Hlavní obsah
Finance

Chcete být v důchodu milionářem? Řiďte se radami Warrena Buffetta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

1,25 milionu dolarů. To je průměrná částka, o které si Američané myslí, že ji budou potřebovat k pohodlnému odchodu do důchodu, jak vyplývá z průzkumu, který ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 zveřejnila společnost Northwestern Mutual.

Článek

O rok dříve bylo magické číslo něco málo přes 1 milion dolarů.

Průzkum však ukázal, že čtyři z deseti Američanů si nemyslí, že budou finančně připraveni na odchod do důchodu, až přijde čas. Nemusíte však patřit do této skupiny. Chcete být v důchodu milionářem? Řiďte se radami Warrena Buffetta.

1. Začněte investovat včas

Když bylo Buffettovi 68 let, jeho čisté jmění dosahovalo téměř 30 miliard dolarů. Někdo se ho zeptal, jak vydělal tolik peněz. Odpověděl:

Začněte včas. Začal jsem stavět tuto malou sněhovou kouli na vrcholu velmi dlouhého kopce. Trik, jak mít velmi dlouhý kopec, spočívá v tom, že buď začnete velmi mladí, nebo se dožijete vysokého věku.

Dosáhnout cíle stát se v důchodu milionářem je mnohem snazší než nashromáždit majetek v hodnotě 30 miliard dolarů. Buffettovy rady jsou však stále platné. Čím dříve začnete investovat, tím snadněji se vám podaří zvýšit svůj důchodový účet na 1 milion dolarů nebo více. Pokud jste s investováním na důchod ještě nezačali, začněte hned.

Jedním ze způsobů, jak zvýšit výnosy, je vložit peníze do plánu Roth IRA nebo Roth 401(k). Jistě, ze svých příspěvků budete muset platit federální daně. Tyto penzijní účty však umožňují růst vašich peněz bez zdanění. V průběhu času by vaše zisky měly být mnohem vyšší než celková částka, kterou jste vložili.

2. Vybírejte podniky, ne akcie

Důležité je také, do čeho investujete. Pokud chcete jít v Buffettových stopách, zaměřte se na investice do silných podniků. Ve svém posledním dopise akcionářům společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) Buffett napsal: „Všichni akcionáři se rozhodli pro investice, které jsou pro ně důležité.“

Naším cílem… je smysluplně investovat do podniků s dlouhodobě příznivými ekonomickými vlastnostmi a důvěryhodnými manažery. Vezměte prosím na vědomí zejména to, že vlastníme veřejně obchodované akcie na základě našich očekávání ohledně jejich dlouhodobých hospodářských výsledků, nikoliv proto, že je považujeme za nástroje pro aditivní nákupy a prodeje. Tento bod je zásadní: Charlie a já nejsme obchodníci s akciemi, ale obchodníci s podniky.

Co když nemáte čas na průzkum firem nebo si na něj nejste dostatečně jistí? Žádný problém. Buffett ve svém dopise akcionářům Berkshire z roku 2013 uvedl, že nízkonákladový fond S&P 500 je skvělou alternativou pro investory, kteří nekupují jednotlivé akcie.

3. Věnujte pozornost oceňování

Existuje mnoho podniků, které splňují Buffettova kritéria a které do portfolia Berkshire Hathaway nezařadil. Proč tomu tak je? Věštec z Omahy se také zaměřuje na ocenění. Pokud chcete nakupovat jednotlivé akcie, věnujte pozornost ocenění stejně jako on.

Ve stejném dopise akcionářům Berkshire z roku 2013 Buffett prozradil, že kupuje akcie pouze tehdy, když může určit, že jejich cena je přiměřená vzhledem k dolní hranici odhadovaného rozpětí zisků v příštích pěti nebo více letech. Pokud akcie není atraktivně oceněna nebo pokud nedokáže odhadnout budoucí zisky, Buffett se poohlédne jinde.

4. Nechte své vítěze dělat časem zázraky

Buffett ve svém posledním dopise akcionářům odhalil svou „tajnou omáčku“ k úspěchu při investování. Napsal: „Plevel usychá ve významu, v jakém kvetou květiny. Časem stačí jen několik vítězů, aby dokázali zázraky.“

Důležité poučení je, že nemusíte vždy dělat skvělá rozhodnutí, abyste byli úspěšní. Buffett často přiznává, že během let udělal spoustu chyb. Nicméně právě několik velkých vítězných rozhodnutí mu vydělalo spoustu peněz. Samotná společnost Berkshire Hathaway dosáhla v období od roku 1964 (kdy Buffett převzal kontrolu) do roku 2022 pozoruhodného celkového zisku 3 787 464 %.

Jen málo lidí na světě bylo nebo bude v investování tak úspěšných jako Buffett. Dobrou zprávou je, že nemusíte být, abyste byli milionáři i v důchodu. Principy, které pomohly Buffettovi, mohou pomoci i vám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz