Hlavní obsah
Internet a technologie

Amazon plánuje poskytovat vysokorychlostní internet po celém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Neočekávejte, že projekt Kuiper společnosti Amazon bude v blízké budoucnosti velkým katalyzátorem.

Článek

Byli jste někdy v mrtvé zóně bez přístupu k internetu? Je to frustrující. Ale pro přibližně třetinu světové populace je absence internetu realitou. Více než osm milionů Američanů nemá přístup k vysokorychlostnímu internetu.

Společnost Amazon (AMZN) hodlá tento stav změnit. Společnost plánuje poskytovat vysokorychlostní internet po celém světě. Akcie Amazonu od počátku roku již vzrostly o více než 50 %. Mohla by snaha o poskytování celosvětového přístupu k internetu posunout akcie v hodnotě 1,3 bilionu dolarů ještě výše?

Raketová věda

V pátek společnost Amazon oznámila, že investuje 120 milionů dolarů do výstavby nového zařízení na zpracování satelitů v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Výstavba zařízení již probíhá.

Jedná se o nejnovější vývoj v rámci projektu Kuiper společnosti Amazon. Cílem projektu společnosti Amazon je vytvořit síť více než 3 200 satelitů na nízké oběžné dráze (ve výšce 367 až 392 mil nad Zemí). Tyto satelity budou nakonec poskytovat rychlý přístup k internetu po celé planetě.

Nové zařízení společnosti Amazon na Floridě bude připravovat satelity projektu Kuiper ke startu. Satelity budou vyneseny do vesmíru raketami společností Blue Origin (kterou stejně jako Amazon založil Jeff Bezos) a United Launch Alliance.

Další závod v Kirklandu ve státě Washington by měl začít vyrábět satelity do konce roku 2023. Amazon však doufá, že první dva prototypy satelitů vypustí již během několika příštích měsíců. Předpokládá, že příští rok začne vypouštět produkční satelity. Licence FCC vyžaduje, aby společnost měla do července 2026 v provozu alespoň polovinu svých satelitů.

Nejasný dopad

Jak velký finanční dopad bude mít projekt Kuiper na společnost Amazon? V tuto chvíli je těžké to s jistotou říci.

Amazon nebude jedinou společností, která bude nabízet vysokorychlostní přístup k internetu prostřednictvím satelitů na nízké oběžné dráze. Jako první tak učinila společnost SpaceX Elona Muska se svým systémem Starlink.

Cena projektu Kuiper bude rozhodující pro to, jak úspěšně bude moci konkurovat Starlinku. Společnost Amazon nezveřejnila žádné podrobnosti o cenách služby. Společnost však uvedla, že „cenová dostupnost je klíčovou zásadou projektu Kuiper“.

Je pravděpodobné, že ceny se budou v jednotlivých zemích lišit. Amazon také plánuje nabízet různé varianty služeb. Její nejnižší šířka pásma bude do 100 megabitů za sekundu. Nejvyšší dostupná rychlost bude až 1 gigabit za sekundu.

Prezident společnosti SpaceX Gwynne Shotwell v minulosti prohlásil, že celková hodnota trhu se satelitním internetem se pohybuje kolem 1 bilionu dolarů. Pokud by se Amazonu podařilo získat alespoň zlomek tak velkého trhu, znamenalo by to pro společnost obrovský nárůst příjmů.

Pravděpodobnější krátkodobé katalyzátory

Investoři by pravděpodobně neměli očekávat, že projekt Kuiper v dohledné době vynese akcie Amazonu mnohem výše. Než služba satelitního internetu nabere na síle, může to chvíli trvat. V blízké budoucnosti jsou však pro Amazon pravděpodobnější jiné katalyzátory.

Zejména je třeba sledovat zlepšující se ziskovost společnosti. Amazon zefektivnil svou činnost snížením počtu zaměstnanců a ukončením některých činností. Pokud Amazon při oznámení výsledků za druhé čtvrtletí 3. srpna 2023 výrazně překoná odhady Wall Street, akcie by mohly vyletět vzhůru.

Jiskru pro akcie by mohlo znamenat zejména silné oživení společnosti Amazon Web Services (AWS). V prvním čtvrtletí se růst tržeb platformy cloudových služeb výrazně zpomalil.

Z dlouhodobého hlediska by však projekt Kuiper mohl být pro Amazon velkým přínosem. Možná, jen možná, by jednoho dne mohl poslat akcie na oběžnou dráhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz