Hlavní obsah
Finance

Booking vs. Airbnb: co je lepší koupě pro vaše portfolio?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Airbnb má v dlouhodobém horizontu větší potenciál růstu, ale lídra v oblasti online rezervací ubytování a cestovních služeb neignorujte

Článek

Airbnb (ABNB) je oblíbenou akcií, a to z dobrého důvodu. Cestování se stalo hlavní prioritou mnoha domácností a dovolená mimo město roste i ve světě - zejména v rozvojových ekonomikách s rostoucí střední třídou. Airbnb má stále velký dlouhodobý potenciál.

Ještě lepší koupě se však může jevit společnost Booking Holdings (BKNG), mateřská společnost Booking.com, Priceline, Agoda, Rentalcars.com a Kayak. Zde je to, co byste měli vědět.

Některé investory možná překvapí, že navzdory své popularitě si v posledních 12 měsících zdaleka nejlépe vedly akcie Booking, nikoli Airbnb.

Za prvé, Airbnb měla před rokem nebývale vysoké ocenění, které se promítlo do dvouciferného procentního růstu. Booking, „pomalý“ internetový gigant s kořeny před dot-com bublinou, nikoli. To však neznamená, že velký a pomalý je špatný. Ve skutečnosti, zatímco tržby Airbnb v posledních několika letech rostly mnohem více, růst tržeb Bookingu se rychle odráží ode dna a v posledním vykazovaném dvanáctiměsíčním období Airbnb překonal. Ve druhém čtvrtletí roku 2023 Booking vykázal 27% meziroční nárůst příjmů oproti 18% nárůstu u Airbnb.

Obě tyto společnosti jsou stroje na generování peněz a po mnoha letech, kdy si společnost Booking razí cestu k solidnímu obchodnímu modelu online rezervací ubytování, v této oblasti stále vyniká. Čistý zisk Bookingu za 2. čtvrtletí 2023 činil 1,3 miliardy dolarů, což je o 51 % více než v roce 2022, protože tato internetová společnost stále nachází nové páky k dosažení zisku. Čistý zisk na akcii vzrostl o 66 %, což je ještě více než čistý zisk přímý, a to díky masivnímu návratu hotovosti akcionářům společnosti Booking prostřednictvím zpětného odkupu akcií. Vedení společnosti letos zatím odkoupilo akcie v hodnotě 5,25 miliardy dolarů, což je téměř o 3 miliardy dolarů více než v první polovině roku 2022.

Pokud sledujete skóre, menší Airbnb si vedla také docela dobře, když zaznamenala 72% meziroční nárůst čistého zisku.

Je lepší koupit akcie Bookingu?

Domnívám se, že Booking by nyní mohl být vhodnějším nákupem než Airbnb. Booking se obchoduje za 19násobek očekávaného zisku v roce 2024, zatímco Airbnb za 31násobek očekávaného zisku.

Mějte na paměti, že u obou akcií se jedná o prémiové ocenění, u společnosti Booking možná obzvláště. V dlouhodobém horizontu (více než pět let) by Airbnb mohla mít větší růstový potenciál, protože expanduje do nových oblastí cestovního ruchu nad rámec své hlavní platformy pro hostování. Booking je již nyní dobře diverzifikován. A v roce 2023 se v USA opět očekává rekordní cestování, ale objevují se náznaky, že Američané začínají pociťovat tlak inflace. V roce 2024 očekávají zpomalení růstu.

Zajímavé však je, že vedení Bookingu v rámci hovoru k výsledkům uvedlo, že počet rezervovaných mezinárodních pokojů se ve 2. čtvrtletí 2023 jen těsně vrátil na úroveň roku 2019. Zatímco celkové výdaje na cestování by se měly do budoucna zmírnit, světová poptávka po dovolených má před sebou ještě dlouhou dráhu.

Zopakujme, že Booking není hodnotná akcie. V budoucnu očekávejte určité turbulence, zejména pokud se poptávka po cestování zmírní. Pokud však hledáte skvělou akcii v oblasti cestovního ruchu na dlouhou dobu, Booking Holdings by nyní mohla být vhodnějším nákupem než Airbnb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz