Hlavní obsah
Umění a zábava

Bob Marley, který by se dnes dožil 78 let, je jamajskou legendou. Ocenil by dnešní konopný průmysl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Jamajka dala vzniknout mnoha významným osobnostem, od Usaina Bolta po Grace Jonesovou, od Marcuse Garveyho po Shaggyho. Většina se však shodne, že Bob Marley, který by se dnes dožil 78 let, je třída sama pro sebe.

Článek

Jeho hudba spojuje ostrovní atmosféru se společenskými a politickými komentáři. I Shot The Sheriff, Redemption SongExodus jsou tři příklady. Ve stejném duchu se nese i Get Up, Stand Up s jedním nezapomenutelným textem: „Někdy můžeš některé lidi oklamat, ale nemůžeš oklamat všechny lidi, po celou dobu“. To zní stejně pravdivě dnes jako tehdy.

Nebýt jeho předčasné smrti v roce 1981, Marley by i nadále tvořil hudbu, která by se umisťovala na předních místech hitparád. Jamajka pokračovala v produkci fantastických umělců v žánrech reggae a dancehall. Všichni pravděpodobně čerpali z Marleyho předlohy.

Na Jamajce je dnes mnoho památek na Marleyho, včetně nástěnných maleb a soch. Jeho bývalý dům byl přeměněn na muzeum, které je zapsáno na seznamu jamajského kulturního dědictví. Podle webových stránek muzea „se v objektu nachází také dobře vybavené divadlo s 80 místy, fotografická galerie, obchod s deskami a obchod se suvenýry plný nejrůznějších memorabilií Boba Marleyho“.

Bob Marley: Počátky

Marley se narodil 6. února 1945 ve farnosti Svaté Anny na Jamajce. Podle biografie „byl synem černošské dospívající matky a mnohem staršího, později nepřítomného bílého otce“. Navzdory chudobě, v níž Marley prožíval svá formativní léta, našel útočiště v hudbě.

V roce 1963 Marley spolu s jamajskými kolegy „Bunny“ O’Riley Livingstonem (Bunny Wailer) a Peterem McIntoshem (později si změnil příjmení na „Tosh“) založil skupinu Wailers. Každý z nich vnesl do kapely svůj osobitý styl a členové se v průběhu let střídali. Na Jamajce i v zámoří sklízeli velké úspěchy, ale život nakonec trojici zavál jiným směrem.

All About Jazz napsal: „Po rozpadu The Wailers pokračoval Marley ve vydávání svého sólového materiálu pod jménem skupiny.“

Pokus o vraždu, úspěch sólového umělce a trvalý odkaz

V roce 1976 Marley a jeho žena Rita jen o vlásek unikli pokusu o vraždu, který měl politický charakter. Časopis Far Out Magazine vysvětlil, že „politické napětí na Jamajce vzrostlo kvůli blížícím se volbám mezi Jamajskou stranou práce podporovanou CIA a Lidovou národní stranou“. Obě strany usilovaly o Marleyho podporu, ale on a jeho žena „se rozhodli zůstat během voleb v roce 1976 neutrální“.

Otřesen touto zkušeností se Marley přestěhoval do Londýna, kde nahrál album Exodus. „Exodus“, vydaný jako singl, se stal v Británii hitem, stejně jako „Waiting in Vain“ a „Jamming“. Celé album se udrželo v britských hitparádách více než rok. Dnes je Exodus považováno za jedno z nejlepších alb, která kdy vznikla.“ Album Buffalo Soldier, které Marley napsal ke konci svého života, vyšlo v roce 1983. Bylo dobře přijato, stejně jako řada dalších, posmrtně vydaných hitů.

V roce 1978 na koncertě One Love v Kingstonu přesvědčil Bob Marley dva významné muže, aby si před tisíci diváky podali ruce. Premiér Michael Manley a vůdce opozice Edward Seaga tak za bouřlivého potlesku učinili. Byl to důkaz Marleyho hvězdné síly.

Až příště navštívíte některý z jamajských plážových barů nebo klubů, určitě někdy během večera uslyšíte Marleyho rozpoznatelný hlas. Bez něj je téměř nemožné zažít autentický jamajský zážitek.

Proč hudebník reggae Bob Marley kouřil marihuanu?

Ikonickým obrazem reggae hudebníka Boba Marleyho je fotografie, na které kouří velký šluk marihuany. Proč Marley kouřil marihuanu a co to pro něj a jeho hudbu znamenalo, možná není takové, jak si myslíte.

Bob Marley kouřil marihuanu, protože vyznával rastafariánské náboženství, v němž je užívání „ganja“, jak se marihuaně říká, svatou svátostí. Slovo ganja je rastafariánský termín odvozený ze starobylého výrazu pro marihuanu, což je samo o sobě španělský výraz pro konopí.

Marley, marihuana a náboženství

Jedním z rysů rastafariánství, který je často zkreslován, je rituální užívání marihuany. Zbožní rastafariáni marihuanu neužívají a ani by neměli užívat rekreačně; místo toho je vyhrazena pro náboženské a léčebné účely. Někteří rastafariáni ji neužívají vůbec. Pokud marihuanu užívají, je jejím účelem napomoci meditaci a možná pomoci uživateli dosáhnout většího mystického vhledu do podstaty vesmíru.

Marley konvertoval k rastafariánství z křesťanství v polovině 60. let 20. století, tedy mnohem dříve, než dosáhl mezinárodní slávy jako hudebník reggae. Jeho konverze se časově shodovala s obrácením tisíců jeho jamajských spoluobčanů afrického původu, a jak jeho sláva rostla, začal vystupovat jako symbol své kultury i svého náboženství.

Bob Marley marihuanu rekreačně neužíval a její užívání nepovažoval za příležitostnou záležitost. Vnímal marihuanu jako svatý obřad, podobně jako katolíci vnímají svaté přijímání nebo někteří indiáni obřadní užívání peyotlu. Marley sám sebe považoval za svatého člověka (stejně jako všichni rastafariáni) a pevně věřil, že mu marihuana otevírá duchovní dveře, které mu umožnily stát se umělcem a básníkem, jakým byl.

Investování do marihuanových akcií

Očekává se, že marihuanový průmysl bude do roku 2030 expandovat složeným ročním tempem růstu nejméně 25 %, a mnoho investorů se na tom snaží vydělat. S tím, jak státy i celé země dekriminalizují nebo legalizují konopí a/nebo jeho složky, rostou příležitosti pro podnikatele i stávající společnosti. To platí zejména v souvislosti s tím, že prezident Biden v říjnu 2022 oznámil marihuanové reformy, které by mohly být prvními významnými kroky k federální dekriminalizaci konopí.

Jako v každém nově vznikajícím odvětví však existuje také spousta investičních rizik. Ať už jste začínajícím investorem, nebo zkušeným veteránem, vyplatí se pochopit, jak toto odvětví funguje. Níže v článku naleznete naše tipy na nejlepší marihuanové akcie.

Innovative Industrial Properties (IIPR)

Americké konopné společnosti si nemohou snadno zajistit kapitál od bank nebo finančních institucí, protože marihuana je na federální úrovni stále nelegální. Innovative Industrial Properties (IIP) pomáhá řešit nedostatek hotovosti pro rostoucí marihuanové společnosti. Kupuje nemovitosti ve vlastnictví amerických provozovatelů léčebného konopí a zpětně jim je pronajímá. Prodej společnosti IIP poskytuje provozovateli konopí tolik potřebnou hotovost a nájemní smlouvy vytvářejí pro společnost IIP stálý tok příjmů.

Společnost Innovative Industrial Properties se v posledních letech výrazně rozrostla a nyní vlastní nemovitosti v 19 státech. Společnost pokračuje v silném růstu tržeb a zisků, a to i po nedávném selhání jednoho z jejích hlavních nájemců. Protože je společnost IIP organizována jako realitní investiční fond (REIT), vrací akcionářům nejméně 90 % svých zdanitelných příjmů.

V některých ohledech by společnosti IIP federální konopná reforma nepomohla tolik jako jiným společnostem. Její akcie se již obchodují na newyorské burze (NYSE). Pokud by pro americké provozovatele konopí byly dostupné tradiční bankovní služby, společnost IIP by mohla čelit zvýšené konkurenci. Federální reformy by však pravděpodobně způsobily rozšíření amerického trhu s konopím – což by mělo působit ve prospěch společnosti IIP.

GrowGeneration (GRWG)

GrowGeneration je dalším pomocným poskytovatelem a největším specializovaným maloobchodním řetězcem zaměřeným na trh s konopím. Provozuje 60 obchodů v 15 státech a do konce roku 2022 plánuje přidat další dva obchody. Protože podnikání společnosti neporušuje žádné stávající federální zákony o marihuaně, mohou se její akcie bez problémů obchodovat na burze Nasdaq.

Poptávka po hydroponických produktech společnosti klesla kvůli nadměrné nabídce konopí v USA, což způsobilo společnosti GrowGeneration krátkodobé potíže, které budou pravděpodobně přetrvávat po celý rok 2022 a možná i v roce 2023. Dlouhodobé vyhlídky společnosti však zůstávají jasné a GrowGeneration by měla být schopna se výrazně zotavit, až se podmínky na trhu zlepší.

The Scotts Miracle-Gro Company (SMG)

Společnost ScottsMiracle-Gro se potýká se stejnou dynamikou trhu jako GrowGeneration. Stejně jako GrowGeneration mohou být její akcie obchodovány na významné burze (v tomto případě na NYSE), protože Scotts neporušuje žádné federální zákony o marihuaně.

Dceřiná společnost Hawthorne Gardening patří k předním dodavatelům hydroponických zahradnických produktů pro konopný průmysl. Společnost Hawthorne by měla mít i přes některé krátkodobé problémy v dlouhodobém horizontu značný růstový prostor.

Přestože Hawthorne Gardening je pro Scotts hlavním motorem růstu, společnost stále generuje většinu svých celkových tržeb ze spotřebitelských produktů pro trávníky a zahrady. Vyšší ceny komodit v současné době snižují marže v této oblasti podnikání. Výrobky společnosti pro spotřebitele v oblasti trávníků a zahrad však představují poměrně stabilní protiváhu její jednotce dodávající konopí.

Měli byste si koupit akcie marihuany?

To, že existuje nové módní odvětví, o kterém se hodně píše a které má potenciál růstu, ještě neznamená, že do něj musíte investovat. Pokud si koupíte široce založené indexové fondy, budete kryti bez ohledu na to, kterým sektorům akciového trhu se daří. Konzervativní investoři, kteří dávají přednost nižšímu riziku, se pravděpodobně raději vyhnou investicím do marihuanových akcií.

Výše uvedené marihuanové akcie za posledních 12 měsíců výrazně klesly. Tento vzorec podtrhuje rizika, kterým investoři čelí. Faktory způsobující špatnou výkonnost (zejména nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou) by se však měly časem vyřešit.

Agresivní investoři s vysokou tolerancí k riziku však pravděpodobně najdou na marihuanových akciích mnoho zajímavého. Konopný průmysl je stále v počáteční fázi. Tržní příležitosti jsou obrovské, zejména s tím, jak stále více amerických států legalizuje konopí. Investice do těchto akcií je vysoce riziková, ale potenciálně vysoce výnosná.

No a pokud se zrovna v marihuanových akciích nevidíte, na webu Burzovnisvet.cz jistě můžete najít nějakou zajímavou alternativu pro Vaše investování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jamajka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz