Hlavní obsah
Finance

Apple Vision Pro: hlavní důvod, proč se Tim Cook netrefil do černého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Apple.com

Nejdůležitější odhalení hardwaru společnosti Apple za poslední roky možná nebude takovým okamžikem, jaký investoři od iPhonu očekávali.

Článek

Konečně se to stalo: Apple (AAPL) po letech zvěstí představil takzvaný Apple Vision Pro, pravděpodobně nejambicióznější produkt společnosti od doby, kdy ji iPhone proměnil v multimiliardového giganta.

Stejně jako si Vision Pro klade za cíl vtáhnout uživatele do digitálního světa jako nikdy předtím, investoři doufají, že tento produkt může Apple uvést do nové éry mimo iPhone.

Nabité odhalení společnosti Apple, které zahrnovalo spojení se společností Disney a vystoupení generálního ředitele Boba Igera, naznačilo, jak vysoká je podle společnosti sázka.

Bohužel jedna potenciální chyba by mohla pro společnost Apple znamenat značný problém.

Vision Pro konečně dorazil a Apple se pustil do velkých věcí

Apple představil Vision Pro na své výroční konferenci Worldwide Developers Conference. Vision Pro odráží důraz společnosti na kvalitu, funkce a prémiové materiály. Náhlavní souprava má rozlišení 4K, technologii pro ovládání gesty (žádné ruční ovladače) a průhledný displej, který spojuje digitální a reálný svět. Uživatelé vidí svět kolem sebe v plných barvách a Vision Pro jim do zorného pole promítá 3D objekty.

Tajnou omáčkou společnosti Apple však vždy byla podpora vývojářů, software a ekosystém, kde opět září. Uživatelé mohou prostřednictvím zařízení Vision Pro provádět různé činnosti, například uskutečňovat videohovory, zobrazovat streamovaná média a hrát hry. Dokonce bylo oznámeno partnerství se společností Disney, která uživatelům zařízení poskytuje prémiový obsah.

Vision Pro má přibližně dvouhodinovou výdrž baterie a je napájen externí baterií, kterou si uživatelé mohou dát do kapsy. Napájení se k náhlavní soupravě připojuje pomocí jediného kabelu, který se zapojuje do zadní části zařízení.

Je tu však jeden velký problém…

Většina lidí se shodne na tom, že Vision Pro je působivý, i když se někomu nemusí líbit některé funkce, například externí baterie. Největším problémem Vision Pro je však pravděpodobně jeho cena. Společnost Apple uvedla, že cena produktu bude začínat na 3 499 dolarech a bude k dispozici v příštím roce. Někdo by mohl namítnout, že je to vysoká cena za zařízení první generace, jako je toto, zejména v odvětví, které je stále na začátku, jako je rozšířená realita, ačkoli špičková technologie je zřídkakdy levná.

Náklady si zaslouží diskusi z hlediska hospodářské soutěže. Za prvé, cena Vision Pro je zcela vyšší než cena oznámeného headsetu Quest 3 společnosti Meta Platforms, který se bude prodávat za 499,99 USD, tedy za sedminu ceny, pokud sledujete situaci. Opět se jedná o počáteční cenu.

Apple je oblíbená značka, ale každý má své limity. Proč Tesla s velkým náskokem prodává Model 3 a Model Y? Protože lidé nechtějí vždy to nejlepší, co se dá za peníze koupit; chtějí hodnotu… peníze za peníze.

Apple Vision Pro bude pravděpodobně umět více než Quest 3 (Meta Platforms zatím nezveřejnila úplné podrobnosti), ale to nemusí být důležité. Spotřebitelé se mohou rozhodnout, že jim stačí mít něco o 75 % schopnějšího za mnohem nižší cenu.

Společnost Meta Platforms vstoupila na trh jako první a se svou značkou Meta/Oculus si vybudovala 80% podíl na celosvětovém trhu. Apple stanovuje ceny svých produktů, jako by průměrný spotřebitel - který se potýká s inflací, obnovením splátek studentských půjček a prudce rostoucími náklady na bydlení - s radostí zaplatil 3 500 dolarů nebo více.

Možná se mýlím, ale nevím, kdo si ho koupí mimo vyhrazené zákazníky s vysokými příjmy. Přišlo mi, že Apple s Visionem Pro mířil výš, než aby to byl produkt pro úzký okruh zákazníků.

Co by měli investoři dělat s akciemi společnosti Apple?

Vision Pro bude uveden na trh až v roce 2024, ale nedávný humbuk kolem jeho odhalení mohl hrát roli v hvězdném růstu akcií společnosti Apple. Od ledna vzrostly o 38 % - což je na akcie v hodnotě několika bilionů dolarů impozantní skok.

To je výborná zpráva pro ty, kteří drží akcie, a nešťastná pro ty, kteří se na to dívají zvenčí. Ocenění akcií se vyšplhalo na poměr ceny k zisku (P/E) vyšší než 30, což je zhruba 50 % nad průměrem akcií za posledních deset let.

Apple pravděpodobně potřebuje, aby Vision Pro změnil pravidla hry a dosáhl takového růstu, který by ospravedlnil toto ocenění. Analytici se domnívají, že společnost bude v příštích několika letech zvyšovat zisk v průměru o 12 % ročně.

To by se nemuselo podařit, a proto je třeba se této akcii nyní vyhnout. Nový Apple Vision Pro může být fantastický produkt, ale nezdá se, že by to byl transformační moment pro iPhone, který investoři očekávali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz