Hlavní obsah
Finance

Chevron získal na trhu fúzí a akvizic náskok před Exxonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Společnost Chevron provádí vysoce strategickou, akreční a oblíbenou akvizici.

Článek

Společnost Chevron (CVX) se nedávno postarala o velký rozruch. Dohodl se na převzetí společnosti PDC Energy (PDCE) v hodnotě 7,6 miliardy USD. Tato vysoce strategická a akreční akvizice poskytne společnosti Chevron významný impuls.

Tato dohoda přichází v době, kdy se stále objevují zvěsti, že společnost ExxonMobil (XOM) usiluje o megaprodej ropy. Zatímco společnost uvedla, že hodlá být trpělivá, dohoda se společností Chevron by mohla Exxon donutit k rychlejšímu postupu.

Ideální dohoda

Investoři nebyli zpočátku nadšeni transakcí Chevronu za 7,6 miliardy dolarů, jejímž cílem bylo převzít společnost PDC Energy, a po oznámení transakce se akcie propadly asi o 2 %. Mnozí si mysleli, že Chevron v případě uzavření dohody posílí svou pozici v Permské pánvi bohaté na ropu. Společnost PDC Energy má sice pozemky v Permské pánvi (25 000 čistých akrů), ale její hlavní oblastí zájmu je coloradská DJ Basin (275 000 čistých akrů).

Čím více se však investoři a analytici zabývali touto transakcí, tím více se jim akvizice líbila. Akcie Chevronu následující den vzrostly o více než 3 %, což bylo způsobeno příznivými poznámkami analytiků k této kombinaci. Například analytik společnosti CFRA Stewart Glickman zvýšil hodnocení akcií Chevronu z „držet“ na „koupit“, protože kombinace s PDC Energy zlepší náklady v pánvi DJ Basin, kde se společnost stane největším producentem (ze třetího místa). Analytik HSBC Gordon Gray rovněž zvýšil hodnotu akcií z držet na koupit, zatímco Morgan Stanley zvýšil cílovou cenu ze 192 na 198 USD za akcii.

Analytici také poznamenali, že společnost Chevron za aktiva získala skvělou cenu. Společnost platí mírnou prémii 14 % ve srovnání s průměrnou obchodní cenou společnosti PDC Energy za 10 dní před oznámením transakce. Analytici se domnívali, že cena je překvapivě nízká.

Společnost Chevron ve své prezentaci k transakci upozornila na nízké ocenění, které zaplatila.

Tato nejnižší hodnota, která je nižší než trojnásobek hodnoty podniku vůči EBITDA, umožnila společnosti Chevron významně rozšířit svou surovinovou základnu za minimální náklady. Za méně než 7 dolarů za barel zvýší své prokázané zásoby o 10 %. Díky této fantastické ceně bude transakce pro společnost Chevron vysoce akreční. Očekává, že její roční volné peněžní toky se zvýší o 1 miliardu dolarů.

Společnost Chevron nekupuje jen levnou ropu, ale provádí vysoce strategickou akvizici. Pozemky společnosti PDC Energy sousedí s pozemky společnosti Chevron v pánvi DJ Basin. To by jí mělo umožnit získat úspory provozních nákladů ve výši přibližně 100 milionů dolarů a úspory kapitálových výdajů ve výši 400 milionů dolarů.

Všechny oči se upírají k dalšímu kroku společnosti Exxon

Zpráva o dohodě se společností Chevron přichází v době, kdy se objevily zvěsti, že Exxon hledá svou další dohodu. Objevily se zprávy, že Exxon má zájem o koupi společnosti Denbury Resources (DEN). Deník The Wall Street Journal mezitím minulý měsíc informoval, že Exxon se zaměřil na společnost Pioneer Natural Resources (PXD). Zpráva rovněž uvedla, že Exxon jednal o fúzi s nejméně jednou další společností.

Společnosti Denbury a Pioneer by pro Exxon splňovaly dvě různé potřeby. Společnost Denbury je lídrem v oblasti využití oxidu uhličitého pro zvýšenou těžbu ropy. Pro společnost Exxon by to byl skvělý způsob, jak rozšířit své podnikání v oblasti oxidu uhličitého a podpořit své ambice v oblasti snižování emisí uhlíku. Věří, že zachycování a ukládání oxidu uhličitého by pro ni v budoucnu mohlo znamenat mnohamiliardový byznys.

Pioneer Natural Resources by společnosti Exxon umožnila posílit pozici v Permské pánvi bohaté na suroviny. Ta je spolu s Guyanou, zkapalněným zemním plynem a Brazílií jednou ze čtyř hlavních oblastí, na které se společnost zaměřuje v oblasti těžebních investic. Generální ředitel společnosti Exxon Darren Woods sice v konferenčním hovoru k prvnímu čtvrtletí uvedl, že „vždy hledá příležitost k akvizici“, a poznamenal, že „jsme v Permské pánvi velmi aktivní“ a hledáme obchody, ale „to je až na konci cesty“. V současné době se zaměřuje na rozvoj svých technologií v regionu, aby vytěžila co největší hodnotu ze svých stávajících zdrojů a zdrojů budoucí akvizice.

Velkým problémem pro společnost Exxon je hodnota. Woods během hovoru prohlásil, že dohoda „musí být hodnototvorná“. Zatímco například akcie společnosti Pioneer jsou v současné době o 25 % pod svým 52týdenním maximem, i když se hovoří o akvizici, dohoda by nemusela být pro Exxon dostatečně akreční vzhledem k prémii za převzetí, kterou by musel zaplatit. To by mohlo způsobit, že bude nadále vyčkávat, zda se neobjeví příležitost, která by zvýšila hodnotu.

Společnost Exxon si může dovolit čekat

Společnost Chevron našla v PDC Energy skvělou nabídku, která jí dokonale vyhovuje. To však pravděpodobně nebude tlačit Exxon k uzavření dohody, protože již má silnou surovinovou základnu v Permské oblasti. Ačkoli by se v tomto regionu rád posílil, může si dovolit počkat, dokud nenajde akreční dohodu. Vzhledem k cyklické povaze trhu s ropou se trpělivost společnosti Exxon pravděpodobně nakonec vyplatí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz