Hlavní obsah
Finance

Budoucí giganti, kteří by se mohli připojit ke společnostem jako Apple, Alphabet a Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

V roce 1901 se United States Steel Corporation stala první společností, která dosáhla hodnoty 1 miliardy dolarů.

Článek

V roce 1955 pak automobilový gigant General Motors vyvolal závist celého firemního světa, když překročil hodnotu 10 miliard dolarů. Tento milník překonala o 40 let později, v roce 1995, společnost General Electric, která se stala první společností na světě s hodnotou 100 miliard dolarů.

Milníky těchto společností ukazují, jak se ekonomika USA vyvíjí v čase. Za prvé, největší hodnotu na akciovém trhu vytvořila ocel. Pak to byly automobily, až společnost GE vybudovala průmyslový konglomerát, který zahrnoval vše - od bílého zboží až po finanční služby.

Střídání stráží se nezastavilo a pravděpodobně se nikdy nezastaví. V roce 2018 se Apple stal první společností, která dosáhla tržní kapitalizace 1 bilionu dolarů, což je symbolem trhu ovládaného technologiemi. Krátce poté se do klubu 1 bilionu dolarů přidaly i Microsoft a mateřská společnost Google Alphabet.

Podělím se s vámi o dvě společnosti, které by se v tomto exkluzivním kruhu mohly s těmito technologickými giganty nakonec setkat. Jedna z nich přinese investorům značné zisky, pokud se tam dostane, zatímco druhá už klepe na dveře.

1. Advanced Micro Devices

Hodnota společnosti Advanced Micro Devices (AMD) je v době psaní tohoto článku pouhých 134 miliard dolarů, takže má co dohánět. Není však pochyb o tom, že má potenciál stát se v budoucnu jednou z nejhodnotnějších společností v USA. Je lídrem ve stále důležitějším odvětví polovodičů, kde vyrábí jedny z nejžádanějších počítačových čipů na světě.

Společnost AMD působí ve spotřebitelských segmentech, jako jsou hry a osobní počítače, kde dodává polovodiče pro značky, jako je Xbox od společnosti Microsoft a PlayStation od společnosti Sony. Má však také silný segment datových center, z nichž obsluhuje některé z největších platforem cloudových služeb na světě. Tato část podnikání společnosti AMD by mohla být díky loňské akvizici společnosti Xilinx za 49 miliard dolarů připravena na transformační desetiletí.

Společnost Xilinx je celosvětovým lídrem v oblasti adaptivních počítačů a společně se domnívají, že budou v následujících letech patřit ke špičce v oblasti vysoce výkonných počítačů. Adaptivní hardware lze rekonfigurovat i po skončení výrobního procesu, což koncovým uživatelům umožňuje provádět úpravy podle požadované pracovní zátěže v živém prostředí. To má potenciál zkrátit cyklus aktualizace, což by mohlo podpořit pokrok v oblastech, jako je software umělé inteligence, který se často vyvíjí rychleji než čipy, které ho pohánějí.

Podle Fortune Business Insights měl polovodičový průmysl v roce 2022 hodnotu 573 miliard dolarů. Mohl by však růst o 12,2 % ročně, což znamená, že AMD bude do roku 2030 hrát na trhu s roční hodnotou 1,5 bilionu dolarů. Pokud se navíc AMD stane větším hráčem v oblastech, jako jsou datová centra a umělá inteligence, mohlo by to společnosti v příštích letech přinést další biliony.

Společnost AMD dosáhla v roce 2022 tržeb ve výši 23,6 miliardy dolarů, což je více než čtyřnásobný nárůst oproti 5,3 miliardy dolarů, které vygenerovala o pět let dříve v roce 2017. Možná, že společnost nebude v příštích pěti letech růst takovým tempem, vzhledem k tomu, že výchozí číslo je podstatně větší, ale jak budou v příštím desetiletí vyspívat odvětví, jako je umělá inteligence, bude to podněcovat poptávku po pokročilých čipech, a je rozumné očekávat, že výrobci jako AMD budou v dlouhodobém horizontu zrychlovat růst.

Společnost bude muset pravděpodobně dosáhnout ročních tržeb přesahujících 175 miliard dolarů, aby dosáhla hodnoty 1 bilionu dolarů, takže investoři si budou muset počkat až do roku 2030. Pomoci by mohlo i zvýšení poměru ceny k tržbám ze současných stlačených úrovní. Pokud se jí to však podaří, investoři získají 646% návratnost svých peněz na základě toho, kde se její akcie obchodují dnes.

2. Amazon

V porovnání s AMD se členství Amazonu (AMZN) v klubu 1 bilionu dolarů zdá být předem dané. Za prvé, společnost má v době psaní tohoto článku hodnotu 950 miliard dolarů, takže k tomu potřebuje pouhý 6% zisk. Zadruhé, její akcie se oproti svému historickému maximu propadly o 50 %, takže v exkluzivním kruhu svých větších kolegů již v minulosti strávila poměrně dost času.

Amazon je největší společností elektronického obchodu na světě, ale paradoxně právě proto jeho akcie v poslední době trpí. Není to dobrý byznys, když inflace běží na plné obrátky, protože kvůli ní rostou náklady, zatímco spotřebitelé mají menší kupní sílu. Naštěstí však Amazon své aktivity neustále diverzifikuje.

Online prodeje tvořily v roce 2022 přibližně 42 % jejích příjmů ve výši 513,9 miliardy dolarů a zbytek pocházel ze směsi cloud computingu, digitální reklamy a streamování obsahu, které byly významnými přispěvateli. Investoři velmi pozorně sledují cloudovou platformu Amazon Web Services (AWS), protože je motorem ziskovosti celé společnosti a pravidelně vede všechny segmenty v růstu tržeb.

Společnost AWS je předním světovým poskytovatelem cloudových služeb a svým firemním zákazníkům nabízí stovky řešení, která jim pomáhají přejít do digitálního světa. Podle společnosti Grand View Research by toto odvětví mohlo mít do roku 2030 hodnotu 1,5 bilionu dolarů ročně, takže vedoucí postavení společnosti Amazon bude nesmírně cenné.

Pokračující pokles inflace nebo dokonce oživení širšího akciového trhu budou pravděpodobně stačit k tomu, aby Amazon získal zpět své ocenění ve výši 1 bilionu USD. Ale jeho působivé portfolio podniků – které se stále rozšiřuje – dělá ze společnosti vhodného kandidáta na základě čistě zásluh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz