Hlavní obsah
Finance

Býčí trh přichází: Chcete-li se připravit, následujte příkladu Warrena Buffetta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Needpix

V loňském roce přišlo na akciovém trhu mnoho investorů o peníze a v některých případech byly ztráty nepochybně značné.

Článek

Obavy z recese pramenící z vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb stáhly indexy Dow Jones Industrial Average, S&P 500 a Nasdaq Composite v roce 2022 do medvědího trhu a všechny tři indexy dosáhly nejhorších výnosů od globální finanční krize v roce 2008.

Naštěstí každý minulý medvědí trh skončil novým býčím trhem a není důvod očekávat, že tentokrát to dopadne jinak. To znamená, že další býčí trh je již na cestě. Chcete-li se připravit, následujte příkladu Warrena Buffetta a dalších chytrých investorů.

Společnost Berkshire Hathaway nakupuje akcie

Warren Buffett často radil investorům, aby „byli chamtiví, když se ostatní bojí“, protože rozšířený strach umožňuje výhodné nákupy. Nyní je čas se těmito slovy řídit.

Finanční svět je v současné době plný strachu. Inflace a rostoucí úrokové sazby se již podepsaly na ekonomice, spotřebitelské výdaje klesají a mnoho stabilních společností vykázalo v loňském roce pokles zisku. Federální rezervní systém však plánuje v nadcházejících měsících zvýšit úrokové sazby ještě více, což by mohlo ekonomiku snadno uvrhnout do plnohodnotné recese.

Tato možnost spustila na Wall Street poplašné zvony a investoři v panice začali prodávat akcie. Buffet však měří trh v letech a desetiletích, ne ve dnech a týdnech. Ví, že ekonomika nakonec znovu získá dynamiku, a až se tak stane, akciový trh se nepochybně zotaví. Mezitím však panický prodej zanechal trpělivým investorům vzácnou příležitost nakoupit dobré akcie za zvýhodněné ceny a Buffett se této příležitosti chopil.

Buffettem vlastněná společnost Berkshire Hathaway vykázala za první tři čtvrtletí roku 2022 nákupy akcií v hodnotě 66 miliard dolarů. To je více, než společnost investovala během předchozích tří let dohromady.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Stejný nápad mají i další chytří investoři

Naprostá většina profesionálních investorů pravidelně nedosahuje výkonnosti svých benchmarků, ale manažer hedgeového fondu Eric Bannasch ze společnosti Cadian Capital Management za poslední tři roky více než ztrojnásobil výnosy indexu S&P 500. To z něj dělá chytrého investora podle všech standardů. A stejně jako Buffett i Bannasch nakupoval akcie po celou dobu medvědího trhu.

V loňském roce Bannasch založil pozici ve společnosti HubSpot (HUBS) a zvýšil svůj podíl ve společnosti Alphabet (GOOG) (GOOGL). Tyto podíly nyní tvoří 19 % jeho portfolia a spojuje je jedna věc. HubSpot a Alphabet mají silné konkurenční postavení na rostoucích trzích a obě akcie se v současnosti obchodují se slevou oproti jejich historickému ocenění.

HubSpot: Tato společnost je lídrem v oblasti softwaru pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) pro malé firmy a nedávno byla výzkumnou společností G2 vyhlášena nejlepším celosvětovým prodejcem softwaru (v jakékoli kategorii). Toto ocenění odráží její silnou pozici na trhu a vysoké hodnocení spokojenosti uživatelů a tyto vlastnosti by měly udržet HubSpot na špici v oboru CRM i v následujících letech.

Tím se společnost dostává před velkou a rostoucí příležitost. Očekává se, že trh se softwarem CRM poroste do roku 2030 o 14 % ročně. Přesto se akcie společnosti HubSpot obchodují za 10,7násobek tržeb, což je ve srovnání s tříletým průměrem 17,1násobku tržeb výhodná cena. To vytváří atraktivní nákupní příležitost pro dlouhodobé investory.

Alphabet: Tato společnost je lídrem na trhu digitální reklamy a z každého 1 dolaru utraceného za digitální reklamu na světě získává přibližně 0,28 dolaru. Tato dominance je z velké části důsledkem popularity dvou webových stránek: Google má faktický monopol v internetovém vyhledávání a YouTube je nejsledovanější streamovací službou z hlediska času sledování. Kromě toho Google Cloud získává podíl na trhu cloud computingu a výzkumná společnost Gartner tvrdí, že se schopnosti jeho produktů zlepšují rychleji než u jakéhokoli jiného dodavatele cloudových služeb.

Společnost Alphabet tak má dobrou pozici pro rozvoj svého podnikání v nadcházejících letech. Předpokládá se, že celosvětové výdaje na digitální reklamu porostou do roku 2030 o 9 % ročně a výdaje na cloudové služby porostou ve stejném období o 14 % ročně.

V současné době se akcie společnosti Alphabet obchodují za 4,3násobek tržeb, což je méně než tříletý průměr 6,5násobku tržeb. Při této ceně by investoři měli zvážit nákup pozice v těchto akciích.

Další způsob, jak se připravit na další býčí trh

Nákup jednotlivých akcií vyžaduje domácí úkoly. Investoři musí před nákupem akcií společnost prozkoumat a poté musí zůstat informováni. Někteří lidé raději tráví svůj čas jiným způsobem. To je v pořádku!

Buffett často říká, že indexový fond S&P 500 je pro většinu investorů nejrozumnější strategií, jak se dostat na akciový trh. Svou investiční tezi vysvětlil v dopise akcionářům společnosti Berkshire z roku 2016, kde uvedl: „Americký byznys – a tedy i koš akcií – bude mít v příštích letech prakticky jistě mnohem větší hodnotu.“ Indexový fond S&P 500 je koš akcií, který sleduje 500 amerických společností s velkou tržní kapitalizací, což znamená, že umožňuje investorům rozložit své bohatství mezi diverzifikovanou směs amerických blue chip podniků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz