na třetím místě. A díky obrovským finančním zdrojům a přístupu ke špičkovým technologickým talentům mohou společnosti Alphabet a GCP i nadále investovat do zlepšování služeb pro současné i budoucí zákazníky.

Analýza ocenění

I po monumentálním růstu akcií v roce 2023 je jejich cena stále atraktivní. Akcie se v současné době obchodují za klouzavý poměr ceny k zisku (P/E) 28, což je pod desetiletým průměrným násobkem P/E 30,6. Vzhledem k očekávanému růstu čistého příjmu vypadá forwardový poměr P/E ještě lépe, a to na úrovni 23,9. To by mělo být dostatečným důvodem k nákupu tohoto dominantního podniku.

K 30. červnu měla společnost Alphabet v rozvaze 118 miliard dolarů v hotovosti, peněžních ekvivalentech a obchodovatelných cenných papírech. Zůstatek dlouhodobého dluhu činil pouhých 14 miliard dolarů. Vezměte si tuto finanční pozici spolu se skutečností, že podnik trvale generuje spoustu volných peněžních toků, a investoři by si měli rychle uvědomit, že Alphabet je bezpečná akcie, kterou lze koupit a držet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz