Hlavní obsah
Finance

Bude rok 2024 pro akcie Apple špatný?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Vysoké ocenění akcií by mohlo mnoha investorům ztížit udržení býčího postoje vůči společnosti Apple v tomto roce

Článek

Technologický gigant Apple (AAPL) se na začátku roku 2024 potýká s těžkostmi a jeho akcie v prvním týdnu nového roku prudce klesají. Po silném výkonu v roce 2023, kdy akcie společnosti Apple prudce vzrostly o 48 %, se nyní investoři zaměřili na zhodnocení těchto zisků. V myslích pozorovatelů trhu a analytiků se však skrývá zdánlivý stín pochybností, který vyvolává obavy o tempo růstu společnosti v souvislosti s hrozící hospodářskou recesí.

Vzhledem k tomu, že několik makléřských domů v letošním roce revidovalo své cílové ceny pro akcie společnosti Apple, zdá se, že analytici se spíše přiklánějí k jejich snížení. Shoda mezi odborníky z Wall Street stanovuje průměrnou cílovou cenu analytiků mírně pod 200 USD, což znamená potenciální 8% růst ze současné obchodní ceny akcií. Tyto faktory naznačují pravděpodobnost, že se akcie společnosti Apple blíží k vrcholu.

Změna nálady analytiků se odvíjí především od obav z ustupujícího tempa růstu společnosti Apple. K tomuto výhledu přispívá několik faktorů, především slabá poptávka na čínských trzích, hrozící patentové spory ovlivňující populární hodinky Apple Watch a zdánlivě nadsazené ocenění akcií společnosti Apple. Kromě toho by potenciální nástup recese v roce 2024 mohl dále utlumit domácí poptávku po produktech.

Tyto obavy však nevznikají ve vzduchoprázdnu. Nepříliš výrazné tempo růstu společnosti Apple bylo v posledních několika letech trvalým důvodem k obavám. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby stále stoupají a spotřebitelé jsou ve svých výdajích opatrnější, zaznamenala společnost znatelný pokles tempa obchodní expanze. Navzdory nepopiratelně silné zákaznické základně a věrným příznivcům jsou tato hlediska stále méně dostatečná k tomu, aby se vyrovnala s klesajícím tempem růstu. Absence konkrétního katalyzátoru, který by tento klesající trend zastavil, představuje významný problém, zejména když uvážíme, že akcie společnosti Apple nejsou levné a obchodují se za hrozivý 30násobek zisku.

Tyto komplikace ještě umocňuje strategický důraz společnosti Apple na vývoj umělé inteligence a technologií nové generace, jako jsou například drahé náhlavní soupravy Vision Pro. Tato náhlavní souprava pro smíšenou realitu, která se prodává za 3 499 USD, je první nabídkou společnosti Apple s 3D kamerou a podtrhuje její snahu pustit se do rozšíření možností her a zábavy. Apple údajně vyvíjí také chatbota s umělou inteligencí, hovorově označovaného jako „Apple GPT“.

Tyto pokroky však nejsou bez problémů. S rostoucí konkurencí v oblasti chatbotů může společnost Apple zjistit, že jí tyto podniky vystavují vysoké účty. Toto riziko podtrhují nedávné výpady technologického konkurenta Meta Platforms do oblasti metaverza a náhlavních souprav pro virtuální realitu, které nakonec vyčerpaly příjmy a peněžní rezervy společnosti, aniž by výrazně posílily její postavení na trhu.

Ačkoli je konečným cílem dosáhnout výnosů z investic do umělé inteligence a náhlavních souprav nové generace, existuje riziko, že by příjmy společnosti Apple mohly utrpět, pokud by do těchto iniciativ investovala příliš mnoho a zároveň bojovala o podíl na trhu. Tento scénář by mohl ještě více zvýšit již tak vysoký poměr ceny a zisku. I když se to zatím neprojevilo, je to aspekt, který by investoři měli bedlivě sledovat, zejména pokud bude tempo růstu společnosti Apple v nadcházejících čtvrtletích pokračovat v klesajícím trendu.

Má tedy nákup akcií společnosti Apple uprostřed těchto problémů smysl?

Rok 2024 může pro společnost Apple skutečně znamenat řadu výzev, které si vyžádají zvýšení tempa růstu. Pokud se to nepodaří, mohlo by to vyvolat výprodej akcií technologického giganta. Přesto investory vyzýváme, aby této reakci na kolenou odolali.

Proč? Protože navzdory potenciálně těžkému období zůstávají základní obchodní ukazatele společnosti Apple pevné jako skála. Díky silnému postavení značky, oddané zákaznické základně a pevnému finančnímu zázemí představují akcie společnosti Apple stále přesvědčivý důvod pro dlouhodobou investici. Nákup akcií společnosti Apple v této slabé fázi by se mohl stát výhodnou nabídkou pro náročné investory.

I když rok 2024 nemusí být pro Apple růžový, jádro podnikání zůstává neotřesitelné. Dlouhodobý výhled akcií společnosti Apple je proto stále slibný a nezastírané zaměření na jejich odolnou obchodní výkonnost by se mohlo v dlouhodobém horizontu vyplatit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz