Hlavní obsah
Finance

Bidenův rozpočet v hodnotě 6,8 bilionu $ je výzvou pro republikány, zvyšuje daně bohatým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek představil rozpočet. Zaměřuje se na vládní výdaje a vyšší daně pro bohaté a vybral si k tomu stát Pensylvánie, kde se chystá na své znovuzvolení v roce 2024.

Článek

Ve svém projevu v odborové hale ve Filadelfii vyzval demokratický prezident republikánské oponenty k fiskální odpovědnosti a zdůraznil plány na snížení amerického deficitu o téměř 3 biliony dolarů během 10 let zvýšením daní pro ty, kteří vydělávají více než 400 000 dolarů ročně.

Celkově by rozpočet zvýšil federální výdaje za dvanáct měsíců počínaje říjnem na 6,8 bilionu dolarů z očekávaných 6,2 bilionu dolarů v současném fiskálním roce.

„Pracující lidé si už příliš dlouho lámou vaz, ekonomika je nechává pozadu – pracující lidi jako vy – zatímco těm nahoře všechno prochází,“ řekl Biden pensylvánským dělníkům, na které se zaměřil i ve své prezidentské kampani v roce 2020.

Bidenův návrh rozpočtu naráží na tvrdý odpor republikánských zákonodárců, kterým dodalo odvahu získání kontroly nad Sněmovnou reprezentantů v listopadových volbách. Je nepravděpodobné, že by velká část jeho programu byla v tomto Kongresu vůbec přijata.

Plán je však politickým prohlášením, které přímo zpochybňuje výhrůžky republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho, že zablokuje zvýšení limitu federálních půjček ve výši 31,4 bilionu dolarů, pokud Biden nebude souhlasit s omezením federálních výdajů.

„Chci, aby bylo jasné, že jsem připraven se s předsedou parlamentu kdykoli sejít, třeba i zítra, pokud bude mít k dispozici svůj rozpočet. Položte ho, řekněte mi, co chcete udělat. Já vám ukážu, co chci udělat, uvidíme, na čem se shodneme,“ řekl Biden.

Biden na otázku, kde by bylo možné dosáhnout kompromisu s republikány, odpověděl novinářům v Bílém domě: „Uvidíme, jaký bude jejich rozpočet.“ Republikánům, kteří tvrdí, že rozpočet je mrtvý, vzkázal: „Dávejte na mě pozor.“

McCarthy a další republikáni ve čtvrtek označili Bidenův rozpočtový plán za „bezohledný“.

Podle Bílého domu se prezident snaží financovat vyšší výdaje a snížit deficit zavedením minimální daně pro miliardáře ve výši 25 % a téměř zdvojnásobením daně z kapitálových výnosů z 20 %.

Chce také čtyřnásobně zvýšit 1% daň na zpětný odkup akcií, čímž by se mohl dostat do sporu s některými investory, které by potřeboval na financování případné kampaně za své znovuzvolení. Opatření by zrušila některé daňové úlevy pro podniky zavedené v roce 2017 za republikánského exprezidenta Donalda Trumpa.

Nehledě na politická sdělení je z Bidenova rozpočtu zřejmé jedno – stárnutí americké populace znamená, že zákonem stanovené výdaje na sociální programy budou i nadále dlouhodobou brzdou. Podle předpovědi amerického sčítání lidu bude v roce 2030 každý pátý Američan v důchodovém věku nebo starší.

Rozpočet předpokládá v příštích deseti letech každoroční deficit více než 1 bilion dolarů, a to i v případě, že Biden prosadí své požadavky na vyšší daně a úsporná opatření.

Celkový dluh USA by v roce 2033 vzrostl na téměř 110 % ročního hrubého domácího produktu, což je hodnota, která se vyrovná nejvyšším hodnotám v době mobilizace země za druhé světové války.

Administrativa založila svůj rozpočet na prognóze mírného růstu o 0,6 % očištěného o inflaci pro stávající kalendářní rok.

Podle ní se nezaměstnanost v roce 2024 zvýší na 4,6 %, protože Federální rezervní systém v rámci boje proti inflaci zpomalí tempo růstu, a předpovídá, že se mu do příštího roku podaří snížit spotřebitelské ceny téměř o dvě třetiny oproti současné úrovni. V každém případě se tyto předpoklady přesně shodují s projekcemi ekonomů dotazovaných společností Refinitiv.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

REPUBLIKÁNI A ROZPOČET

„Rozpočet prezidenta Joea Bidena je bezohledným návrhem, který zdvojnásobuje stejnou výdajovou politiku krajní levice, jež vedla k rekordní inflaci a současné dluhové krizi,“ uvedl McCarthy a další republikáni v prohlášení.

Maya MacGuineasová, předsedkyně Výboru pro odpovědný federální rozpočet, uvedla, že rozpočet není dostatečně účinný, aby omezil nebezpečnou míru zadlužení.

„Pokud jde o nápravu dluhu, není to v žádném případě oceněný rozpočet, ale prezident si zaslouží alespoň účastnickou trofej,“ uvedla v prohlášení.

Republikáni již připravují škrty ve výši 150 miliard dolarů v diskrečních programech, které se netýkají obrany, včetně asi 25 miliard dolarů z ministerstva školství a škrtů v zahraniční pomoci a programech zaměřených na prevenci pohlavně přenosných chorob. To by podle nich během deseti let ušetřilo 1,5 bilionu dolarů.

Bidenovy návrhy přitom představují rozsáhlou podporu moci federální vlády při řešení velkých problémů.

Zvýšil by vojenské výdaje, aby zastavil Čínu a Rusko v jejich snaze překročit své hranice, rozšířil by dotace na zdravotní péči pro stárnoucí populaci a zároveň by financoval výzkum rakoviny, aby snížil úmrtnost na tuto nemoc na polovinu, podpořil by zálohy pro ty, kdo si poprvé kupují bydlení, zvýšil by bezpečnost na železnici po nedávných nehodách a zajistil by předškolní vzdělávání pro všechny čtyři miliony čtyřletých dětí v zemi.

Biden požadoval 886 miliard dolarů na výdaje na národní obranu, což je o 3,2 % více, než kolik bylo schváleno pro fiskální rok 2023.

Většina návrhů má v zemi silnou podporu obou stran, což by mohlo zlepšit prezidentovu nízkou popularitu v době, kdy se chystá oznámit své znovuzvolení již příští měsíc.

Biden také navrhl navýšení finančních prostředků na prevenci kriminality a pohraniční hlídky, čímž se přiklonil k tématům, která republikáni často využívají při ostrých útocích na administrativu.

Výbor pro odpovědný federální rozpočet, nestranický washingtonský think tank, uvedl, že Biden si zaslouží uznání za to, že navrhl snížení deficitu o 3 biliony dolarů.

„Snížení deficitu však nakonec bude muset být téměř třikrát větší a je zklamáním, že rozpočet předkládá tolik nákladných návrhů,“ uvedl.

Josh Bivens, ředitel výzkumu v progresivním Institutu pro hospodářskou politiku, pochválil opatření týkající se placené dovolené, klimatu a financování škol v chudinských čtvrtích.

„Jestli se dá na straně daní něco vytknout, pak to, že se dostatečně nevyžaduje od spousty amerických domácností, které by si mohly dovolit platit více,“ napsal na Twitteru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz