Hlavní obsah
Finance

Apple a Google by se mohli spojit v oblasti generativní umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Oba tito technologičtí giganti by mohli vyhrát se začleněním Google Gemini do iPhonů od Apple.

Článek

Apple (AAPL) a Alphabet (GOOG) (GOOGL) Google jsou učebnicovým příkladem „nepřátel“. Oba technologičtí giganti spolu soupeří na trhu s chytrými telefony, přičemž iPhony od Applu se utkávají s telefony s operačním systémem Android od Googlu. Apple a Google však také spolupracují - iPhony používají jako výchozí vyhledávač Google Search.

Nyní se zdá, že obě společnosti možná opět spojí síly, tentokrát v oblasti generativní umělé inteligence. Zde je důvod, proč by obě „velkolepé sedmičky“ na dohodě pravděpodobně vydělaly.

Používáte Google Gemini na telefonech Apple iPhone?

Agentura Bloomberg v pondělí informovala, že Apple jedná se společností Google o využití jejího velkého jazykového modelu Gemini (LLM) v chystaných telefonech iPhone. Google představil Gemini v prosinci 2023 a označil LLM za „náš dosud největší a nejschopnější model umělé inteligence“. Gemini se dodává ve třech velikostech: Ultra (nejvýkonnější verze používaná v předplatitelských plánech společnosti Google), Pro (která pohání bezplatnou verzi) a Nano (používaná v mobilních zařízeních).

Společnost Apple ani Google se ke zprávě, že spolu jednají, veřejně nevyjádřily. Agentura Bloomberg jako zdroj svých informací uvedla „osoby obeznámené se situací“.

Načasování zprávy agentury Bloomberg je zajímavé. Článek o potenciální spolupráci přichází v návaznosti na to, že společnost Apple minulý týden zveřejnila zprávu popisující její práci na vývoji MM1, rodiny multimodálních LLM navržených pro využití až 30 miliard parametrů.

Apple však svůj výzkum MM1 nijak netrumfnul. Společnost svou zprávu v tichosti zveřejnila na webu Arxiv, který je určen pro preprinty a postprinty výzkumných prací. Apple také nezpřístupnil MM1 k testování externím stranám.

Výhry pro Apple i Google

Akcie společnosti Alphabet v pondělí na začátku obchodování po zveřejnění zprávy agentury Bloomberg vyskočily o více než 6 %. To není překvapivé. Pokud by společnost Apple udělila licenci na Gemini, znamenalo by to pro Google významnou podporu v oblasti umělé inteligence.

Důležitější je, že jakákoli dohoda by společnosti Alphabet téměř jistě vydělala spoustu peněz. Spoluzakladatel společnosti Deepwater Asset Management Gene Munster napsal na X (platforma sociálních médií dříve známá jako Twitter), že licence na Gemini pro Apple by mohla přidat 1 až 2 % k celkovým příjmům společnosti Alphabet.

Podle konsensuálního odhadu Wall Street by měl Alphabet letos dosáhnout příjmů ve výši 342 miliard dolarů. Při použití horní hranice Munsterova rozpětí by licenční dohoda se společností Apple mohla zvýšit příjmy společnosti Alphabet o více než 6,8 miliardy dolarů. Celkový finanční dopad pro společnost Alphabet by mohl být ještě větší, pokud by společnost využila hodnotu public relations dohody s Applem k přilákání klientů, kteří by své aplikace umělé inteligence vytvářeli v cloudu Google s využitím technologie Gemini.

Investorům společnosti Apple se také zalíbila myšlenka využití Gemini v iPhonech. Akcie druhé největší společnosti na světě v pondělí na začátku obchodování vzrostly o více než 2 %.

Zatímco Google a další společnosti se v oblasti generativní umělé inteligence výrazně prosadily, Apple jako by zůstal pozadu. Začlenění Gemini do operačního systému iOS, který se používá k pohonu iPhonů a iPadů, by mohlo společnosti umožnit zavádět funkce generativní AI rychleji než čekání na vlastní LLM.

Zatím ještě neoslavujte

Investoři by však ještě neměli začít slavit. Agentura Bloomberg uvedla, že Apple a Google „ještě nerozhodly o podmínkách nebo značce dohody o umělé inteligenci ani nedohodly, jak by byla realizována“. Jak každý, kdo sleduje technologický průmysl, ví, ďábel se skrývá v detailech velkých licenčních dohod, jako je ta, o které se údajně jedná.

Agentura Bloomberg také odhalila, že společnost Apple jednala s OpenAI o využití jejího modelu umělé inteligence GPT-4 v telefonech iPhone. Zdá se, že OpenAI by mohl být záložním plánem, pokud by jednání společnosti Apple se společností Google zkrachovala. Společnost Apple by také mohla hrozbu možného použití modelu GPT-4 využít jako vyjednávací nástroj při získávání nižší ceny od společnosti Google.

Přesto už samotný fakt, že Apple a Google údajně aktivně jednají o dohodě o generativní umělé inteligenci, je pro obě společnosti velký. Tito dva znepřátelení hráči by prostě mohli brzy posunout ručičku spíše na stranu přátel než nepřátel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz